Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Νοε-2020 17:29

  Διόρθωσε ελεγχόμενα το Χρηματιστήριο

  Διόρθωσε ελεγχόμενα σήμερα το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μετά από μεγάλες μάχες μεταξύ των profit takers και των late biders, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να απορροφήσει πλήρως την ασφυκτική πίεση που δέχτηκαν οι περισσότεροι τίτλοι του και να αναμετρηθεί με τις 660 μονάδες, κλείνοντας τελικά με μικρές απώλειες, διορθώνοντας ήπια χωρίς να χάσει τα επίπεδα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 651,77 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 647,92 μονάδων (-1,16%) και 663,43 μονάδων (+1,21%). Ο τζίρος ανήλθε στα 93,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 68,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 907 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,16%, στις 1.549,78 μονάδες, ενώ στο -0,25% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 943,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,80% στις 303,96 μονάδες.

  Η έντονη μεταβλητότητα και ο υψηλός τζίρος ήταν οι δύο πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης, ωστόσο το εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που προέκυψε ήταν ότι κατά την ανοδική κίνηση της αγοράς ο τζίρος ήταν αυξημένος, ενώ κατά τη διολίσθηση ο τζίρος επιβραδύνθηκε, παραπέμποντας κυρίως σε μια μικρή παύση των αγοραστών έναντι στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Άλλωστε, μετά από τη χθεσινή άνοδο που ξεπέρασε το 11% στον Γενικό Δείκτη και το 27% στον τραπεζικό δείκτη ήταν επόμενο να υπάρξουν κινήσεις ενθυλάκωσης των κερδών.

  Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρήθηκαν κινήσεις με λήψη θέσεων σε αρκετούς τίτλους, που έδειξαν αφενός ότι αντέχουν στην κρίση του 2020 και εισέρχονται στο νέο έτος με καλύτερες προοπτικές, δεδομένων των κεφαλαίων που αναμένεται να εισρεύσουν σε συγκεκριμένους τομείς, ιδίως από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

  Έτσι, με καλύτερη πλέον την ορατότητα στο μέτωπο της πανδημίας, το ερώτημα είναι εάν οι εξελίξεις και σε άλλα επίπεδα (οικονομίας, τραπεζών, κλπ) βελτιώσουν την ορατότητα, ώστε να μπορέσει α τροφοδοτηθεί η άνοδος σε επίπεδα που να μην θυμίζουν τον "δύσκολο καιρό" της πανδημίας. Αυτό που τονίζουν οι περισσότεροι αναλυτές, είναι το γεγονός ότι μέχρι τις χθεσινές ανακοινώσεις της Pfizer για το εμβόλιο του κορονοϊού ουδείς γνώριζε πως θα ήταν η επόμενη χρονιά, με τα μέτρα περιορισμού να επεκτείνονται και το πρώτο εξάμηνο του 2021, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ΑΕΠ της χώρας. Πλέον όμως οι προσδοκίες έχουν αλλάξει. Αν και το 2020 είναι μια χαμένη χρηματιστηριακή αγορά, οι εβδομάδες που απομένουν μπορεί να λειτουργήσουν προεξοφλητικά για μία ισχυρή ανάκαμψη του επόμενου έτους. Άλλωστε, παραδοσιακά το επόμενο διάστημα γίνονται και οι κινήσεις επιλογής θέσεων για τα μακροπρόθεσμα ξένα χαρτοφυλάκια, με τη συγκυρία να διαγράφεται πλέον ευνοϊκή για την τοποθέτηση ενόψει ενός έτους ανάκαμψης.

  Πάντως, για να μπορέσει η αγορά να αλλάξει ριζικά το επίπεδο της, θα πρέπει να ξεπεράσει αντιστάσεις που τη δυσκόλεψαν στο τελευταίο πεντάμηνο και να δει με περισσότερες αξιώσεις τις 700 μονάδες. Αλλά για να γίνει αυτό θα χρειαστούν ισχυρές βοήθειες κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος παρά το χθεσινό +27% υπολείπεται κατά 65% από την αρχή του έτους. Και αυτό συνδέεται με τις προσπάθειες διαχείρισης της βαριάς "κληρονομιάς" των NPLs της κρίσης.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, το -8,81% της Πειραιώς άσκησε σημαντικές πιέσεις στον γενικό δείκτη, όπως και το -3,55% του Ελλάκτωρ και το -3,24% της Εθνικής. Απώλειες της τάξεως του 2,67% σημείωσε ο Φουρλής, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Eurobank, ΟΛΠ, Λάμδα και Titan. Οριακές απώλειες 0,07% στην Jumbo.

  Στον αντίποδα, ισχυρά στηρίγματα παρείχαν η Aegean με το +7,38% που κατέγραψε, καθώς και ο ΟΠΑΠ με τη Βιοχάλκο με το +5,66% και το +5,17% που σημείωσαν αντίστοιχα. Κέρδη 1,12% για την Alpha Bank και 1,04% για τη Motor Oil, με τις Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή η ΕΧΑΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ