Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Νοε-2020 14:03

  Βαρίδι οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο: Νέα πολιορκία των 660 μονάδων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.57

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Χάνει και πάλι την ανοδική του δυναμική το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον προσπαθεί να διαχειριστεί τις πιέσεις στους περισσότερους τίτλους του, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία να κατοχυρώσει τα επίπεδα των 700 μονάδων, υπό το βάρος της διόρθωσης κυρίως των τραπεζικών μετοχών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,16% στις 699,31 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 45,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,4 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.656,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,35% στις 374,12 μονάδες.

  Η αγορά δείχνει αδυναμία να ξεπεράσει τη ζώνη των 700 μονάδων, καθώς πρέπει να διαχειριστεί μια σειρά παραγόντων που μπορεί να αυξήσουν το ρίσκο στα επίπεδα, αλλά και την εύθραυστη επενδυτική ψυχολογία λόγω των ανοιχτών μετώπων στην οικονομία. Όπως άλλωστε παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, η κρίση λόγω της πανδημίας… βαθαίνει.

  Την ίδια ώρα, οι θέσεις, ιδιαίτερα των μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, θα πρέπει να λάβουν υπόψιν δύο σενάρια για την πορεία του ΑΕΠ αλλά και δύο περιόδους παρεμβάσεων την προσεχή 10ετία έως το 2030, σύμφωνα και με την τελική Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη. Η έκθεση περιλαμβάνει την εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ μόνο κατά 1,7% την προσεχή 10ετία χωρίς τις παρεμβάσεις που προτείνονται σε 20 πεδία και μπορούν να επιταχύνουν το ρυθμό ανάπτυξης στο 3,5% του ΑΕΠ.

  Έχει σημειωθεί ότι η αγορά αναμένει τις λεπτομέρειες αυτής της έκθεσης, αλλά και την κυβερνητική απάντηση σε αυτή, ώστε να διαγνώσει τις προοπτικές των κλάδων και που θα δοθεί βαρύτητα κατά την περίοδο της ανάκαμψης. Μέχρι να έχει όλα τα δεδομένα ανά χείρας, θα κινηθεί με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αγοράς, εκτιμούν οι εγχώριοι αναλυτές.

  Τεχνικά, τώρα, όπως έχει επισημάνει και ο Απ. Μάνθος της Aenaon Markets, ο γενικός δείκτης έχει ξεκινήσει από τις 570 μονάδες λεηλατώντας στην πορεία αντιστάσεις που ταλάνιζαν τον δείκτη για πάνω από επτά μήνες.  Η εξέλιξη της κίνησης είναι πολύ πιθανό να έρθει σε αντιπαράθεση με τη μακροχρόνια πρώην γραμμή στήριξης "Q”, στις 720 μονάδες  και κατά δεύτερον με τον διαγραμματικό διαμορφωτή τάσης των Fibonacci Keltner Channel 21 μηνών, στις 735 μονάδες. Εάν τώρα ο Γενικός Δείκτης αποτυπώσει στο επόμενο χρονικό διάστημα  ένα επιτυχές μηνιαίο κλείσιμο πάνω από τη ζώνη των 735 με 720 μονάδων από όπου και διέρχονται οι προλαλήσαντες τότε θα πρέπει να αναμένουμε ριζική αλλαγή τάσης για τους επόμενους 5 με 6 μήνες.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική με το -3,39%, αλλά και οι Πειραιώς, Φουρλής και Alpha Bank με απώλειες άνω του 2% ασκούν πιέσεις στον γενικό δείκτη. Άνω του -1% κινούνται και οι ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Titan, Λάμδα και Βιοχάλκο.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Aegean, Motor Oil, ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Coca Cola, ΟΠΑΠ, Σαράντη και ΓΕΚ Τέρνα και άνω του 2% είναι τα κέρδη σε Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια. Η Τέρνα Ενεργειακή είναι στο +3,67%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ