Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Νοε-2020 11:15

  Ανοδικά το Χρηματιστήριο, βελτιώνεται ο τζίρος

  Ερείσματα πάνω από τις 650 μονάδες αναζητά το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ανοδικά και με ικανοποιητικό τζίρο κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας μετά από δύο εβδομάδες ισχυρής ανόδου να διαγνώσει τις δυνάμεις του προκειμένου να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας στα επίπεδα πάνω από τις 700 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,85% στις 706,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.674,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,12% στις 384,74 μονάδες.

  Στο επίκεντρο της αγοράς βρίσκονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 9μήνου, οι οποίες πληθαίνουν αυτήν την εβδομάδα, ενώ ο τραπεζικός κλάδος συγκεντρώνει τα βλέμματα εξαιτίας των εξελίξεων που αναμένονται στο μέτωπο της διαχείρισης των "παλαιών" μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των τιτλοποιήσεων κρίσιμων χαρτοφυλακίων. Πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα μηνύματα από το μέτωπο των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων, η εικόνα δεν ανταποκρίνεται σε μια τόσο έντονη απαξίωση, ούτε υπάρχει κάποια επείγουσα κατάσταση ανησυχίας, με αρκετούς αναλυτές να κάνουν λόγο για διόρθωση (προς τα πάνω) των αποτιμήσεων.

  Όπως επισημάνουν όμως οι εγχώριοι αναλυτές, η αγορά θα πρέπει να αποδεσμευτεί από πιθανούς εγκλωβισμένους της έντονα πτωτικής κίνησης της περιόδου 21 Φεβρουαρίου – 17 Μαρτίου, προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συνέχισης της ανοδικής του πορείας. Μέχρι τώρα δείχνει να διαχειρίζεται τις πιέσεις που εκδηλώνονται, με την αύξηση του τζίρου να δημιουργεί προσδοκίες για την απορρόφηση των όποιων αναταράξεων. Ο επόμενος μεσοπρόθεσμος στόχος του δείκτη πάντως είναι στις 750 μονάδες.

  Στο μεταξύ, αυτήν την εβδομάδα, αναμένεται και το σχέδιο της επιτροπής "Πισσαρίδη", το οποίο και θα δείξει πως θα αξιοποιηθούν τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Για την αγορά ένα τέτοιο πλάνο θεωρείται ύψιστης σημασίας καθώς θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για το πως θα κινηθούν οι κλάδοι το 2021 και ποιοι τίτλοι θα επωφεληθούν από την εισροή κεφαλαίων. Η επιλεξιμότητα των επενδύσεων, σύμφωνα με το Capital.gr, θα προσδιορίζεται με βάση συγκεκριμένες οικονομικές κατευθύνσεις, για παράδειγμα την αύξηση των εξαγωγών και την μεγέθυνση των επιχειρήσεων, επενδύσεις στους τομείς των πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών, την έρευνα και ανάπτυξη, τα βιομηχανικά πάρκα κοκ.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς, σημειώνει κέρδη 6,25%, με την Alpha Bank και τη Motor Oil να ακολουθούν με +3,45% και +3,09% αντίστοιχα. Στο +2,88% είναι η Εθνική, με τις Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΟΠΑΠ και Eurobank να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Jumbo, με τις ΔΕΗ, Φουρλής, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Titan να σημειώνουν μικρές απώλειες. Στο -1,13% είναι η Βιοχάλκο, ενώ η Aegean υποχωρεί κατά 9,48%, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση ενός σχεδίου κρατικής στήριξης-κεφαλαιακής ενίσχυσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ