15:57 29/05
Βloomberg: Έτοιμες για "ράλι ανακούφισης" οι αγορές μετά τη συμφωνία για το αμερικανικό χρέος
H τελική έγκριση στο Κογκρέσο αναμένεται να σημάνει περαιτέρω στροφή σε assets μεγαλύτερου ρίσκου.
Της Ελευθερίας Κούρταλη
Σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη βλέπει πλέον η Goldman Sachs από τα τέλη του α’ τρίμηνου του 2021, καθώς τα lockdowns θα αρθούν σταδιακά και θα αρχίσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Αυτό σε συνδυασμό με τη συνέχιση της στήριξης από τη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική, θα ενισχύσει τις προοπτικές των μετοχών – και ειδικά έναντι των ομολόγων.
Οι οικονομολόγοι της G.S διατηρούν εποικοδομητική στάση για την ανάκαμψη στην ευρωπαϊκή οικονομία μετά την περίοδο του χειμώνα, με βάση την προσδοκία ότι θα υπάρξει εμβόλιο ευρέως διαθέσιμο έως το γ’ τρίμηνο του 2021, ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι ισχυρή και ότι η νομισματική και δημοσιονομική στήριξη θα συνεχιστούν. Η ευρωπαϊκή και παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος αναμένεται, συνεπώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της G.S να κινηθεί κοντά στο 6%. Πιο αναλυτικά, η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 6% και της ευρωζώνης στο 5,3%. Τα πρόσφατα θετικά νέα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από την Pfizer υποστηρίζουν αυτή την άποψη, όπως επισημαίνει.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική τράπεζα αναμένει μια ισχυρή ανάκαμψη στην κερδοφορία των εταιρειών του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX Europe, με τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) να αυξάνονται κατά 50% και 12% αντίστοιχα το 2021 και το 2022, μετά από ελαφρά μείωση στο σύνολο του 2020 λόγω και των νέων lockdowns που έχουν επιβληθεί.
Όπως σημειώνει, αναμένει ότι οι αποδόσεις στις αγορές θα οδηγηθούν από τη βελτίωση των EPS, ενώ εκτιμά πως είναι δύσκολο να υπάρξει περαιτέρω σημαντικό re-rating, δεδομένου και του ισχυρού ράλι που έχουν σημειώσει οι ευρωπαϊκές μετοχές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους η G.S θεωρεί απίθανο να δούμε ένα σημαντικό re-rating:
i) οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν χαμηλές και ii) μπαίνουμε στη φάση όπου θα κυριαρχήσει το ζήτημα της ανάπτυξης και αυτή είναι μια περίοδος κατά την οποία η κερδοφορία είναι αυτή που συνήθως οδηγεί τις αποδόσεις και οι μετοχές σημειώνουν μέτριο de-rating. Πάντως, κατά την άποψη της Goldman, οι μετοχές θα υπεραποδώσουν των ομολόγων.
Όπως τονίζει η Goldman Sachs, παρόλο που η ανάπτυξη θα βελτιωθεί, η πολιτική στήριξη αναμένεται να διατηρηθεί. Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και οι οικονομολόγοι της αναμένουν περισσότερη δημοσιονομική επέκταση σε επίπεδο χωρών, ενώ η ΕΚΤ θα αυξήσει το πρόγραμμα PEPP κατά 400 δισ. ευρώ.
Αυτός ο συνδυασμός επιτάχυνσης της ανάπτυξης και της συνέχισης της δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης, είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικός για τις μετοχές. Έτσι αυξάνει τον στόχο για τον δείκτη STOXX Europe στις 430 μονάδες σε ορίζοντα 12μήνου, με περιθώριο ανόδου 16%.
Ο συνδυασμός αυτός θα πρέπει να στηρίξει επίσης της μετοχές αξίας και τις κυκλικές μετοχές και έτσι η Goldman παραμένει overweight για Τράπεζες, Ενέργεια, Αυτοκίνητα, Πρώτες Ύλες και Κατασκευές & Υλικά, ενώ παραμένει underweight στους αμυντικούς κλάδους, και neutral στην τεχνολογία.
Σε αυτό πλαίσιο, η αμερικανική τράπεζα προτείνει long θέσεις σε δύο καλάθια 103 συνολικά μετοχών, αυτό της Δημοσιονομική Υποδομής και αυτό της Ανάκαμψης.