Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Νοε-2020 17:29

  Άντεξε και σήμερα το lockdown το Χρηματιστήριο

  Μικρές απώλειες, μετά το μπρα ντε φερ στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μικρές απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, αφού κατάφερε να διαχειριστεί αφενός τις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών του προηγούμενου πενθημέρου και αφετέρου τις κινήσεις άμυνας ενόψει του δεύτερου lockdown στο οποίο εισέρχεται η χώρα, με τη συναλλακτική δραστηριότητα όμως να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μαρτυρώντας τη στάση αναμονής πολλών δρώντων στην αγορά.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 588,10 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 583,55 μονάδων (-1,12%) και 590 μονάδων (-0,03%). Ο τζίρος ανήλθε στα 35,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 182 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,45%, στις 1.381,22 μονάδες, ενώ στο +0,25% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 882,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,41% στις 243,75 μονάδες

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,26%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,89%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 3,24%.

  Η εκθετική δυναμική των κρουσμάτων κορονοϊού, η αύξηση των εισαγωγών στις εντατικές και οι θάνατοι από κορονοϊό δεν άφησαν πολλά περιθώρια αναμονής στην κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε τον περιορισμό των μετακινήσεων και την απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής από αύριο και έως το τέλος Νοεμβρίου.

  Η επίπτωση στην οικονομία εκτιμάται ότι θα ανεβάσει το λογαριασμό της επιβράδυνσης του ΑΕΠ στο 10%, ωστόσο αν τα νούμερα από το μέτωπο των κρουσμάτων δείξουν βελτίωση στο τέλος Νοεμβρίου θα έχει σωθεί ο Δεκέμβριος ο οποίος για πολλούς κλάδους της λιανικής αποτελεί περίπου το 1/3 των ετήσιων πωλήσεων, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities στο εβδομαδιαίο σχόλιό του.

  Η χρονική περίοδος του lockdown που ξεκινάει από αύριο βρίσκει αρκετές εισηγμένες εταιρείες καλά προετοιμασμένες στο να διατηρήσουν το μεγαλύτερο ή έστω ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεών τους μέσω της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών καταστημάτων και της βελτίωσης των υπηρεσιών διανομής που έλαβε χώρα στο διάστημα που μεσολάβησε από το Μάιο καθώς και της ενίσχυσης της ρευστότητας των ισολογισμών τους. Μεγάλος χαμένος παραμένει ο τουρισμός και οι συν αυτώ κλάδοι (μεταφορές, καύσιμα, εστίαση κ.λπ.) οι οποίοι θα έχουν πρακτικά τέσσερις εβδομάδες με σημαντική έως ολική απώλεια των εσόδων τους.

  Την ίδια στιγμή, η μεγέθυνση της ύφεσης θα υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις προβλέψεις για το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, χαμηλώνοντας αισθητά το αποτέλεσμα για το σύνολο της χρονιάς, εξέλιξη η οποία είναι πλήρως τιμολογημένη στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

  Η αγορά υποδέχθηκε μάλλον ψύχραιμα τα νέα δεδομένα, δεν είχε άλλωστε κερδίσει και κάτι που να θεωρηθεί υπερβολικό στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο lockdowns. Οι συναλλαγές έχουν συρρικνωθεί αισθητά, δίνεται η εντύπωση ότι οι περισσότερες μετοχές στο ταμπλό κάνουν συντήρηση δυνάμεων και έχουν μπει σε ένα εύρος διακύμανσης. Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα γίνεται ακόμα πιο έντονη όταν συνεκτιμηθεί η συγκέντρωση του τζίρου σε λίγους τίτλους.

  Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε παρατηρήθηκε σε όλες τις συνεδριάσεις το φαινόμενο δύο έως πέντε εταιρείες να συγκεντρώνουν το 20% έως το 50% του τζίρου. Η ερμηνεία αυτού του φαινομένου εκτός από τα πολλά μέτωπα που είναι ενεργά και αποτελούν πηγές εν δυνάμει μεταβλητότητας έχει να κάνει και με την κόπωση του επενδυτικού κοινού που ασχολείται με την ελληνική αγορά.

  Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από αύριο και για 24 ημέρες θα διατηρήσουν αυτό το σκηνικό κόπωσης, το οποίο θα αναθεωρηθεί όταν θα υπάρξει ορατή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

  Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε πολύ κοντά στις 592 μονάδες, επίπεδο το οποίο οριοθετεί την περιοχή αντίστασης με ένα αξιόλογο σερί πέντε συνεχόμενων συνεδριάσεων. Οι αγοραστές κινήθηκαν πιο μεθοδικά, αναλαμβάνοντας δράση προς το τέλος των συνεδριάσεων, κλείνοντας τον Γενικό Δείκτη κοντά στο υψηλό ημέρας δίνοντας την εντύπωση ότι έχουν πάρει το πάνω χέρι.

  Διαγραμματικά, ωστόσο, αυτό που έχουν καταφέρει είναι να αποκλιμακώσουν την εικόνα υποτιμητικής υπερβολής στους ταλαντωτές απέχοντας αισθητά από τα κομβικά σημεία που θα άλλαζαν την τάση. Βραχυπρόθεσμα η τάση αλλάζει στις 616 μονάδες ενώ η κατάκτηση του καθοδικού κενού στις 592 μονάδες παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα. Συμπερασματικά έχουμε μια συμπαθητική προσπάθεια αντίδρασης που έχει ακόμα πιθανότητες ανόδου προς την περιοχή των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών (616 – 626 μονάδες) μετά την διόρθωση της Παρασκευής η οποία έγινε με σχετικά χαμηλό όγκο, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις κλείνοντας μάλιστα με πτώση 4,17%, με τις Σαράντης, Alpha Bank, Coca Cola και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Στο -1,18% η ΕΥΔΑΠ και στο -1,04% η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Titan, Motor Oil, ΔΕΗ και ΟΛΠ.

  Στον αντίποδα, ο ΑΔΜΗΕ και η Βιοχάλκο ξεχώρισαν θετικά με τα κέρδη του 2,3% που σημείωσαν αμφότερες, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Φουρλή, ΟΤΕ και Eurobank. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Aegean, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια, με τις ΕΧΑΕ και Λάμδα να κλείνουν αμετάβλητες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ