Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Νοε-2020 08:35

  Α - quant: Στη δίνη του δεύτερου κύματος της πανδημίας οι αγορές

  Α - quant: Στη δίνη του δεύτερου κύματος της πανδημίας οι αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι  αγορές συνεχίζουν να κινούνται σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ του 2ου κύματος της πανδημίας του COVID-19, που σαρώνει με ιδιαίτερη δριμύτητα, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και της ελπίδας των εμβολίων μέσω των ανακοινώσεων των εταιρειών για την εντυπωσιακή αποτελεσματικότητά τους. Η  μεταβλητότητα στα περισσότερα assets που παρακολουθούμε ήταν αρκετά μειωμένη αφού η επενδυτική κοινότητα βρίσκεται σε αυτήν την παράξενη ισορροπία τρόμου – ελπίδας αλλά και γιατί αναμένει τα αποτελέσματα της επήρειας της πανδημίας στην οικονομία. 

  Το δολάριο είχε απώλειες αλλά το μόνο από τα υπόλοιπα νομίσματα που το καρπώθηκε αισθητά ήταν η βρετανική στερλίνα, κυρίως λόγω των προσδοκιών για συμφωνία στο Brexit. Οι αγορές μετοχών κινήθηκαν από σταθεροποιητικά έως ελαφρώς πτωτικά, όπως και ο χρυσός ενώ σημαντική άνοδο σημείωσε η τιμή του πετρελαίου. 

  Η τρέχουσα εβδομάδα και πάλι θα κινηθεί στο ρυθμό του COVID-19 με την αναμονή πλέον των επενδυτών να εστιάζεται στην επίσημη αδειοδότηση των εμβολίων προκειμένου να αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός. Το επόμενο μετά το COVID-19  στοίχημα  στη διεθνή οικονομία είναι η επιπλέον ποσοτική χαλάρωση κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης Biden για επέκταση της δημοσιοοικονομικής πολιτικής και την αποδυνάμωση του δολαρίου.

  Τη Δευτέρα ανακοινώνονται οι δείκτες PMI στις περισσότερες σημαντικές οικονομίες ενώ την Τετάρτη υπάρχει η ανακοίνωση του ΑΕΠ και των πρακτικών της FED. Την Πέμπτη είναι στις ΗΠΑ η Ημέρα των Ευχαριστιών (επίσημη αργία) και ίσως υπάρξει μειωμένη μεταβλητότητα.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε το EURUSD την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 1.1841 και κλείσιμο στο 1.1856 αλλά και μεγάλη μείωση της μεταβλητότητας. Η ισοτιμία κινήθηκε όλη την εβδομάδα στο στενό εύρος τιμών μεταξύ 1.1814 και 1.1894. Η μακροπρόθεσμη τάση είναι εμφανώς ανοδική αλλά επίσης εμφανές είναι ότι υπάρχει μια πρόσκαιρη αδυναμία ανοδικής διάσπασης του 1.19. Η Ευρώπη μαστίζεται από τον COVID-19 ενώ και οι ΗΠΑ έχουν εξίσου μεγάλο πρόβλημα αφού μόνον την Κυριακή 22/11 είχαν πάνω από 136,000 νέα κρούσματα. Αν υπάρξει ανοδική διάσπαση του 1.19 τότε θα διευκολυνθεί η πορεία προς το 1.20. Χρειάζεται προσοχή η Τετάρτη λόγω FOMC στις ΗΠΑ και η Πέμπτη που είναι αργία (Ημέρα των Ευχαριστιών).

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική εβδομάδα για το GBPUSD που άνοιξε στο 1.3178 και έκλεισε στο 1.3287 αφού και το δολάριο υπέστη απώλειες αλλά και υπήρξαν δηλώσεις αξιωματούχων για πρόοδο σε σχέση με τη συμφωνία του Brexit. Σε περίπτωση ανακοίνωσης συμφωνίας ή έστω σε περίπτωση σημαντικής προόδου, η ισοτιμία θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και στο 1.35 αφού το δολάριο συνεχίζει να παραμένει (προς το παρόν τουλάχιστον) αδύναμο. Η μόνη ανακοίνωση πέραν COVID-19 και Brexit που θα μπορούσε να επηρεάσει τη στερλίνα είναι ο δείκτης PMI νωρίς τη Δευτέρα.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Καθοδική ήταν η εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 104.71 και κλείσιμο στο 103.84. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου που όπως έχουμε δει έχει ισχυρή συσχέτιση με την ισοτιμία, έπεσε στο 0.82%. Η Τετάρτη είναι σημαντική μέρα ανακοινώσεων για τις ΗΠΑ αφού ανακοινώνεται το ΑΕΠ και τα πρακτικά της FED αλλά τις υπόλοιπες μέρες θα βαρύνει η διάθεση των επενδυτών για ρίσκο, με το ιαπωνικό νόμισμα να ευνοείται σε περιπτώσεις ανησυχιών και φόβων. Η περιοχή του 103.20 είναι ισχυρή στήριξη για το USDJPY αλλά μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει αφού το αρνητικό κλίμα για το δολάριο συνεχίζεται.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Καθαρά πτωτικά έκλεισε η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στην περιοχή του 124 και έκλεισε στο 123.13. Οι ανησυχίες και οι φόβοι που έχουν προκληθεί λόγω της πανδημίας ενίσχυσαν τις πιο ασφαλείς επενδυτικές επιλογές όπως το γιεν και χωρίς αλλαγή στο κλίμα αυτό, η ισοτιμία θα μπορούσε να δοκιμάσει την στήριξη του 121.60.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Πτωτικά κινήθηκε η ισοτιμία EURGBP την προηγούμενη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 0.8972 και κλείνοντας στο 0.8920, πολύ κοντά στα χαμηλά εβδομάδας. Όσο η ισοτιμία παραμένει κάτω από το 0.90, ευνοείται το πτωτικό της προφίλ αφού και το ευρώ δεν εμφανίζεται ιδιαιτέρως δυνατό αλλά και η στερλίνα θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω σε περίπτωση συμφωνίας για το Brexit. Περιθώρια πτώσης χωρίς ιδιαίτερα τεχνικά εμπόδια υπάρχει μέχρι το 0.8860.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Πτώση σημείωσε το USDCAD την εβδομάδα που πέρασε, με άνοιγμα στο 1.3136 και κλείσιμο στο 1.3092 αφού και το αμερικανικό νόμισμα ήταν αδύναμο αλλά και η τιμή του πετρελαίου είχε σημαντική αύξηση. Το δολάριο Καναδά θα μπορούσε να έχει καρπωθεί περισσότερα κέρδη αλλά η χώρα μαστίζεται από τον κορωνοϊό και υπήρξε μια νευρικότητα από πλευράς κυβέρνησης με δηλώσεις για πάρα πολλά κρούσματα και για πιθανότητα μη επάρκειας στα νοσοκομεία της χώρας. Όσο η ισοτιμία πλησιάζει στην τιμή – ορόσημο του 1.30, τόσο αυξάνει η πιθανότητα εμφάνισης αγοραστών που βλέπουν επενδυτική ευκαιρία ανοδικής αντίδρασης. Φυσικά, μέχρι το 1.30 υπάρχει σημαντικό περιθώριο κερδών για τους πωλητές της ισοτιμίας.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή και με χαμηλή μεταβλητότητα κινήθηκε το USDCHF την περασμένη εβδομάδα αφού άνοιξε στο 0.9124 και έκλεισε στο 0.9110, έχοντας εβδομαδιαίο εύρος από 0.9088 μέχρι 0.9152. Το ελβετικό νόμισμα δεν μπόρεσε να επωφεληθεί αρκούντως από το αδύναμο δολάριο αλλά το κλείσιμο κάτω από το 0.91, δημιουργεί προσδοκίες στους πωλητές για επαναπροσέγγιση του 0.90.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε το AUDUSD την προηγούμενη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 0.7266 και κλείνοντας στο 0.7303. Το αμερικανικό νόμισμα μπορεί να ήταν αδύναμο αλλά το δολάριο Αυστραλίας δεν μπόρεσε σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο αφού κάποιες τιμές εμπορευμάτων (ειδικότερα του χρυσού) κινήθηκαν πτωτικά. Η ισοτιμία πλησιάζοντας σε υψηλά 2.5 ετών περίπου (περιοχή του 0.7410) είναι λογικό να συναντάει ισχυρή αντίσταση αλλά σαφώς η τάση της παραμένει ανοδική.

  SP500

  Με μικρές απώλειες της τάξης του 0.85% έκλεισε την εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 3,551 μονάδες. Η πανδημία και οι συνέπειες στην οικονομία, βάρυναν τη ζυγαριά προς την πλευρά των πωλητών έστω και αν οι ανακοινώσεις για τα εμβόλια είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές. Επίσης, έχει παγώσει προς το παρόν και το θέμα του νέου οικονομικού πακέτου βοήθειας από τη FED που θα έριχνε νέο και φρέσκο χρήμα στην αγορά. Όσο πλησιάζουμε προς τις αδειοδοτήσεις των εμβολίων και προς τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, θα φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ και οι αγορές μετοχών θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αλλά προς το παρόν δεν αποκλείονται διορθώσεις προς την περιοχή των 3,500 μονάδων αφού το κλίμα λόγω των νέων κρουσμάτων και των εκατοντάδων θανάτων καθημερινά στις ΗΠΑ, παραμένει ζοφερό.

  DAX30

  Σταθεροποιητικά κινήθηκε ο γερμανικός δείκτης DAX30 την εβδομάδα που μας πέρασε, κλείνοντας στις 13.128 μονάδες. Η μεταβλητότητα του δείκτη ήταν εμφανώς μειωμένη, κατά 60% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων εβδομάδων. Η αγορά βλέποντας το τέλος της πανδημίας μέσω των εμβολίων θα μπορούσε να κινηθεί ανοδικά αλλά η τωρινή πραγματικότητα μπορεί να γεννήσει διορθώσεις με την κρίσιμη τιμή των 13,000 μονάδων να αποτελεί ορόσημο για περαιτέρω πτώση.

  FTSE100

  Με ελαφρά κέρδη της τάξης του 0.35% και κλείσιμο στις 6,344 μονάδες, τέλειωσε την εβδομάδα ο βρετανικός δείκτης FTSE100. Υπάρχει στάση αναμονής για συμφωνία στο Brexit (που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τον δείκτη ακόμα ψηλότερα προς την αντίσταση των 6,500 μονάδων) αλλά το lockdown και οι επιπτώσεις του στην βρετανική οικονομία θα μπορούσε να "διορθώσει" τον δείκτη.

  Χρυσός

  Πτωτικά κινήθηκε ο χρυσός την προηγούμενη εβδομάδα, κλείνοντας κοντά στα $1,869, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 1%. Κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας λόγω των εμβολίων του COVID-19 δημιουργούν μια κάποια αυξημένη διάθεση για ρίσκο στους επενδυτές και έτσι ο χρυσός ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, δεν προτιμήθηκε ιδιαιτέρως. Η περιοχή τιμών των $1,850 είναι κρίσιμη για τον χρυσό γιατί τυχόν παγιωμένη καθοδική διάσπαση ίσως ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερες απώλειες. Με τυχόν ανάκτηση των $1,900 όμως, πιθανόν είναι αρκετοί αγοραστές να μπουν στο παιχνίδι και ίσως δούμε ακόμα υψηλότερες τιμές.

  Πετρέλαιο

  Μεγάλη άνοδο σημείωσε η τιμή του πετρελαίου την εβδομάδα που μας πέρασε, αφού η τιμή των futures του επομένου μήνα έκλεισε στα $42.42, σημειώνοντας κέρδη που πλησίασαν το 6%. Η ζήτηση είναι σε χαμηλά επίπεδα αφού πολλές οικονομίες παραμένουν σε lockdown αλλά η αισιοδοξία που προκύπτει από τα εμβόλια δημιουργεί προσδοκίες για καλύτερες μέρες στην οικονομία. Τα βλέμματα φυσικά πέφτουν και στον ΟΠΕΚ, ο οποίος είναι σε θέση να ελέγξει την παραγωγή, εφαρμόζοντας περικοπές αν οι τιμές αρχίζουν να κατρακυλούν και πάλι. Αν υπάρξει καθαρή υπέρβαση των $43.50, θα δημιουργηθούν μεγάλες προσδοκίες ανάκαμψης ακόμα και για τα $50 αλλά σε περίπτωση πτώσης κάτω από τα $40, η απαισιοδοξία αναμένεται να κυριαρχήσει. Φυσικά υπάρχει και το πολύ πιθανό σενάριο, η τιμή να διατηρηθεί μέσα σε αυτό το εύρος.

  Bitcoin

  Την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, σε χρονικό ορίζοντα εβδομάδας, τους τελευταίους μήνες σημείωσε το Bitcoin που έκλεισε $18,435 με κέρδη που ξεπέρασαν το 15%! Οι λόγοι που ωθούν το Bitcoin προς τα πάνω (αβεβαιότητα και πληθωρισμός στο συμβατικό χρήμα λόγω ποσοτικών χαλαρώσεων) συνεχίζουν να ισχύουν. Επίσης οι φωνές αναλυτών που βλέπουν το Bitcoin σημαντικά υψηλότερα συνεχίζουν να αυξάνουν έστω κι αν κάποιοι φαίνεται να υπερβάλουν μιλώντας για εξωπραγματικές τιμές. Η περιοχή των $20,000 όπου βρίσκονται τα υψηλά όλων των εποχών, είναι πλέον σε απόσταση αναπνοής αλλά ας μην ξεχνάμε πως τα κέρδη τελευταία είναι τεράστια και κάποιοι θα τα πάρουν ρευστοποιώντας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες διορθώσεις, δεδομένης της πολύ υψηλής μεταβλητότητας που έχει το Bitcoin.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

   
  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
   
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ