Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Νοε-2020 11:33

  Citi: Νικητές στην ευρωζώνη τα ελληνικά ομόλογα -Τα τρία "όπλα" που διαθέτουν

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τα ελληνικά ομόλογα έχουν υπεραποδώσει όλων των υπόλοιπων ομολόγων της ευρωζώνης στο ράλι του τελευταίου μήνα, με τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών τίτλων να περνούν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία, όπως σημειώνει η Citi. Αν και η χθεσινή διεύρυνση των spreads υπενθυμίζει τους κινδύνους που υπάρχουν γύρω από ένα πιθανό αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Citi αναμένει ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός και τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν νικώντας τα ιταλικά το 2021, με το 10ετές της Ελλάδας να κινείται 15 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τον αντίστοιχο τίτλο της Ιταλίας.

  Το ισχυρό ράλι και η υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων τον τελευταίο μήνα, οφείλεται σύμφωνα με τη Citi στους εξής τρεις λόγους:

  -    Στην ολοκλήρωση της εκδοτικής δραστηριότητας του ΟΔΔΗΧ για το 2020 με τελευταίο το reopening του 15ετούς τον Οκτώβριο 

  -    Την αναβάθμιση-έκπληξη από την Moody's στις 6 Νοεμβρίου

  -    Τη δέσμευση της ΕΚΤ για περαιτέρω παρεμβάσεις τον Δεκέμβριο και αρκετές δηλώσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας ότι αυτές θα αφορούν το πρόγραμμα PEPP και τα TLTROs.

  Αυτές οι στηρίξεις προσθέτουν στην υπάρχουσα στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους της συμφωνίας για το Ταμείο, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.

  Επιπλέον, οι οικονομολόγοι της Citi πιστεύουν ότι η ικανότητα απορρόφησης αυτών των τεράστιων πόρων είναι καλύτερη στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ιταλία ή την Ισπανία. Αυτό συμβαίνει επειδή (i) Η Ελλάδα έχει δείξει υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης πόρων της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, εν μέσω προσπαθειών για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη διάσωση, και (ii) είναι ευκολότερο να διατεθούν / εκταμιευθούν μικρότερα απόλυτα ποσά. Αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα (2022-2024), επιπλέον της πιθανής μείωσης της προσφοράς ελληνικών ομολόγων από το 2021 και μετά.

  Αυτός είναι ίσως και ο λόγος για τον οποίο τα spreads των ελληνικών ομολόγων διευρύνθηκαν περισσότερο την Πέμπτη εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνει η Citi. Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος από οποιαδήποτε παράταση των διαπραγματεύσεων παραμένει, με την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη να αποτυγχάνει να σπάσει το αδιέξοδο. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η Ευρώπη βρίσκει πάντα έναν τρόπο την τελευταία στιγμή και η Citi αναμένει πως τελικά θα υπάρξει ένας συμβιβασμός. Το πιο πιθανό σενάριο παραμένει η Ουγγαρία και η Πολωνία να συμβιβαστούν. Άλλες επιλογές είναι να αγνοηθεί το βέτο τους εγκρίνοντας τον μηχανισμό με ειδική πλειοψηφία ή προχωρώντας χωρίς τις χώρες που εμποδίζουν.

  Πάντως, ο κύριος κίνδυνος είναι ότι αυτό θα καθυστερήσει την επικύρωση της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και, ως εκ τούτου, την εκταμίευση κεφαλαίων που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη περισσότερες εκδόσεις ομολόγων από τις χώρες της ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2021 από ότι συνήθως.

  γφ

  Τέλος οι έξοδοι στις αγορές για φέτος

  Μια επέκταση του PEPP είναι ίσως μια μεγαλύτερη στήριξη για τα ελληνικά ομόλογα σε σχέση με άλλα ομόλογα της ευρωζώνης, όπως τονίζει η Citi, καθώς δεν είναι επιλέξιμα στο "κλασσικό" QE. Η ΕΚΤ είχε αγοράσει 13 δισ. ευρώ ελληνικούς τίτλους έως τον Οκτώβριο, 1,1 δισ. ευρώ πάνω από το capital key. Από αυτά, οι αγορές ομολόγων ήταν 11 δισ. ευρώ (και τα υπόλοιπα ήταν έντοκα), με το μεγαλύτερο μερίδιο κρατικών ομολόγων έναντι εντόκων γραμματίων εντός των 11 μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi. Αυτές οι αγορές αντισταθμίζουν σχεδόν την εκτίμησή της για την ακαθάριστη προσφορά ελληνικών ομολόγων για το 2020 ύψους 12 δισ. ευρώ, η οποία και έχει ολοκληρωθεί.

  Έτσι, η Citi δεν αναμένει άλλη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγορές της ΕΚΤ θα μπορούσαν να συμπιέσουν περαιτέρω τα spread ακόμη και αν οι αγορές κινηθούν σύμφωνα με το capital key.  

  Στήριξη από τα ratings

  H Citi εκτιμά πως στο επόμενο διάστημα θα έλθουν περαιτέρω αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους, με τη χώρα να έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες αναβαθμίσεων γενικότερα (μαζί με την Πορτογαλία) στο σύνολο των 11 μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης.  Και οι δύο χώρες, επισημαίνει η Citi, ήταν σε ανοδική τροχιά σε ότι αφορά τις αξιολογήσεις τους πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας  και οι προοπτικές σταθεροποιήθηκαν κατά το σοκ του COVID-19. Οποιαδήποτε προσδοκία για περαιτέρω αναβαθμίσεις μετά από αυτήν της Moody’s θα μπορούσε να υποστηρίξει το περαιτέρω ράλι των ελληνικών ομολόγων, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί στο α’ τρίμηνο του 2021.

  Η Citi αναμένει πως τα ελληνικά ομόλογα θα ισοφαρίσουν τα ιταλικά έως τα μέσα του 2021 και στη συνέχεια οι ελληνικές αποδόσεις θα κινηθούν χαμηλότερα από αυτές των ιταλικών, ειδικά στις αρχές του 2022,  όταν και ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ιταλία ενδεχομένως εμφανιστεί ξανά. Ένας βραχυπρόθεσμος κίνδυνος - αλλά βραχύβιος κατά την άποψή της - είναι οποιαδήποτε παράταση στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.

  ψ ωχ

  Τέλος, η αμερικάνικη τράπεζα σημειώνει πως οι τα ιταλικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν την τάση να πουλούν ιταλικά ομόλογα  τον Δεκέμβριο να για να "ελευθερώσουν" τον ισολογισμό τους. Τα ελληνικά ομόλογα βλέπουν μια παρόμοια τάση, αλλά τείνουν επίσης να βλέπουν καθαρές αγορές κατά το Δεκέμβριο-Φεβρουάριο από εγχώριες τράπεζες. Έτσι, οποιαδήποτε τέτοια κίνηση ρευστοποιήσεων, θα είναι πολύ βραχύβια όπως επισημαίνει. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ