Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Νοε-2020 08:39

  A - quant: Ο κορονοϊός και το εμβόλιο στο επίκεντρο των επενδυτών

  A - quant: Ο κορονοϊός και το εμβόλιο στο επίκεντρο των επενδυτών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με την εκλογή του Joe Biden, πήρε τέλος το θρίλερ της εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ έστω κι αν ο Donald Trump με την πιο πρόσφατη ανάρτησή του, συνεχίζει να μην αναγνωρίζει το αποτέλεσμα. Από την άλλη, στο μέτωπο του κορονοϊού, το δεύτερο κύμα που σαρώνει Ευρώπη και Αμερική είναι τελικά σφοδρότερο από αυτό που αναμενόταν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ μεγάλοι αριθμοί νέων κρουσμάτων και θανάτων, παρ΄όλα τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στις περισσότερες χώρες. Χωρίς αμφιβολία όμως, το σημαντικότερο νέο της εβδομάδας, είναι αυτό της περασμένης Δευτέρας όταν και η Pfizer ανακοίνωσε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των μελετών για το εμβόλιο. Η συμπεριφορά των αγορών άλλαξε άμεσα, έστω κι αν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αυτό αμβλύνθηκε σε κάποιο βαθμό. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε μέχρι την Τετάρτη, κατόπιν άρχισε να αποδυναμώνεται αλλά η εβδομάδα έκλεισε ανοδικά σε σχέση με την προηγούμενη. Οι αγορές μετοχών έκλεισαν κι αυτές την εβδομάδα κερδοφόρα, το ίδιο και το πετρέλαιο, ενώ ο χρυσός όπως αναμενόταν (λόγω αυξημένης διάθεσης για ρίσκο αλλά και λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου) σημείωσε απώλειες.

  Η τρέχουσα εβδομάδα δεν περιέχει μεν σημαντικές προγραμματισμένες οικονομικές ανακοινώσεις και συμβάντα, με εξαίρεση ίσως το G20 και τα επιτόκια στην Κίνα την Παρασκευή , αλλά είναι πολύ πιθανό η επερχόμενη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ να δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ. Ακόμη μεγαλύτερη υποσχόμενη ποσοτική χαλάρωση και δημοσιονομική επέκταση θα προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ελπίδα στις αγορές και πιθανά να ρίξουν και άλλο το δολάριο ενώ θα βοηθήσουν και τις αναδυόμενες αγορές να αναπνεύσουν.

  Μέχρι τότε οι αγορές θα κινούνται μεταξύ των ανησυχιών και των φόβων του COVID-19 και της ελπίδας για τα εμβόλια. 

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς πτωτικά έκλεισε η εβδομάδα για το EURUSD, με άνοιγμα στο 1.1888 και κλείσιμο στο 1.1835. Οι πρώτες μέρες ήταν ισχυρά πτωτικές λόγω της μεγάλης δύναμης του δολαρίου, από την Πέμπτη και μετά υπήρξαν ανοδικές τάσεις αλλά η εβδομάδα έκλεισε τελικά πτωτικά. Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη βρίσκονται σε lockdown, οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων και θανάτων σοκάρουν και έτσι βρισκόμαστε σε μια ισορροπία φόβου και αισιοδοξίας αφού τα νέα από τα εμβόλια είναι ενθαρρυντικά. Η ισοτιμία χρειάζεται μια διάσπαση πάνω από το 1.1920 ώστε να υπάρχουν βάσιμες ελπίδες "κατάκτησης" του 1.20 και πάλι αλλά τυχόν καθοδική διάσπαση του 1.1745 θα σηματοδοτήσει ως πιθανότερο σενάριο την καθοδική κίνηση. 

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ήπια άνοδο είχε το GBPUSD την προηγούμενη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 1.3158 και κλείνοντας στο 1.32. Το Ηνωμένο Βασίλειο σαρώνεται από τον COVID-19 ενώ στο θέμα του Brexit, οι διαπραγματεύσεις μετατέθηκαν για την παρούσα εβδομάδα αφού δε σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος. Η Ιρλανδία δήλωσε πως αν η Βρετανία περάσει το Νομοσχέδιο Εσωτερικής Αγοράς (που θα καθορίσει τις εμπορικές της σχέσεις) τότε μια συμφωνία θα πρέπει να αποκλειστεί. Αυτά τα νέα δεν αφήνουν την ισοτιμία να αναπτύξει την ανοδική της ορμή, στην οποία βρίσκεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Την Τρίτη υπάρχει η ομιλία του Bailey από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τετάρτη η ανακοίνωση του πληθωρισμού αλλά τυχόν θετικά νέα για συμφωνία στο Brexit μπορούν ανά πάσα στιγμή να προκύψουν και να προκαλέσουν πολύ μεγάλη μεταβλητότητα. Τεχνικά μιλώντας, μια ανοδική διάσπαση πάνω από το 1.3320 θα ανάψει πράσινο φως για επαναπροσέγγιση του 1.35 και μια καθοδική διάσπαση του 1.31, ίσως θέσει σε δοκιμασία την κρίσιμη περιοχή του 1.30.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Σημαντικά ανοδική ήταν η εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 103.31 και κλείσιμο στο 104.61. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς κινήθηκε ανοδικά και επί του παρόντος κινείται στο 0.89%. Φυσικά η ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιο την περασμένη Δευτέρα, ανέστρεψε την πτωτική ορμή της ισοτιμίας αλλά δεν έχει αναστρέψει ακόμα τον χαρακτήρα της πιο μακροχρόνιας καθοδικής τάσης που έχει ξεκινήσει από νωρίς το καλοκαίρι. Μετά τον ενθουσιασμό της Δευτέρας, το USDJPY πέρασε και πάλι κάτω από το 105 και ίσως δοκιμάσει να διασπάσει τη στήριξη του 104.


  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδικά έκλεισε το EURJPY την περασμένη εβδομάδα, ξεκινώντας από το 122.82, κλείνοντας την Παρασκευή στο 123.81. Όλη η άνοδος οφείλεται στη Δευτέρα και στο κλίμα ευφορίας λόγω των θετικών νέων του εμβολίου αλλά οι υπόλοιπες ημέρες ήταν πτωτικές. Απ΄ότι φαίνεται, η περιοχή τιμών του 125 αποτελεί, δοθέντων των συνθηκών, ισχυρή αντίσταση για το EURJPY και έτσι η πτώση ενδέχεται να συνεχιστεί κάτω από το 123.65, με επόμενο στόχο το 123. 

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Πτωτική εβδομάδα για το EURGBP, που άνοιξε στο 0.9029 και έκλεισε στο 0.8965, χάνοντας σε εβδομαδιαίο επίπεδο την κρίσιμη περιοχή τιμών του 0.90. Η εικόνα της ισοτιμίας είναι καθοδική και η πτώση ίσως ενταθεί κι άλλο κάτω από το 0.8865 αλλά εν μέσω τελικών διαπραγματεύσεων για το Brexit, μπορεί να συμβεί οτιδήποτε.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ανοδικά κινήθηκε το USDCAD την περασμένη εβδομάδα, έστω κι αν έπιασε τη Δευτέρα χαμηλή τιμή που είχαμε να δούμε από το φθινόπωρο του 2018. Το άνοιγμα ήταν στο 1.3038 και το κλείσιμο στο 1.3130 αφού από τα μέσα της εβδομάδας και μετά, οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να υποχωρούν. Αν το πετρέλαιο συνεχίσει να υποχωρεί και αν το αμερικανικό δολάριο ενισχυθεί, τότε ίσως δούμε προσπάθειες ανάκτησης του 1.3250 που είναι μια σημαντική περιοχή τιμών αντίστασης αυτήν την εποχή. Τιμές κάτω από το 1.31 και ειδικότερα κάτω από το 1.3080 δίνουν τόνο στους πωλητές της ισοτιμίας να βάλουν στο στόχαστρο το 1.30 και πάλι.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ισχυρή άνοδο για το USDCHF είδαμε την εβδομάδα που πέρασε, με άνοιγμα στο 0.8985 και κλείσιμο στο 0.9125. Η ανάκτηση του 0.90 θεωρείται κρίσιμη, όπως και η υπέρβαση του 0.91. Η αλήθεια είναι πάντως πως από την Πέμπτη και μετά η ισοτιμία πιέζεται και πάλι και ίσως να μην αργήσει να δει το 0.90 ξανά αν πέσει κάτω από το 0.9080. Μια προσέγγιση του 0.92 ίσως δείξει πως η άνοδος της προηγούμενης εβδομάδας, δεν ήταν παροδική.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Μια ουδέτερη εβδομάδα χαμηλής μεταβλητότητας πέρασε για το AUDUSD αφού το άνοιγμα και το κλείσιμο ήταν στην περιοχή του 0.7270 – 0.7275. Η ισοτιμία δεν είχε την ίδια συμπεριφορά με τις υπόλοιπες ισοτιμίες του αμερικανικού δολαρίου γιατί η Αυστραλία και η Κίνα είναι χώρες που δείχνουν να ξεπερνούν την πανδημία και έτσι το νόμισμα της Αυστραλίας εμφανίστηκε ισχυρό. Υπάρχουν σημαντικές ανακοινώσεις για την Αυστραλία και την Κίνα μέσα στην εβδομάδα και αν η άνοδος συνεχιστεί πάνω από το 0.7340, θα τεθεί σε δοκιμασία το υψηλό κάποιων ετών του 0.7415. Αντιθέτως, τιμές κάτω από το 0.7220 θα είναι σήμα βραχυπρόθεσμης επιστροφής σε καθοδική τάση.

  SP500

  Ανοδική η περασμένη εβδομάδα για τον αμερικανικό δείκτη SP500 που έκλεισε στις 3,582 μονάδες και κέρδη πάνω από 2%, καταρρίπτοντας μεσοβδόμαδα το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών στις 3,586 μονάδες. Ήδη τα futures του δείκτη, νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, κινούνται πάνω από τις 3,600 μονάδες αφού υπάρχει αισιοδοξία πως τα εμβόλια κατά του COVID-19 θα θέσουν τέλος στην πανδημία αλλά και επειδή αναμένεται ακόμα το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στις ΗΠΑ (μετά το τέλος της εκλογικής περιπέτειας) που θα ρίξει φρέσκο και νέο χρήμα στην αγορά. Φυσικά, τα οικονομικά προβλήματα δεν εξαφανίζονται από τη μια μέρα στην άλλη και έτσι, παρ’όλη την ανοδική ορμή του δείκτη, δε θα εκπλαγούμε αν δούμε διορθώσεις προς την περιοχή των 3,500 μονάδων και ίσως ακόμα πιο κάτω.

  DAX30

  Μεγάλα τα κέρδη για το γερμανικό δείκτη DAX30, που μπόρεσε να υπερβεί τις 13,000 μονάδες και να κλείσει στις 13,117 μονάδες, ενισχυμένος κατά 5% περίπου. Ο δείκτης έχει πλησιάσει στην πολύ δύσκολη αντίσταση των 13,460 μονάδων και ίσως κάπου εκεί η εμφανής ανοδική τάση να κάνει μια ανάπαυλα και ίσως μια κάποια διόρθωση.

  FTSE100

  Με ποσοστιαία άνοδο που είχαμε να δούμε πολλούς μήνες, έκλεισε την εβδομάδα ο βρετανικός δείκτης FTSE100, που υπερέβη εύκολα τις 6,000 μονάδες, κλείνοντας στις 6,322 μονάδες, με εντυπωσιακά κέρδη που προσέγγισαν το 7.50%. Η Βρετανία μπορεί να έχει τα γνωστά θέματα του lockdown και του Brexit αλλά το υψηλό 8.5 μηνών στις 6,510 μονάδες φαίνεται πλέον να "απειλείται".

  Χρυσός

  Πτωτικά κινήθηκε ο χρυσός την προηγούμενη εβδομάδα, κλείνοντας κοντά στα $1,888, σημειώνοντας απώλειες 3.30% περίπου. Προφανώς η διάθεση για ρίσκο ανέβηκε στην επενδυτική κοινότητα αφού τα νέα για το εμβόλιο έδωσαν ελπίδα. Επίσης η ενίσχυση του δολαρίου είχε επίσης καταλυτικό ρόλο. Η διάθεση ή η μη διάθεση για ρίσκο καθώς και οι επιδόσεις του αμερικανικού νομίσματος επηρεάζουν στο μεγαλύτερο βαθμό τις τιμές του χρυσού και έτσι αν υπάρξουν τιμές πάνω από τα $1,900 θα σημαίνει πως ο χρυσός έχει και πάλι ευκαιρίες ανόδου. Αν όμως δούμε τιμές κάτω από τα $1,850 σημαίνει πως η πτώση αρχίζει και παγιώνεται. Πρέπει να σημειώσουμε πάντως πως ο χρυσός βρίσκεται σε ένα κανάλι πλάγιας κίνησης εδώ και δύο μήνες περίπου.

  Πετρέλαιο

  Ισχυρά ανοδική η εβδομάδα που πέρασε για το πετρέλαιο που έκλεισε (τιμή futures του επομένου μήνα) στα $40.11, με κέρδη που ξεπέρασαν το 7%. Η ευφορία που επεκράτησε λόγω των αποτελεσμάτων της Pfizer για το εμβόλιο κράτησε μέχρι την Τρίτη όπου και η τιμή έπιασε τα $43 αλλά μετά είδαμε πτωτικές τάσεις αφού η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει χαμηλή για αρκετό διάστημα ακόμα. Θετικό γεγονός είναι ασφαλώς ότι η τιμή του πετρελαίου άντεξε πάνω από τα $40 αλλά αν αυτά τα επίπεδα διασπαστούν καθοδικά, ίσως η αισιοδοξία της προηγούμενης εβδομάδας να ήταν απλώς μια παρένθεση. Η ζώνη τιμών μεταξύ $37 και $43 φαίνεται πως είναι αυτό που η αγορά προκρίνει τον τελευταίο καιρό.

  Bitcoin

  Το πάρτυ συνεχίζεται στο Bitcoin, που έκλεισε στα $15,975 με κέρδη πάνω από 3% ενώ νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα η τιμή έχει ήδη ξεπεράσει τα $16,000. Αν το Bitcoin συνεχίσει σε αυτόν το ρυθμό, δεν αποκλείεται μέχρι τα τέλη του έτους να καταρριφθεί το υψηλό όλων των εποχών κοντά στα $20,000 που είχε σημειωθεί στα τέλη 2017 - αρχές του 2018. Το Bitcoin σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις τελευταία: έξι συνεχείς εβδομάδες με ισχυρή άνοδο, αύξηση του μεριδίου που κατέχει στα κρυπτονομίσματα και κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά πια τα 300 δισ. δολάρια. Οι φόβοι της πανδημίας, η μεγάλη ρευστότητα που πληθωρίζει το συμβατικό χρήμα αλλά και η αυξανόμενη εμπιστοσύνη πλέον των επενδυτών στα κρυπτονομίσματα, προδιαθέτουν για περαιτέρω άνοδο.
   

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

   Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
   
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ