Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Νοε-2020 12:29

  Morgan Stanley: Δυναμικό ριμπάουντ της οικονομίας, ισχυρή bull market και ράλι το 2021

  Morgan Stanley: “Βλέπει” ράλι 10% στις ευρωπαϊκές μετοχές στον απόηχο της συμφωνίας της ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας όπου η μακροοικονομική ομάδα της Morgan Stanley συγκεντρώνεται για να συζητήσει τις προοπτικές για το επόμενο έτος σε όλες τις κατηγορίες assets. Έτσι και φέτος, αναλυτές και οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας, έχουν αρχίσει να καταγράφουν τις προβλέψεις τους, όπως σημειώνει ο Mike Wilson, επικεφαλής επενδύσεων και επικεφαλής στρατηγικής για τις αμερικάνικες μετοχές της Morgan Stanley σε σχετικό podcast, τονίζοντας πως με τις εκλογές στις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα και την παγκόσμια πανδημία σε εξέλιξη, η φετινή διαδικασία παρείχε μερικές μοναδικές προκλήσεις.

  Όπως σημειώνει, η πρόβλεψη με ορίζοντα 12 μηνών είναι συχνά πιο εύκολο να προσδιοριστεί, επειδή εξαρτάται από πράγματα που μπορούν να αναλυθούν και να προβλεφθούν, δηλαδή η κερδοφορία και τα επιτόκια. Κατά την άποψη της Morgan Stanley, οι προοπτικές δεν είναι τόσο θετικές για τα ομόλογα, ειδικά τα μακροπρόθεσμα, καθώς θεωρεί ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να κινηθούν πολύ υψηλότερα δεδομένου ότι η οικονομία θα ανοίξει ξανά το επόμενο έτος. Αντίθετα για τις μετοχές, τα πράγματα είναι σαφώς πιο φωτεινά, καθώς αναμένεται νέο ισχυρό ράλι κατά το επόμενο 12μηνο.

  Τα περαιτέρω καλά νέα στο μέτωπο των εμβολίων υποστηρίζουν την παραπάνω άποψη της Morgan Stanley. Η αρχική αντίδραση στις αγορές μετοχών στα νέα από τη Moderna χθες ήταν ανοδική, αλλά αυτό δεν ίσχυσε για όλα τα assets. Ενώ o S&P 500 "έτρεξε" μαζί με τον Dow Jones, η άνοδος στον Nasdaq γρήγορα ξεθώριασε ενώ η αγορά ομολόγων σημείωσε sell-off. Αυτό, τονίζει ο Mike Wilson, θυμίζει πολύ την αντίδραση στις αγορές που είδαμε πριν από λίγες μέρες, όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα νέα για το εμβόλιο της Pfizer, και είχε λογική.

  Ένα λειτουργικό εμβόλιο είναι ακριβώς αυτό που ο… γιατρός συστήνει για να ξανανοίξει η οικονομία το επόμενο έτος, επισημαίνει. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα νέα είναι ότι το εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο για μαζική διανομή για άλλους τρεις έως τέσσερις μήνες, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κινείται σε επίπεδα ρεκόρ για αυτό και οι βραχυπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές διαφέρουν.

  "Παραμένω σταθερός ταύρος σε 12μηνο ορίζοντα, τόσο από την άποψη της οικονομίας όσο και των αγορών", υπογραμμίζει ο επικεφαλής επενδύσεων της M.S. Οι νέες bull markets που συμπίπτουν με έναν νέο οικονομικό κύκλο διαρκούν χρόνια, όχι μήνες. Με άλλα λόγια, η τρέχουσα bull market έχει πολύ δρόμο να τρέξει. Σε όρους S&P 500, η Morgan Stanley προβλέπει ράλι της τάξης του 10% τους επόμενους 12 μήνες, καθώς η κερδοφορία θα συνεχίζει να εκπλήσσει ανοδικά λόγω της καλύτερης πορείας των εσόδων το επόμενο έτος, που θα οδηγήσει σε έκτακτη λειτουργική μόχλευση. Αυτό είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό του πρώτου έτους που η οικονομία βγαίνει από την ύφεση. Ωστόσο, η M.S βλέπει κάποιους περιορισμούς στις αποτιμήσεις καθώς τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι πιθανό να αυξηθούν περισσότερο από ό, τι αναμένουν οι αγορές κατά τα επόμενα τρίμηνα.

  Με τους οικονομολόγους της Morgan Stanley να προβλέπουν αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 7,5%, η απόδοση 1% που έχει το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ ενδέχεται να είναι εξαιρετικά χαμηλή. Αυτό έχει επιπτώσεις στην αποτίμηση των μετοχών, ειδικά σε εκείνες με τη μεγαλύτερη διάρκεια όπως αυτές του Nasdaq. Αντίθετα, οι κυκλικές μετοχές θα ενισχυθούν λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας και των υψηλότερων επιτοκίων. Εξ ου και το rotation που παρατηρούμε στις αγορές μετοχών από τον Nasdaq και προς τα small caps του Russell 2000 τους τελευταίους μήνες.

  Το συμπέρασμα του Mike Wilson είναι πως καθώς αναμένεται μια πιο "φυσιολογική" χρονιά το 2021, οι μετοχές των ΗΠΑ θα παραμείνουν σε bull market με 10% ράλι για τους δείκτες μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, πολλές από τις αποτιμήσεις των μετοχών αυτών των δεικτών θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των υψηλότερων επιτοκίων προσεχώς καθώς και τις ανησυχίες γύρω από το δεύτερο κύμα της πανδημίας πριν από τη διανομή των εμβολίων. Η μεγαλύτερη επενδυτική κινητοποίηση θα αφορά τις κυκλικές μετοχές που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην πολύ ισχυρή οικονομική ανάκαμψη. Παράλληλα, η Morgan Stanley συνεχίζει να συστήνει στους επενδυτές overweight στάση στον κλάδο των τραπεζών, των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, στις πρώτες ύλες και την βιομηχανία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων