ΔΕΗ: Κάμψη 50% στα κέρδη 6μήνου αναμένει η Citigroup
Δευτέρα, 27-Αυγ-2007 11:22
Αύξηση των εσόδων και μείωση των κερδών εκτιμά η Citigroup ότι θα εμφανίσει η ΔΕΗ για το α΄ εξάμηνο του έτους. Στην έκθεσή της με ημερομηνία 24 Αυγούστου όπου διατηρεί την τιμή-στόχο των 17 ευρώ και τη σύσταση "sell" αναφέρει ότι τα υψηλά κόστη και οι υψηλές τιμές ενέργειας θα είναι οι βασικοί λόγοι που θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΔΕΗ.
Ο οίκος εκτιμά ότι τα EBITDA αναμένεται να υποχωρήσουν στα 436 εκατ. ευρώ (καταγράφοντας πτώση 9%), με τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν κατά 50% στα 48 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 96 εκατ. ευρώ του α΄ εξαμήνου της παρελθούσας χρήσης. Για τα έσοδα προβλέπει αύξηση 4% καθώς εκτιμά ότι θα φτάσουν στα 2,43 δισ. ευρώ, συγκριτικά με 2,33 δισ. ευρώ του α΄ εξαμήνου του 2006.
"Τα αποτελέσματα per se δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Είναι ευρέως γνωστό ότι η ΔΕΗ καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Αντιθέτως, η προσοχή για τον ερχόμενο μήνα είναι πολύ πιθανό να επικεντρωθεί στις εθνικές εκλογές και κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια περισσότερο ήπια στάση όσον αφορά τα τιμολόγια" αναφέρει η Citigroup.
Την ίδια στιγμή παραθέτει και τους λόγους για τους οποίους είναι "σκεπτική" όσον αφορά τη ΔΕΗ. Ειδικότερα, σημειώνει ότι όταν τα τιμολόγια απελευθερωθούν πλήρως, τα κόστη των πρώτων υλών συνυπολογισθούν και όλα τα λειτουργικά έξοδα αναγνωρισθούν στα τιμολόγια, θα οδηγήσει σε αύξηση της αποτίμησης στα 23 - 25 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο, η εν λόγω τιμή απαιτεί αύξηση των τιμολογίων υψηλότερη του 20%, η οποία είναι και ανέφικτη στην παρούσα φάση (με την παρούσα ή με άλλη κυβέρνηση).