Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Νοε-2020 10:51

  Στηρίγματα στις πιέσεις βρίσκει το Χρηματιστήριο

  Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές με 'καύσιμο' την πρόοδο στην ανάπτυξη εμβολίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:17

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Προσπάθεια να κινηθεί υψηλότερα καταβάλει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ισχυρές στηρίξεις από το άλμα της Βιοχάλκο, χωρίς βέβαια να λείπουν τα βαρίδια που συγκρατούν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 660 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,21% στις 658,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.560,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,56% στις 312,68 μονάδες.
   

  Μετά την εκτίναξη της Δευτέρας, η αγορά έχει παραμείνει σε ένα εύρος δέκα μονάδων, με ελάχιστες αποκλίσεις εκατέρωθεν, οι οποίες δεν ήταν ικανές να διαταράξουν την επαφή με κρίσιμες τεχνικές αντιστάσεις. Και αυτό έγινε με ενισχυμένο τζίρο, γεγονός που δείχνει ότι τελικά ενεργοποιήθηκαν χαρτοφυλάκια που παρέμεναν σε στάση αναμονής επί αρκετές εβδομάδες.

  Έτσι ενώ τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πανδημίας τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι θα μεταβεί η χώρα ομαλώς στην παλιά της κανονικότητα, αφήνοντας πίσω τρία τρίμηνα εξαιρετικών και ιστορικών εξελίξεων, η αγορά δείχνει να προσδοκά ότι το 2021 θα είναι η αρχή της ομαλότητας. Το stock picking μάλιστα κυκλικών τίτλων, που επωφελούνται από τους κύκλους ανάκαμψης, προμηνύει ότι σταδιακά δραστηριοποιούνται χαρτοφυλάκια που διαθέτουν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σε αντίθεση με τους βραχυπρόθεσμους που είχαν το πάνω χέρι στην αγορά το τελευταίο διάστημα.

  Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με την Fast Finance, η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα βρίσκεται σε κομβικό σημείο αλλαγής τάσης, αν επιβεβαιωθεί έγκυρα η διάσπαση του ΚΜΟ (expo) 200 ημερών, ήτοι στις 667 μονάδες για τον γενικό δείκτη και στις 1.615 μονάδες για τον FTSE 25. Αντίστοιχα οι πρώτες στηρίξεις της αγοράς εντοπίζονται στους ΚΜΟ (expo) των 50 ημερών, 623 μονάδες για τον γενικό δείκτη και στις 1.478 μονάδες για τον FTSE 25.  

  Ακόμα και ο τραπεζικός κλάδος παρά την πρόσφατη απογοητευτική του πορεία, δείχνει σημάδια αντίδρασης, ξεφεύγοντας από την "άβυσσο" και επανερχόμενος άνω των 300 μονάδων. Επόμενος στόχος τίθεται η ανοδική διάσπαση των 320-325 μονάδων, εν αναμονή της απόφασης του SSM για την τράπεζα Πειραιώς, ενώ οι άλλες τρεις συστημικές δείχνουν ότι μπορούν να συνεχίσουν την αντίδραση τους αν δεν προκύψει κάποια αρνητική έκπληξη.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα η εικόνα είναι ευμετάβλητη, με το +7,60% της Βιοχάλκο να κάνει τη διαφορά. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Titan, Μυτιληναίο, Φουρλή, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Σαράντη, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Coca Cola και Motor Oil.

  Στον αντίποδα, Jumbo και Aegean σημειώνουν πτώση 2,52% και 2,06% αντίστοιχα, με τις ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank, με την Πειραιώς να μην έχει μεταβολή. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ