Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Νοε-2020 11:43

  Η νέα στρατηγική του επενδυτικού "γίγαντα" BlackRock – Τι συζήτησαν σε έκτακτο meeting τα στελέχη του, οι προοπτικές για το 2021

  Η νέα στρατηγική του επενδυτικού "γίγαντα" BlackRock – Τι συζήτησαν σε έκτακτο meeting τα στελέχη του, οι προοπτικές για το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη 

  Τα θετικά νέα για τα εμβόλια Covid δίνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η οικονομική επανεκκίνηση μπορεί να επιταχυνθεί το 2021, και ότι η σωρευτική απώλεια δραστηριότητας από το σοκ του κορονοϊού θα είναι τελικά ένα κλάσμα αυτής που παρατηρήθηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκτακτης τηλεδιάσκεψης που είχαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της BlackRock και οι διαχειριστές κεφαλαίου του επενδυτικού "γίγαντα", μετά και τις εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, έτσι ώστε να χαράξουν την επενδυτική στρατηγική του επόμενου διαστήματος, ενόψει και της έκθεσης για τις παγκόσμιες προοπτικές του επόμενου έτους η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις επόμενες ημέρες. Τα ενθαρρυντικά νέα ωθούν την BlackRock να κοιτάξει πέραν της όποιας μεταβλητότητας προκαλούν στις αγορές το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα νέα lockdowns, και προς το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για το 2021.  

  Η παραδοσιακή ανάλυση του επιχειρηματικού κύκλου δεν ισχύει για το σοκ Covid, κατά την άποψη των στελεχών της BlackRock. Θεωρούν ότι μοιάζει περισσότερο με το σοκ μιας φυσικής καταστροφής. Με τις ειδήσεις στο μέτωπο των εμβολίων, υπάρχει πλέον ακόμη μεγαλύτερη ορατότητα σχετικά με το ότι η σωρευτική απώλεια δραστηριότητας πιθανότατα θα είναι περιορισμένη, παρά το γεγονός ότι η νέα αύξηση των κρουσμάτων και τα νέα lockdowns που επιβάλλονται θα διαταράξουν την επανεκκίνηση της οικονομίας στο εγγύς μέλλον.

  Αν και είμαστε ακόμα μήνες μακριά από οποιοδήποτε ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο, ωστόσο η BlackRock θεωρεί ότι το game changer είναι ότι τώρα ξέρουμε ότι χτίζουμε μια γέφυρα για κάπου, παρέχοντας περισσότερη σαφήνεια στις κυβερνήσεις και τις εταιρείες σχετικά με τη μετάβαση στη μετά-Covid εποχή. Αυτό θα διευκολύνει την απορρόφηση τυχόν βραχυπρόθεσμων απογοητεύσεων και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών στο σχέδιο επανεκκίνησης των οικονομιών. Θα πρέπει επίσης να συμβάλει στον περιορισμό των οικονομικών ζημιών που έχουν σημειωθεί και θα δικαιολογήσει την ανάπτυξη περαιτέρω πολιτικής στήριξης. Κατά τους fund managers της BlackRock ωστόσο, οι κίνδυνοι πρόωρης απόσυρσης της δημοσιονομικής πολιτικής, ειδικά στις ΗΠΑ, φαίνεται να είναι σημαντικοί. Σε γενικές γραμμές, το συμπέρασμα από την έκτακτη virtual συνάντηση των στελεχών του κολοσσού της αγοράς ομολόγων είναι πως η ανάπτυξη των εμβολίων θα παρέχει ένα εποικοδομητικό σκηνικό για τα risk assets καθώς πλησιάζουμε το 2021.

  Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου και τα ανώτερα στελέχη της BlackRock βλέπουν πως πλέον διαμορφώνεται μία νέα τάξη πράγματων στο επενδυτικό σκηνικό. Η πανδημία έχει επιταχύνει τους μετασχηματισμούς στις οικονομίες και τις κοινωνίες σε τέσσερις διαστάσεις: βιωσιμότητα, ανισότητα, γεωπολιτική και "επανάσταση" πολιτικής. Μια τεκτονική στροφή προς τη βιωσιμότητα ήταν ήδη σε εξέλιξη, και η πανδημία έφερε την επιτάχυνσή της. Η πανδημία επιταχύνει επίσης τις γεωπολιτικές τάσεις που υπήρξαν ήδη - όπως η στροφή προς μια διπολική παγκόσμια τάξη ΗΠΑ-Κίνας και η αναδιατύπωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. 

  Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των στελεχών και των fund managers της BlackRock. Η πανδημία προκάλεσε νέες διαρθρωτικές τάσεις, όπως μια επανάσταση πολιτικής με μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Οι κεντρικές τράπεζες δείχνουν αυξημένη ανοχή για τα επίπεδα του πληθωρισμού και ο δημοσιονομικός-νομισματικός συντονισμός οδηγεί σε πολιτικές πιέσεις για να διατηρηθούν τα επιτόκια χαμηλά ακόμη και εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης των τιμών. Μαζί με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής που απορρέει από την αναδιάταξη των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και με μεγαλύτερη εστίαση στη βιωσιμότητα, αυτό δείχνει ένα υψηλότερο καθεστώς πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα. Αυτή είναι μια μετατόπιση για την οποία οι αγορές δεν είναι προετοιμασμένες, παρόλο που στο εγγύς μέλλον η προσπάθεια μείωσης του κόστους των εταιρειών μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό κάποιων πιέσεων στις τιμές.

  Όπως κατέληξε το virtual εσωτερικό conference της BlackRock και εν όψει της νέας έκθεσης στρατηγικής, οι επενδυτές πρέπει να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκια τους σε αυτές τις επιταχυνόμενες τάσεις, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.

  Αυτές οι απόψεις ενισχύουν τη στρατηγική της για σύσταση underweight στάση στα ομόλογα (nominal) και την προτίμηση για ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό (inflation-linked debt), καθώς και την πεποίθηση της BlackRock ότι οι τοποθετήσεις υπέρ της ανάπτυξης στην Ασία και στις ιδιωτικές αγορές θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη πραγματικής διαφοροποίησης στον κόσμο μετά τον Covid.

  Η BlackRock τηρεί επίσης overweight στάση για τα "πράσινα" και ESG assets, καθώς βλέπει πως η βιωσιμότητα θα αποτελέσει τη βασική πηγή ανθεκτικότητας στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Ακόμα και με ένα εμβόλιο προσεχώς, υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις σε διάφορους κλάδους, καθώς το σοκ του Covid δημιουργεί δομικούς νικητές και ηττημένους.

  Τέλος, "βλέπει" πως οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα διατηρήσουν τα υψηλά περιθώρια κέρδους υπό μία διαιρεμένη κυβέρνηση στις ΗΠΑ και τις αεροπορικές εταιρείες μεταξύ των πιθανών χαμένων καθώς τα επαγγελματικά ταξίδια θα ανακάμψουν με πολύ αργούς ρυθμούς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ