Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Νοε-2020 17:24

  Σε υψηλά 9 μηνών το Χρηματιστήριο, πάνω από τις 725 μονάδες

  Σε υψηλά 9 μηνών το Χρηματιστήριο, πάνω από τις 725 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μία άνοδο άνω των 20 μονάδων "απάντησε" στην εξαήμερη αφομοίωση επιπέδων το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, το οποίο όχι μόνο κατάφερε να ανέλθει πάνω από την αντίσταση των 725 μονάδων, αλλά και να ανατρέψει τις πρωινές του πιέσεις που έφεραν τον τραπεζικό δείκτη ακόμη και στο -1,5%.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,08% στις 726,92 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 702,48 μονάδων (-0,39%) και 726,96 μονάδες (+3,08%). Ο τζίρος ανήλθε στα 82,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 45,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 3,34% στις 1.725,52 μονάδες, ενώ στο +1,67% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.033,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,47% στις 390,19 μονάδες.

  Μετά από ένα εξαήμερο συγκέντρωσης δυνάμεων, το ΧΑ ξέσπασε ανοδικά σήμερα φτάνοντας κατάτι πάνω από την αντίσταση των 725 μονάδων, αλλά και δημιουργώντας ένα μαξιλάρι έναντι του κινητού μέσου των 200 ημερών, το οποίο μπορεί να αποβεί χρήσιμο έως το τέλος του μήνα την προσεχή Δευτέρα. Ήδη η αγορά έχει προσφέρει στο μήνα σημαντικά κέρδη, με μικρές ρευστοποιήσεις στο ενδιάμεσο, τα οποία είναι ελκυστικά για μια γενναία κατοχύρωση.

  Παράλληλα, τις δύο συνεδριάσεις που αναμένονται μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα υπάρξουν και οι ανάλογες ανακατατάξεις στους τίτλους που άλλαξαν "κατηγορία" στους δείκτες του MSCI. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI υποβαθμίστηκε η Μotor Oil στον δείκτη των Small Caps, προστέθηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια και αφαιρέθηκε η ΕΧΑΕ. Στον δείκτη MSCI Standard Greece απέμειναν μόνο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo με τις αλλαγές να ισχύουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου.

  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με το rebalancing ενόψει, αλλά και τα ελκυστικά κέρδη του Νοεμβρίου, η αγορά θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο ακόμη πηγές αβεβαιότητας. Από τη μία η επέκταση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας έως τις 7 Δεκεμβρίου και το κλείσιμο των "βιβλίων" των ξένων χαρτοφυλακίων, η οποία παραδοσιακά λαμβάνει χώρα με την ολοκλήρωση του Νοεμβρίου. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι με την έλευση του Δεκεμβρίου θα φανεί το κατά πόσο η πρόσφατη κίνηση της αγοράς και η αλλαγή του επιπέδου έχει βαθύτερα αίτια, ή είναι μια προσπάθεια βελτίωσης των αποτιμήσεων.

  Οι απαντήσεις στο περίπλοκο περιβάλλον θα δοθούν επομένως τις επόμενες εβδομάδες, όταν και παραδοσιακά η αγορά βρίσκεται σε πιο… ελληνικά χέρια. Εκεί θα φανεί εάν το ΧΑ μπορεί να προσελκύσει νέα κεφάλαια, τα οποία χρειάζεται ως καύσιμο για να εισέλθει στη νέα χρονιά με καλύτερες προϋποθέσεις, δεδομένου και του ότι οι εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και σε εκείνο της ευρωπαϊκής στήριξης θα πυκνώσουν.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Alpha Bank ηγήθηκαν της ανόδου, καταγράφοντας κέρδη 7,65% και 7,14% αντίστοιχα, με τη Motor Oil να κλείνει στο +6,43% και τις Φουρλής, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Εθνική να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 5%.

  Άνω του 4% ήταν η άνοδος σε ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ και άνω του 3% σε ΕΧΑΕ, Aegean, Titan και Ελληνικά Πετρέλαια. Τα κέρδη σε Λάμδα, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ ξεπέρασαν το 2% και εκείνα σε Jumbo, Σαράντη και ΟΛΠ το 1%. Ήπια ανοδικά έκελισαν οι ΕΥΔΑΠ και Βιοχάλκο, ενώ η Coca Cola έκλεισε στο -0,61%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ