Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 08-Νοε-2020 08:13

  Τα μηνύματα για αγορές και επενδυτές από το εκλογικό θρίλερ των ΗΠΑ

  Τα μηνύματα για αγορές και επενδυτές από το εκλογικό θρίλερ των ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα αναμένεται να αποτελέσουν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά γύρω από την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών το επόμενο διάστημα, καθώς μπορεί οι αμερικανικές εκλογές να είναι πίσω μας, αλλά το τοπίο κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι για το τι σημαίνει το αποτέλεσμα της αμερικανικής κάλπης για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, και άρα για την παγκόσμια, ενώ η πανδημία δείχνει και πάλι τα δόντια της, οδηγώντας τις χώρες τη μία μετά την άλλη σε σκληρά lockdowns, ανατρέποντας κάθε πρόβλεψη για το βάθος της ύφεσης φέτος αλλά και για τη δύναμη της ανάκαμψης το έτος που ακολουθεί, με τα σενάρια για ισχυρά διψήφια και εντυπωσιακά ριμπάουντ να μηδενίζονται. Από την άλλη, αυτοί ακριβώς οι δύο παράγοντες είναι που συντηρούν την επενδυτική ζήτηση για κρατικά ομόλογα, και ειδικά της ευρωπεριφέρειας, με το δίδυμο Ελλάδα-Ιταλία να ξεχωρίζει σε ελκυστικότητα, καθώς στον... ωκεανό των ομολόγων με χαμηλές ακόμα και αρνητικές αποδόσεις οι τίτλοι των δύο αυτών χωρών έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις, άρα και τα μεγαλύτερα περιθώρια για σημαντικές... επιδόσεις.

  Τα πρώτα μηνύματα

  Οι εκλογές στις ΗΠΑ είχαν την υψηλότερη συμμετοχή των τελευταίων 120 ετών, ενδεικτικό της σημαντικότητάς τους για τους Αμερικανούς, οι οποίοι, όπως έδειξε η κάλπη, παραμένουν ένας βαθιά διχασμένος λαός. Οι δημοσκόποι ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους της όλης διαδικασίας, καθώς από την πρώτη στιγμή των αποτελεσμάτων αυτό που φάνηκε σίγουρο είναι πως το Μπλε Κύμα, με καθαρή νίκη Μπάιντεν σε Γερουσία και Βουλή, στο οποίο πόνταρε η πλειονότητα και έδειχναν τα polls, δεν ήρθε ποτέ. 

  Οι διάφορες δηλώσεις Τραμπ και η αμφισβήτηση του αποτελέσματος σε κάποιες πολιτείες έχουν οδηγήσει σε ανησυχίες για έναν νομικό μαραθώνιο, ο οποίος και αναμένεται να εντείνει την αβεβαιότητα στις αγορές. H UBS, άλλωστε, επεσήμανε πως ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω μεταβλητότητα και να οδηγήσει σε στροφή προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, και ειδικά προς τον χρυσό, το ελβετικό φράγκο και το γεν Ιαπωνίας, παρά στο δολάριο ΗΠΑ, ενώ, όπως έχει εκτιμήσει η Societe Generale, σε περίπτωση αμφισβητούμενου αποτελέσματος αναμένεται μια πιθανή διόρθωση στις αγορές της τάξης του 10%-15%.

  Μπορεί η πρώτη αντίδραση στη Wall Street να ήταν το ράλι, κόντρα στις εκτιμήσεις ότι ένα ασαφές αποτέλεσμα της κάλπης θα "λυγίσει" τα χρηματιστήρια, ωστόσο οι μετοχές επέλεξαν να... ποντάρουν σε περαιτέρω δράσεις από τη Fed, καθώς και στο ότι το μοιρασμένο Κογκρέσο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων σημαίνει ότι μια προεδρία Μπάιντεν –που ήταν η πιο πιθανή την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές− δεν θα μπορεί να περάσει με ευκολία κάποιες πολιτικές που θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο για τις μετοχές. Υπενθυμίζεται πως κεντρικός άξονας της πολιτικής του Μπάιντεν ήταν η αύξηση των φορολογικών συντελεστών και η αύξηση των δαπανών στην πράσινη ενέργεια και τις υποδομές. 

  Σημειώνεται πως την Τετάρτη, την ημέρα του αποτελέσματος των εκλογών, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,2% και κατέγραψε την καλύτερη επίδοση έπειτα από προεδρικές εκλογές από το 1932, σύμφωνα με στοιχεία της Sundial Capital Research. Η ανάλυσή της δείχνει ότι ο μέσος όρος ανόδου του δείκτη για τους επόμενους τρεις μήνες τοποθετείται στο 4,4%. "Μια καλή αρχική αντίδραση μετά τις εκλογές είναι ένα πολύ καλό σημάδι", σημείωσε ο πρόεδρος της Sundial, Jason Goepfert, προσθέτοντας πως είναι η πρώτη φορά που ο S&P 500 σημειώνει άνοδο μεγαλύτερη του 1,5% μία ημέρα πριν και μία μετά τις εκλογές.

  Όπως σημειώνει και η Deutsche Bank, προσπαθώντας να εξηγήσει την αντίδραση των αγορών, οι μετοχές σημείωσαν ράλι καθώς οι επενδυτές βλέπουν πως η Γερουσία θα εμποδίσει την αύξηση των φόρων και την αυστηροποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος που προωθούσε ο Μπάιντεν, αν και παράλληλα σβήνει τις πιθανότητες για δημοσιονομική τόνωση. Οι αγορές επίσης αποτιμούν την περαιτέρω δράση από τη Fed. Όλα αυτά, όπως επισημαίνει, θυμίζουν μέρες 2016, όταν όλοι φοβούνταν μια νίκη Τραμπ, ενώ δευτερόλεπτα μετά την ομιλία του κατά την παραλαβή του τιμονιού του Λευκού Οίκου το αφήγημα στις αγορές άλλαξε.

  Τι σημαίνει για τις αγορές το μοιρασμένο Κογκρέσο

  Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές, ο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει μια σκληρή μάχη στην προσπάθειά του να κυβερνήσει, με τους Ρεπουμπλικάνους, όπως δείχνουν τα πράγματα, να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ και πιθανώς να μπλοκάρουν μεγάλα τμήματα της νομοθετικής ατζέντας του, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της υγειονομικής περίθαλψης και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

  Παράλληλα, ένα διαιρεμένο Κογκρέσο αποτελεί και αρνητικό σήμα για τις αγορές, καθώς πλέον... εξαφανίζονται οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για την τεράστια δημοσιονομική τόνωση που αναμενόταν στις ΗΠΑ. Αυτό, όπως επισημαίνει η Jefferies, δίνει μικτά μηνύματα για τις μετοχές και αναμένεται ο δείκτης S&P 500 να σημειώσει ισχυρή μεταβλητότητα το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Credit Suisse είχε, άλλωστε, προειδοποιήσει τους επενδυτές να προετοιμαστούν για έντονη αστάθεια λόγω των εκλογών, τονίζοντας πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές είναι η πιθανότητα να μην υπάρξει η γενναία δημοσιονομική τόνωση στις ΗΠΑ που αναμενόταν. Χωρίς μια συμφωνία σε αυτό το μέτωπο, είναι πιθανό να αυξηθούν οι χρεοκοπίες εταιρειών, ενώ ολόκληρη η πορεία της ανάκαμψης των ΗΠΑ μπορεί να μετατοπιστεί χαμηλότερα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, επηρεάζοντας έτσι την πορεία όλων των οικονομιών διεθνώς.

  Στη Fed το "βάρος" 

  Η Jefferies τόνισε πως τις είκοσι τέσσερις ώρες που ακολούθησαν τις αμερικανικές εκλογές οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ σημείωσαν βουτιά (όπως και οι επιδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας), ο δείκτης φόβου των αγορών VIX σημείωσε επίσης βουτιά, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq εκτινάχθηκε. Αυτό αποτελεί και την απάντηση των αγορών σε ένα Κογκρέσο το οποίο θα βρεθεί σε αδιέξοδο. Με την απουσία μιας μεγάλης δημοσιονομικής απάντησης −η Jefferies πλέον αναμένει ένα μικρό σε μέγεθος σχετικό νομοσχέδιο ύψους περίπου 500 δισ. δολαρίων−, η Fed είναι αυτή που θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία και να αποτελέσει το μεγάλο στήριγμα της οικονομίας και της αγοράς. Μια άλλη συνέπεια από το διαιρεμένο Κογκρέσο είναι ότι ο κίνδυνος αντιμονοπωλιακών δράσεων είναι μειωμένος.

  Για τις επόμενες μέρες, αν όχι εβδομάδες, οι αγορές πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προοπτικές αμφισβήτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων στα δικαστήρια, σημειώνει η ING. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα δημιουργεί επίσης αμφιβολίες για συμφωνία για δημοσιονομική τόνωση βραχυπρόθεσμα, κάτι που δεν αποτελεί καλή προοπτική για την οικονομία. Παράλληλα, ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων COVID θα τεθεί στο επίκεντρο της Fed για να καλύψει το "κενό", συνεχίζοντας να τονίζει την ανάγκη για δημοσιονομική στήριξη και σηματοδοτώντας πιθανώς ότι θα είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα αν χρειαστεί.

  Όπως σημειώνει και η Societe Generale, οι αγορές δεν νοιάζονται για το εάν υπήρξε Μπλε ή Κόκκινο Κύμα, το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι να υπάρξει κύμα ρευστότητας. Και το διαιρεμένο Κογκρέσο δείχνει ξεκάθαρα προς αυτή την κατεύθυνση: Ότι η Fed θα αναλάβει το βάρος των αγορών, της οικονομίας και, άρα, της "ψυχολογίας" των επενδυτών.

  Στον αέρα η ατζέντα Μπάιντεν;

  Κατά την ING, μια προεδρία Μπάιντεν και ένα διχασμένο Κογκρέσο θα έχει εποικοδομητικό, πάντως, αποτέλεσμα για τις αγορές των risk assets. Οι πιθανότητες περισσότερης δημοσιονομικής στήριξης έχουν υποχωρήσει, όπως και ο κίνδυνος απότομης ανοδικής προσαρμογής στα επιτόκια. Ως εκ τούτου, η απειλή για τις μετοχές εταιρειών που ανήκουν σε κλάδους που είναι ευαίσθητοι στις αλλαγές των επιτοκίων έχει μειωθεί.

  "Ο... κακός λύκος του αυστηρότερου ρυθμιστικού περιβάλλοντος και των φόρων έφυγε και πολλοί επενδυτές που ήταν risk-off λόγω αυτού θα αναγκαστούν να αυξήσουν το ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους", σημειώνει χαρακτηριστικά η Michele Pedroni, διαχειρίστρια κεφαλαίων της Decalia Asset Management.

  Η απουσία του Μπλε Κύματος, όπως επισημαίνει η ING, σημαίνει ότι οι ελπίδες για σημαντική δημοσιονομική στήριξη στο αμέσως επόμενο διάστημα εκμηδενίζονται. Εκτιμά, πάντως, ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για μια δημοσιονομική συμφωνία περίπου 1 τρισ. δολαρίων στις αρχές του 2021, πολύ μακριά από την πρόταση των 3,4 τρισ. δολαρίων των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά οι ενδεχόμενες παρατεταμένες νομικές μάχες για το αποτέλεσμα των εκλογών θα ενισχύσουν την πολιτική "αντιπαλότητα" στις ΗΠΑ.

   Σε αυτό το σενάριο είναι ξεκάθαρο πως και άλλα κομμάτια της ατζέντας των Δημοκρατικών θα βρεθούν στον αέρα. Η εφαρμογή φορολογικών αυξήσεων με μια ρεπουμπλικανική γερουσία θα είναι επομένως δύσκολη, ενώ υψηλός είναι και ο κίνδυνος για ένα δομικά ευρύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα.

  Όπως σημειώνει από την πλευρά της η Citi, ο Τραμπ μείωσε τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων στο 21%, από 35%, και οι Δημοκρατικοί σχεδίαζαν να τον αυξήσουν στο 28%. Αυτή η προοπτική φαίνεται πλέον λιτότερο πιθανή, και αυτό αναμένεται να βοηθήσει τις μετοχές των ΗΠΑ. Επίσης θα δώσει ώθηση στις εταιρείες εκτός ΗΠΑ που έχουν δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Πρόσφατα η Citi υιοθέτησε μια επενδυτική στρατηγική με στροφή προς την άμυνα, λόγω και των προσδοκιών της για ένα ασαφές αποτέλεσμα στις εκλογές, καθώς και λόγω του αντίκτυπου των νέων lockdowns που επιβάλλει πλέον η έξαρση της πανδημίας, ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Αυτή η στρατηγική τώρα φαίνεται και η πιο κατάλληλη.

  Η Capital Economics σημειώνει ότι το τελικό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα παραμείνει ασαφές για κάποιο διάστημα ακόμα, και οι αγορές, έτσι, δεν θα μπορέσουν να αποφασίσουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν, πράγμα που σημαίνει ότι η μεταβλητότητα θα είναι έντονη. Παράλληλα, ο κίνδυνος ενός αμφισβητουμένου αποτελέσματος παραμένει υψηλός και, εάν υλοποιηθεί, τότε οι επενδυτές θα στραφούν με... μανία στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. 

  Με βάση τις κινήσεις στις αγορές τα τελευταία 12ωρα, φαίνεται πως η νίκη Μπάιντεν θα οδηγήσει το δολάριο χαμηλότερα, όπως προσθέτει. Και με δεδομένο ότι μειώνονται οι πιθανότητες ενός δημοσιονομικού deal, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα κινηθεί κάτω του 1% για αρκετό διάστημα.

  Αισιοδοξία μεσοπρόθεσμα;

  Οι νομικές διαμάχες και η λιγότερο τολμηρή δημοσιονομική δράση πιθανότατα θα βαρύνουν την επενδυτική ψυχολογία, σε συνδυασμό με τη νέα απότομη αύξηση της επίπτωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID, σημειώνει η Oxford Economics. Ωστόσο, τα υποστηρικτικά σήματα που θα φέρει ένας ανοδικός οικονομικός κύκλος στην Κίνα και η ευνοϊκή ροή ειδήσεων γύρω από την ανάπτυξη των εμβολίων είναι πιθανό να στηρίξουν  μεσοπρόθεσμα τις μετοχές, όπως επισημαίνει.

  Οι εκλογές των ΗΠΑ το 2020 δεν είχαν ως αποτέλεσμα το Μπλε Κύμα, με το διχασμένο Κογκρέσο και τις πιθανές νομικές προκλήσεις να αποτελούν κινδύνους για τις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα, ωστόσο στη συνέχεια οι επενδυτές θα επαναξιολογήσουν τη στρατηγική τους.  Άλλωστε, οι αμερικανικές μετοχές τείνουν κατά μέσο όρο να κινούνται με έντονες διακυμάνσεις και συχνές καθοδικές πιέσεις εν αναμονή των προεδρικών εκλογών, αλλά αντιστρέφουν τις απώλειες στη συνέχεια. Αν και υπάρχει πιθανότητα ρευστοποιήσεων των trades του Μπλε Κύματος, ωστόσο η ανάκαμψη της Κίνας και οι εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια αναμένεται να ενισχύσουν τη διάθεση για ρίσκο και να στρέψουν τους επενδυτές προς τις κυκλικές μετοχές. 

  Στις επόμενες εβδομάδες, πάντως, όπως υπογραμμίζει η Oxford Economics, η μεταβλητότητα είναι σίγουρη στα χρηματιστήρια, τη στιγμή που και το γενναίο δημοσιονομικό πακέτο στις ΗΠΑ δύσκολα θα μπορέσει να συμφωνηθεί, ενώ και η νέα έξαρση της πανδημίας θα χτυπήσει την οικονομία.    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ