Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Νοε-2020 11:10

  Βρίσκει ανοδική διέξοδο για πάνω από τις 710 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Ήπια θετική κίνηση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Προσπάθεια να ανέλθει πάνω από τα επίπεδα των 710 μονάδων κάνει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταφέρνει να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώνονται σε αρκετούς του τίτλους, βρίσκονται ισχυρές στηρίξεις από επιλεγμένες δεικτοβαρείς μετοχές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,08 % στις 712,31 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,42% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.693,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,58% στις 375,79 μονάδες.

  Η αγορά έδειξε μια κόπωση στα επίπεδα των 700 μονάδων, αδυνατώντας να τα διαπεράσει με αποφασιστικότητα και να δημιουργήσει μια απόσταση ασφαλείας. Ωστόσο, βρίσκει τα στηρίγματα εκείνα που απαιτούνται ώστε να υπάρξει η διόρθωση των τίτλων, να βελτιωθεί η ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια και να αποφύγει την επαναφορά στα επίπεδα των 600 μονάδων. Άλλωστε η έντονα ανοδική διαδρομή του πρώτου 20ημέρου του Νοεμβρίου επιβάλει μια "στάση" της αγοράς για την αφομοίωση των επιπέδων, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μήνας άρχισε στα επίπεδα των 570 μονάδων.

  Η στασιμότητα των τελευταίων ημερών συνδέεται από αρκετούς εγχώριους αναλυτές με την κόπωση που δείχνει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ηγήθηκε του ανοδικού ξεσπάσματος. Ωστόσο, αυτό που τονίζεται είναι ότι η διόρθωση του κλάδου τις προηγούμενες δύο ημέρες ανέδειξε τις στηρίξεις που μπορούν να παράσχουν άλλοι κλάδοι στην αγορά, όπως ο ενεργειακός και ο κατασκευαστικός. Μπορεί δηλαδή η αγορά να παραμένει στα τρέχοντα επίπεδα για όγδοη συνεδρίαση, μαζί με τη σημερινή, όμως ο τραπεζικός ήδη έχει κάνει μια διόρθωση της τάξεως του 4-5%.

  Αυτό που δεν έχει απαντηθεί ακόμη όμως από τους εγχώριους αναλυτές είναι εάν η πρόσφατη κίνηση της αγοράς και η αλλαγή του επιπέδου, αφού παραμένει πάνω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών, έχει βαθύτερα αίτια, ή είναι μια προσπάθεια βελτίωσης των αποτιμήσεων, ενόψει του κλεισίματος του έτους από τα ξένα χαρτοφυλάκια. Με τον βαθμό της αβεβαιότητας να παραμένει αυξημένος, ιδιαίτερα καθώς τα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας παραμένουν σε ισχύ, η απάντηση προφανώς θα δοθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, όταν και παραδοσιακά η αγορά βρίσκεται σε πιο… ελληνικά χέρια. Εκεί θα φανεί εάν το ΧΑ μπορεί να προσελκύσει νέα κεφάλαια, τα οποία χρειάζεται ως καύσιμο για να εισέλθει στη νέα χρονιά με καλύτερες προϋποθέσεις, δεδομένου και του ότι οι εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και σε εκείνο της ευρωπαϊκής στήριξης θα πυκνώσουν.

  Στο ταμπλό τώρα, Motor Oil και ΟΠΑΠ σημειώνουν κέρδη 4,92% και 4,25% αντίστοιχα, με τη ΔΕΗ στο +3,28% και τις Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια με κέρδη άνω του 2%. Η άνοδος σε Alpha Bank, Jumbo, Λάμδα, Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα ξεπερνά το 1%.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, Eurobank, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, OTE, Titan και Μυτιληναίος, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola. Στο -1,75% και στο -1,83% έχουν περιοριστεί οι Σαράντης και Βιοχάλκο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ