Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Νοε-2020 20:00

  Χρηματιστήρια: Νέο φως στην άκρη του τούνελ για τις αγορές

  Χρηματιστήρια: Νέο φως στην άκρη του τούνελ για τις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τα θετικά νέα για τα εμβόλια ωθούν όλο και περισσότερους οίκους να αυξήσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της οικονομίας και των αγορών το επόμενο έτος, βλέποντας ήδη ένα ισχυρό φως στην άκρη του τούνελ προς έναν "COVID free" κόσμο. Από τις αρχές του μήνα υπάρχει ένα μπαράζ εκθέσεων από τους ξένους αναλυτές, οι οποίοι δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία των διεθνών μετοχών, τονίζοντας πως η bull market θα συνεχιστεί το 2021, και συστήνουν στροφή προς κυκλικούς κλάδους και μετοχές, ενώ αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του ΑΕΠ, βλέποντας πως η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει νωρίτερα. Έτσι, εκτιμούν πως οι χρηματιστηριακές αγορές θα ξεχωρίσουν, συνεχίζοντας να κερδίζουν έδαφος, ενώ οι οικονομίες, οι μετοχές και οι κλάδοι που έχουν σφυροκοπηθεί περισσότερο από την κρίση λόγω κορονοϊού αναμένεται να υπεραποδώσουν. Σε αυτό το "καλάθι" ανήκει και η Ελλάδα και αυτό ακριβώς αποτιμά, σύμφωνα με αναλυτές, το ταμπλό αυτήν τη στιγμή.

  Ωστόσο, το σαφώς καλύτερο, από πολλές απόψεις, 2021 δεν σημαίνει πως δεν θα έρθει με προκλήσεις και κινδύνους. Το εμβόλιο αισιοδοξίας που έχουν λάβει αγορές και επενδυτές το τελευταίο διάστημα προς το παρόν "καλύπτει" τους σημαντικούς κινδύνους που ξετυλίγονται για την οικονομία και τις αγορές και οι οποίοι είναι ικανοί να διαταράξουν την ησυχία του... ταύρου, που έχει εγκατασταθεί πλέον στα χαρτοφυλάκια των περισσότερων επενδυτών. Οι επιπτώσεις του ωκεανού ρευστότητας που προφέρουν οι κεντρικές τράπεζες, οι καθυστερήσεις γύρω από την εισροή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης –που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα για την ανάκαμψη της Ε.Ε από το σοκ της πανδημίας− και οι οικονομικές πληγές οι οποίες δεν έχουν φανεί ακόμη, όπως οι πτωχεύσεις εταιρειών, είναι μεταξύ των εξελίξεων που μπορεί να ταρακουνήσουν τον παγκόσμιο χάρτη των αγορών το μεσοπρόθεσμο διάστημα.

  "COVID free" νωρίτερα από το αναμενόμενο

  Τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων ήταν αυτά που πάτησαν τη σκανδάλη της αισιοδοξίας. Όπως επισημαίνει και η Deutsche Bank, έχουν τεράστια σημασία, καθώς υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την ανοσοποίηση του ευάλωτου πληθυσμού μέχρι την άνοιξη και ολόκληρου του πληθυσμού έως τα μέσα του 2021. Ανάλογα με τον ρυθμό της διανομής εμβολίων, αυτή η εξέλιξη μπορεί να έρθει και νωρίτερα, με ορισμένες χώρες να επιτυγχάνουν ανοσία της αγέλης πολύ πριν από το καλοκαίρι. Οι ειδήσεις γύρω από τα εμβόλια τις τελευταίες εβδομάδες είναι μια άνευ προηγουμένου νίκη για την επιστήμη, που θα οδηγήσει σε πολύ πιο γρήγορο ρυθμό ομαλοποίησης της καθημερινής μας ζωής σε σύγκριση με αυτόν που αναμενόταν πριν από λίγες εβδομάδες, σημειώνει η γερμανική τράπεζα. "Μέχρι την άνοιξη τα πράγματα θα έχουν επιστρέψει πολύ κοντά στο φυσιολογικό", τονίζει χαρακτηριστικά. 

  Από την πλευρά της η Goldman Sachs επισημαίνει πως, αν και το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη είναι ακόμη σε εξέλιξη, οι ειδήσεις στο μέτωπο του εμβολίου ήταν πολύ ενθαρρυντικές τις τελευταίες εβδομάδες. Πλέον, η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι θα λάβουν άδεια κυκλοφορίας υπό όρους τόσο το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech όσο και της Moderna έως το τέλος του έτους στην Ε.Ε και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις αρχικές δόσεις να ξεκινούν έως τα τέλη του έτους. Το επόμενο έτος, παρά τον βαθμό αβεβαιότητας όσον αφορά τα ζητήματα προσφοράς και ζήτησης, αναμένει ότι εντός του α’ τριμήνου θα υπάρξει εκτενής εμβολιασμός του πληθυσμού πέρα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αρκετά μεγάλο ποσοστό να έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου.

  170 στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν ράλι

  Το ισχυρό ράλι στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές θα συνεχιστεί για τουλάχιστον έξι μήνες, αν και με μικρότερο ρυθμό, εν μέσω ελπίδων για περισσότερη φθηνή ρευστότητα και ενός αποτελεσματικού εμβολίου που θα επιτρέψει στις οικονομίες να επουλωθούν και τα εταιρικά κέρδη να ανακάμψουν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters στο περιβάλλον 170 στρατηγικών αναλυτών από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία.

  Με την πανδημία να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, η οικονομική δραστηριότητα έχει και πάλι δεχτεί πλήγμα, καθώς οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε νέα lockdowns, διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού. Τα άνευ προηγουμένου επίπεδα δημοσιονομικής και νομισματικής ώθησης αναμένεται να συνεχιστούν, και έτσι περίπου το 75% των αναλυτών βλέπει πως η bull market θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες.

  "Η ανάκαμψη των μετοχών από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο ήταν η αρχική φάση της ελπίδας κατά τη νέα αυτή αγορά ταύρων, που οδήγησε κυρίως στην αύξηση των αποτιμήσεων, καθώς η κερδοφορία κατέρρευσε, ενώ πλέον προχωράμε προς τη μακρύτερη φάση ανάπτυξης, καθώς τα κέρδη αρχίζουν να ανακάμπτουν", σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs. Τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια θα συνεχίσουν να στηρίζουν την αγορά ταύρων το 2021", τονίζουν.

  Έτσι, ενώ 9 από τα 17 χρηματιστήρια που εξετάζει η δημοσκόπηση του Reuters αναμένεται να κλείσουν το 2020 σε χαμηλότερα επίπεδα από το κλείσιμο του 2019, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι οι περισσότεροι δείκτες διεθνώς θα τελειώσουν το 2021 πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα − με μερικούς, μάλιστα, να κλείνουν σημαντικά υψηλότερα.

  "Οι μετοχές αναμένεται να κερδίσουν περαιτέρω έδαφος. Αυξήθηκαν ήδη αισθητά από τον Μάρτιο, παρά το δεύτερο κύμα νέων κρουσμάτων, χάρη στην τεράστια στήριξη πολιτικής, και κάτι ανάλογο θα δούμε και στη συνέχεια", σημειώνει η Generali Investments.

  Ο δείκτης S&P 500 έχει ανακάμψει 60% περίπου από τα χαμηλά του Μαρτίου και θα αυξηθεί πάνω από 9% από τώρα έως το τέλος του 2021, τελειώνοντας τον επόμενο χρόνο στις 3.900 μονάδες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ενώ ράλι 10% αναμένεται και για τον Dow Jones.

  Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν σε μέσο όρο ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 θα αυξηθεί στις 430 μονάδες μέχρι το τέλος του 2021 (+11%), λίγο πιο κάτω από τα ρεκόρ του Φεβρουαρίου, καθώς η οικονομική δραστηριότητα επιστρέφει στην κανονικότητα. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου αναμένεται να κινηθεί 9% υψηλότερα, ο γαλλικός CAC 40 12%, ο ιταλικός FTSE MIB κοντά στο +11% και ο ισπανικός ΙBEX στο +13%.

  Οι ευρωπαϊκές οικονομίες και αγορές έχουν πολλά να κερδίσουν καθώς βελτιώνεται η παγκόσμια προοπτική, σημειώνουν οι αναλυτές. Η πανδημία θα περιοριστεί σημαντικά το 2021, οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα βελτιωθούν, ενισχύοντας το παγκόσμιο εμπόριο, και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί, προσθέτουν, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι αβεβαιότητες παραμένουν σημαντικές.

  Οι κίνδυνοι

  Παρά το θετικό story που έχει "στηθεί" για τις αγορές το επόμενο διάστημα, αυτό δεν σημαίνει ότι το 2021 δεν θα έχει και σημαντικές προκλήσεις και κινδύνους. Όπως τονίζει η Barclays, ενώ τα εμβόλια έχουν δημιουργήσει ελπίδες, πολλά ερωτήματα δεν έχουν ακόμη απαντηθεί (αποτελεσματικότητα μεταξύ συγκεκριμένων ευάλωτων ομάδων, χρόνος και διάρκεια ανοσίας, εφοδιασμός, απροθυμία ορισμένων πληθυσμών να εμβολιαστούν σε ορισμένες χώρες). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη μακροοικονομική αβεβαιότητα. Έτσι, η Barclays βλέπει τέσσερις κατηγορίες κινδύνων (ειδικά εντός του α’ εξαμήνου του 2021):

  1) Η πορεία του μεταποιητικού κύκλου, ειδικά καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ πρόκειται να επιβραδυνθούν σημαντικά το πρώτο τρίμηνο, και η εφαρμογή του Brexit.

  2) Οι οικονομικές πληγές που δεν έχουν ακόμη φανεί (πτωχεύσεις, αύξηση NPLs). 

  3) Η απώλεια εμπιστοσύνης και πιθανώς ακόμα και η αύξηση των κοινωνικών αναταραχών σε περίπτωση πιο παρατεταμένων/σκληρότερων lockdowns, δημιουργώντας επιπλέον χτύπημα στη δραστηριότητα (ακόμα και σε τομείς που δεν πλήττονται άμεσα από περιορισμούς δραστηριότητας). 

  4) Κίνδυνοι γύρω από τη στήριξη πολιτικής: Το σχέδιο ανάκαμψης της Ε.Ε. δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τα διάφορα θεσμικά όργανα. Η αύξηση του ανώτατου ορίου των ιδίων πόρων μπλοκάρεται επί του παρόντος από την Ουγγαρία και την Πολωνία, οι οποίες αντιτίθενται στη νέα νομοθεσία για το κράτος δικαίου. Επομένως, τόσο ο πολυετής Προϋπολογισμός της Ε.Ε. όσο και το πακέτο ανάκαμψης (NGEU) βρίσκονται σε αναμονή. Παρόλο που η Barclays εκτιμά ότι θα επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο (10-11 Δεκεμβρίου), δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω καθυστερήσεις στην τελική επικύρωση, η οποία θα αναβάλει την έναρξη ισχύος του Ταμείου Ανάκαμψης και θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη των επενδύσεων που προβλέπεται για το 2021.

  Από την πλευρά της, η Deutsche Bank θεωρεί πως οι δύο κίνδυνοι-κλειδιά για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

  Πρώτον, η επιπέδωση της επιδημικής καμπύλης καθώς ο χειμώνας προχωρά και οι καθυστερήσεις στην παραγωγή, τη διανομή αλλά και την αποδοχή των εμβολίων. Ο ρυθμός ανάκαμψης θα μπορούσε να επιβραδυνθεί τις επόμενες εβδομάδες στο Βόρειο Ημισφαίριο, λόγω νέων περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, όπως επισημαίνει. Η D.B. αναμένει ότι ο εκτεταμένος εμβολιασμός θα ξεκινήσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021 στις ανεπτυγμένες οικονομίες και στη συνέχεια θα συνεχιστεί ευρύτερα το δεύτερο τρίμηνο. Ο μεγάλος άγνωστος είναι εάν ο πληθυσμός θα δεχτεί να εμβολιαστεί και εάν το εμβόλιο μπορεί να καταστεί υποχρεωτικό. Ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει τη "διστακτικότητα εμβολιασμού" γενικότερα ως μία από τις δέκα κορυφαίες απειλές για την παγκόσμια υγεία.

  Ένας δεύτερος πολύ σημαντικός κίνδυνος κατά τη γερμανική τράπεζα είναι πως η μαζική δημοσιονομική τόνωση και η νομισματική χαλάρωση οδήγησαν σε αυξημένο κίνδυνο αναταραχών στην οικονομία. Οι κεντρικές τράπεζες και οι δημοσιονομικές Αρχές έχουν λάβει επιθετικές ενέργειες, ειδικά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. "Βλέπουμε έναν αυξανόμενο κίνδυνο χρηματοοικονομικής διαταραχής εξαιτίας της αυξανόμενης υπερτίμησης των assets αλλά και της αύξησης του επιπέδου του δημόσιου χρέους λόγω των τεράστιων κινήτρων που έχουν δοθεί από τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική", τονίζει. Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις έχουν συχνά προκληθεί στο παρελθόν, υπό τέτοιες συνθήκες, από την αναπόφευκτη μετάβαση από τη χαλαρή στην αυστηρότερη πολιτική, κάτι το οποίο, αν και είναι ακόμη μακριά, ωστόσο θα μπορούσε να εκπλήξει νωρίτερα.

  Από την πλευρά της, η Societe Generale επισημαίνει πως οι κύριοι κίνδυνοι για τις αγορές μετοχών το 2021 είναι η αύξηση των αποδόσεων ομολόγων και το ισχυρότερο ευρώ. Εκτός από τους κυκλικούς, τους πολιτικούς ή τους υγειονομικούς κινδύνους, αυτοί οι δύο κίνδυνοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα κύρια εμπόδια στο ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών. 

  Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα πιθανό ναυάγιο στο deal για το Brexit καθώς και ο νέος εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη αποτελούν παράγοντες που μπορεί να ταράξουν τα νερά των αγορών. Σημειώνεται πως το 2021 εκλογές έχουν η Ολλανδία (γενικές εκλογές Μαρτίου), η Γαλλία (περιφερειακές εκλογές Ιουνίου) και η Γερμανία (γενικές εκλογές Σεπτεμβρίου), ενώ η πολιτική ισορροπία παραμένει εύθραυστη στην Ισπανία και σε μικρότερο βαθμό στην Ιταλία.

  Επιστροφή του ανοδικού momentum στο Χ.Α.

  Η ψυχολογία στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ξεκάθαρα αλλάξει αυτόν τον μήνα, που οδεύει στο να αποτελέσει τον καλύτερο μήνα στην ιστορία της ελληνικής αγοράς, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, κάτι που εξηγεί τον απεγκλωβισμό του τζίρου από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα όπου κινούνταν τους προηγούμενους έξι μήνες, καθώς και την εκτόξευση του Γενικού Δείκτη κατά 27% και του τραπεζικού δείκτη κατά 63% από τις αρχές Νοεμβρίου. 

  Τα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο του εμβολίου και το φως που άναψαν στην άκρη του τούνελ της πανδημίας, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων θετικών παραγόντων, όπως το τέλος της αβεβαιότητας γύρω από τις αμερικανικές εκλογές, το εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων, βρίσκονται πίσω από αυτό το ξαφνικό "κλικ" που έγινε σε ό,τι αφορά την επενδυτική διάθεση απέναντι στη χώρα.

  Οι προσδοκίες της αγοράς κάνουν λόγο για ανάκαμψη τύπου V, καθώς τα χειρότερα φαίνεται  να έχουν περάσει για τις οικονομίες διεθνώς, αλλά και την ελληνική. Η άνοδος του τουρισμού, η προώθηση των επενδυτικών σχεδίων των εταιρειών που είχαν παγώσει, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά κυρίως η ωφέλεια που θα έχει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι βάσιμοι λόγοι για αισιοδοξία, ενώ το νέο μεγάλο story του X.A. αποτελούν οι κλάδοι της ενέργειας και του real estate, χάρη σε αυτές τις εξελίξεις.

  Ο Νοέμβριος εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους μήνες του Χ.Α. όλων των εποχών, όχι μόνο λόγω του ισχυρού ράλι μέσα σε 15 συνεδριάσεις, αλλά γιατί υπήρξαν –επιτέλους− αντανακλαστικά ετοιμότητας που επιμέρους μεταφράστηκαν σε αποδόσεις έως και 100% από τα χαμηλά του μήνα, σημειώνει η Beta Securities. Δεν υπάρχει καλύτερος πρεσβευτής για μια αγορά από την ίδια της την εικόνα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά. Χωρίς να παραγνωρίζεται η κατάσταση της πανδημίας και του lockdown, ωστόσο φαίνεται ότι η αγορά έχει εισέλθει στην επόμενη μέρα.

  Όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, το αισιόδοξο είναι πως η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο έχει ενταθεί σε συνέχεια των εξελίξεων στην Τράπεζα Πειραιώς, δρομολογώντας επιτάχυνση της εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων όλων των συστημικών τραπεζών. Συντηρείται, έτσι, το θετικό momentum τόσο στο Χ.Α. όσο και στον κλάδο, με ζητούμενο την πλαισίωσή του από θετικές εξελίξεις και στα υπό διαπραγμάτευση κυοφορούμενα deals, ώστε να υπάρξει νέα αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας.

  Γενικότερα, οι αγορές συντηρούν το θετικό momentum, προεξοφλώντας ότι "τα χειρότερα είναι πίσω μας", με τους διεθνείς δείκτες να ενσωματώνουν τις προσδοκίες σταδιακής βελτίωσης των μεγεθών ακόμα και των εταιρειών που βιώνουν μεγάλη υποχώρηση εξαιτίας των lockdowns, όπως προσθέτει.

  Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως, παρόλο που το Greek recovery έχει επιστρέψει στο προσκήνιο, το μεγάλο στοίχημα θα είναι τι πληγές θα αφήσει πίσω της η πανδημία, όπως η νέα κατάσταση στην αγορά εργασίας, τα νέα NPEs των ελληνικών τραπεζών και η βιωσιμότητα κάποιων εταιρειών, ενώ προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον ρυθμό και στο "πότε" της απόσυρσης των μέτρων τόνωσης της οικονομίας.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ