Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Νοε-2020 11:05

  Επανέρχεται στις 700 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Επανέρχεται στις 700 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Τις ισορροπίες του μεταξύ μοιρασμένων προσήμων αναζητά σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς συνεχίζουν οι κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών, μέρος των οποίων όμως επανακατευθύνεται σε επιλεγμένους τίτλους που λειτουργούν ως στηρίξεις για τη διατήρηση των 700 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,50% στις 702,73 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,65% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.667,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,48% στις 371,45 μονάδες.

  Καθώς η αγορά προσπαθεί να χτίσει τα αναχώματά της στα υψηλά του οκταμήνου, βρίσκεται και στη δύσκολη θέση να διαχειριστεί τους τριγμούς που προκαλούν οι κινήσεις των χαρτοφυλακίων που εγκλωβίστηκαν κατά το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα, αλλά και τις ανησυχίες για τις προϋποθέσεις που θα διαμορφώσουν τις οικονομικές επιδόσεις των επόμενων μηνών. Σαφώς, βραχυπρόθεσμα, τα νέα για τα εμβόλια βοήθησαν την αγορά να κινηθεί έντονα ανοδικά, εντούτοις, όπως επισημαίνουν και οι περισσότεροι αναλυτές, μεσο-μακροπρόθεσμα η αγορά θα χρειαστεί καταλύτες που θα αλλάξουν τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί.

  Εάν η αγορά δεν βρει σχετικά γρήγορα τους καταλύτες που θα της δώσουν ένα πιο θετικό μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το πιθανότερο σενάριο είναι να αναδιπλωθεί σε πιο "ασφαλή ύδατα", ήτοι σε επίπεδα που να μην εμπεριέχουν κίνδυνο. Και αυτό διότι οι τομείς, όπως ο τουρισμός, που επλήγησαν από τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας δεν έχουν την ικανότητα να αναπληρώσουν αυτό το μεγάλο κενό που υπήρξε (σε αντίθεση με την παραδοσιακή θεωρία της ύφεσης λόγω κυκλικότητας), με πλήθος δευτερογενών επιπτώσεων να καθιστούν δύσκολη την ανάκαμψη.

  Τώρα, τεχνικά, ο γενικός δείκτης, εκτός απροόπτου πιθανόν να κλείσει την εβδομάδα επιβεβαιώνοντας την έγκυρη διάσπαση του ΚΜΟ (expo) 200 ημερών στις 668,70 μονάδες (για τον FTSE 25 στις 1.616,39 μονάδες), η οποία λειτουργεί πλέον και σας σημαντική στήριξη. Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της ανόδου με τον επόμενο στόχο του να τίθεται στις 390 μονάδες, αρκεί πριν να έχει διαπεράσει την σημαντική αντίστασης των 370 μονάδων.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ με το +5,32% και η Πειραιώς στο +4,20% παρέχουν σημαντικές στηρίξεις στον γενικό δείκτη, ενώ ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil ακολουθούν με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Aegean, Σαράντης, Coca Cola, Φουρλής, ΔΕΗ, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

  Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, Eurobank, Alpha Bank, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος, ενώ χωρίς μεταβολή είναι η ΕΥΔΑΠ, Εθνική, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ