Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Νοε-2020 12:14

  Τουρκία: Οπισθοχωρεί η τουρκική λίρα, διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο

  τουρκική λίρα-οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οπισθοχωρεί η τουρκική λίρα, μία ημέρα μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάστημα άνω των δύο ετών, καθώς οι traders αξιολογούν τις προοπτικές της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής μετά το διορισμό του πρώην κεντρικού τραπεζίτη Lutfi Elvan ως ΥΠΟΙΚ από τον Recep Tayyip Erdogan.

  Το νόμισμα υποχωρεί 2% έναντι του δολαρίου στις 8,2206 λίρες. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ενισχύθηκε 5,8%.

  Η αποχώρηση του Berat Albayrak από το υπουργείο Οικονομικών, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Murat Uysal μπορεί να σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την τουρκική οικονομική πολιτική, αν και δεν έχει καταστεί σαφές εάν οι ανορθόδοξες προτιμήσεις πολιτικής του Προέδρου θα απορριφθούν ή θα γίνουν εγκάρδια αποδεκτές από τη νέα διοίκηση. 

  Οι ξένοι επενδυτές συνέρρευσαν στο τουρκικό νόμισμα τη Δευτέρα, στοιχιμαζίτονας ότι ο νέος διοικητής Naci Agbal θα φέρει περισσότερη ορθοδοξία στη νομισματική πολιτική μέσω της αύξησης των επιτοκίων. Στην πρώτη του δήλωση, ο Agbal δεσμεύτηκε να "εξετάσει την τρέχουσα κατάσταση και τις προσδοκίες" πριν τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της επόμενης εβδομάδας.

  Διακυμάνσεις παρουσιάσει, στο μεταξύ, το τουρκικό χρηματιστήριο. Ο BIST 100 προς στιγμήν ξεπέρασε το ιστορικό υψηλό του κλείσιμο προτού δει τα κέρδη του να περιορίζονται, καθώς οι επενδυτές θέλουν χρόνο να επεξεργαστούν τις απρόσμενες αλλαγές στην οικονομική διοίκηση της χώρας.

  Αυτή την ώρα, ο δείκτης σημειώνει άνοδο 0,17%.

  Οι μετοχές του τουρκικού χρηματιστηρίου βρέθηκαν σχεδόν σε επίπεδα-ρεκόρ τον Ιούλιο προτού το ράλι ανακοπεί από τη βουτιά της λίρας σε διαδοχικά χαμηλά. Οι ξένοι επενδυτές έχουν πουλήσει τουρκικές μετοχές αξίας 5,8 δισ. δολαρίων φέτος, ή τοι το περισσότερο από τουλάχιστον το 2005, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Οι ξαφνικές αποχωρήσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακού τροφοδοτούν τις εικασίες για πιθανές αυξήσεις επιτοκίων, γεγονός που ώθησε χθες σημαντικά τη λίρα. 

   

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ