Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Νοε-2020 11:11

  Βγήκαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

  Ήπια θετική κίνηση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:03

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μεταξύ αντίρροπων δυνάμεων βρίσκεται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπόρεσε να κρατήσει τα πρωινά του κέρδη, τα οποία έφτασαν στο 1,1%, με αρκετούς τίτλους να διολισθαίνουν σε αρνητικό έδαφος, υπό το βάρος της κατοχύρωσης κερδών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,06% στις 727,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 35,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,4 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,22% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.729,32 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,19% στις 389,43 μονάδες.

  Τα αποτελέσματα των εισηγμένων που ανακοινώνουν για το 9μηνο βρίσκονται στο επίκεντρο, την ώρα που η αγορά δείχνει διαθέσεις να κλείσει τον μήνα κοντά στα υψηλότερα επίπεδα που βρέθηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να διαχειριστεί τις πιέσεις από την κατοχύρωση κερδών, ενώ ο τραπεζικός ήδη βρήκε δυσκολίες στην προσπάθεια του να προσεγγίσει τις 400 μονάδες.

  Την ίδια ώρα, αυτό που συνεχίζεται να παρατηρείται στην αγορά είναι η συντήρηση καλύτερων ρυθμών συναλλαγών, στοιχείο που έχει παρακινήσει αρκετούς αγοραστές να εισέλθουν σε μία αγορά που είχε μείνει πολύ πίσω από το ξέσπασμα της πανδημίας. Σαφώς ο Γενικός Δείκτης απέχει σημαντικά από τα υψηλά του έτους, όμως έχει καλυφθεί ήδη ένα σημαντικό ποσοστό της μεγάλης πτώσης, ακόμη και αν αυτό έγινε μόλις το Νοέμβριο.

  Σηματωρός για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς θα είναι σαφώς ο Δεκέμβριος, καθώς τότε θα φανεί αν μπορεί η αγορά να κάνει ένα καλό φίνις έτους, ώστε να ξαναμπεί στο ραντάρ των μεγάλων ξένων αγοραστών των περιφερειακών αγορών. Η πορεία θα επηρεαστεί όμως και από τις τυχόν αποφάσεις που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο μέτωπο της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και του πολυετούς προϋπολογισμού, η οποία εμποδίζεται από τη στάση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εάν οι Ευρωπαίοι δώσουν τέλος στους αριβισμούς των δύο "αρνητών", η αγορά θα αρχίσει να προεξοφλεί το μεγάλο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, με αιχμή κλάδους όπως η ενέργεια και οι κατασκευές.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του ΟΠΑΠ εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο, μετά και την αναφορά στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ότι προχωράει σε πληρωμές εισφορών προς το κράτος με το νέο ποσοστό του 5%. Η μετοχή σημειώνει κέρδη 4,20%, δίνοντας στήριξη στην αγορά, με τις ΔΕΗ, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με άνω του 2% κέρδη. Ο Ελλάκτωρ βρίσκεται στο +1,42% και η ΓΕΚ Τέρνα στο +1,86%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Aegean, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Εθνική και Μυτιληναίος.

  Στον αντίποδα, η Motor Oil διορθώνει κατά 2,76% σήμερα, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Titan, ΟΤΕ, Σαράντη και Βιοχάλκο να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, Coca Cola, Alpha Bank και ΕΧΑΕ, με τις ΕΥΔΑΠ και Φουρλή να μην έχουν μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ