Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Νοε-2020 14:15

  Υπό έλεγχο προσπαθεί να θέσει τις πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Υπό έλεγχο προσπαθεί να θέσει τις πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στα επίπεδα πάνω από τις 580 μονάδες επιχειρεί να παραμείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να δείχνει ότι μπορεί να διαχειριστεί σε πρώτο χρόνο την επιβολή του γενικού lockdown και να απορροφά μέρος των πιέσεων με τη βοήθεια κάποιων στηρίξεων που εκδηλώνονται σε επιλεγμένους τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,67% στις 584,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 19,98 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,69% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.376,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,54% στις 246,58 μονάδες.

  Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, αν και στην έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε επιτάχυνση των πωλήσεων, πλέον η αγορά δείχνει να διαχειρίζεται το αρνητικό σενάριο.

  Και αυτό οφείλεται καθαρά στην προσδοκία ότι η επιβολή των lockdown, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, πιθανώς θα δρομολογήσουν και τις εξελίξεις σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο αναμένεται η Ελλάδα να επωφεληθεί κατά 32 δισ. θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις αντοχές της οικονομίας εν μέσω πρωτοφανών μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας.

  Αν και η μέχρι τώρα πρόοδος φαίνεται μικρή, με το ορόσημο της 1ης Ιανουαρίου να δείχνει να μην επιτυγχάνεται, η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες επί ευρωπαϊκού εδάφους έχει δημιουργήσει κάποιες προσδοκίες για επιτάχυνση.

  Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι η οικονομία δεν θα βιώσει μια ύφεση της τάξεως του 9% φέτος, όπως εκτίμησε η Κομισιόν, ωστόσο το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το 2021.

  Η Κομισιόν εκτιμά ανάκαμψη της τάξεως του 5%, ωστόσο υπήρχε η αίρεση ότι αυτή η πρόβλεψη δεν περιλαμβάνει την εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Και αυτό είναι το κλειδί για την μακροπρόθεσμη πορεία και της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία εάν δει να επιταχύνονται οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο θα προεξοφληθούν αργά ή γρήγορα στο ταμπλό.

  Αυτό δείχνει άλλωστε και η πορεία των ελληνικών ομολόγων, τα οποία διαθέτουν το δίχτυ ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αποφάσεις που ήδη εφαρμόζονται από την ευρωτράπεζα, αλλά και αυτές που θα έρθουν τον Δεκέμβριο έχουν εκτοξεύσει τα επίπεδα εμπιστοσύνης στους ελληνικούς τίτλους σταθερού εισοδήματος, σε αντίθεση με τους μετοχικούς, οι οποίοι βρίσκονται στη δίνη της αβεβαιότητας των οικονομικών επιδόσεων και της... έλευσης του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και Φουρλής ηγούνται αυτήν την ώρα της πτώσης, με απώλειες 3,10% και 3,05% αντίστοιχα, με την Jumbo να είναι στο -2,76% και τη ΓΕΚ Τέρνα στο -2,70%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Βιοχάλκο, Eurobank, Λάμδα, Titan, Aegean και Alpha Bank.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος, με τον Ελλάκτωρα να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca Cola, Motor Oil και Σαράντης σημειώνουν ήπια άνοδο, με τον ΟΛΠ να είναι στο +1,05% και την Πειραιώς στο +2,50%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ