Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Νοε-2020 12:35

  Capital Economics: Τι θα συμβεί σε μετοχές, ομόλογα, νομίσματα την επόμενη των εκλογών στις ΗΠΑ – Όλα τα σενάρια, τα πιθανά ράλι και sell-offs

  Διόρθωσε τα εβδομαδιαία κέρδη του το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ πλησιάζει, η Capital Economics εξετάζει πώς έχει επηρεάσει τις αγορές μετοχών, ομολόγων και νομισμάτων μέχρι στιγμής και αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο τα διαφορετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτές τις αγορές μετά τις κάλπες.

  Η φετινή προεκλογική εκστρατεία είχε ήδη μεγαλύτερο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές από αυτές των τελευταίων δεκαετιών. Εν μέρει, αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το μεγάλο χάσμα μεταξύ των προτάσεων πολιτικής των δύο μερών, τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 και την επακόλουθη ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ και τον κίνδυνο αμφισβητούμενου εκλογικού αποτελέσματος. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι το αποτέλεσμα έχει σημασία για τις αγορές περισσότερο από συνήθως.

  Μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει την εμπειρία του 2016, όταν η νίκη-έκπληξη του Προέδρου Τραμπ οδήγησε σε μια μεγάλη αλλαγή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τότε οι μετοχές των ΗΠΑ μετά από έντονη μεταβλητότητα για λίγο διάστημα, σημείωσαν ισχυρή άνοδο, υπεραποδίδοντας των υπόλοιπων αγορών διεθνώς. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, επίσης, περισσότερο στις ΗΠΑ από ό,τι σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές και το δολάριο ανατιμήθηκε, ειδικά έναντι των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών. Αυτό αντανακλούσε έναν συνδυασμό προσδοκιών για χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική και πιο "σφιχτή" νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και τις ανησυχίες για τη στάση του Τραμπ απέναντι στο εμπόριο.

  Αυτή τη φορά οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στην πιθανότητα ενός νέου πακέτου δημοσιονομικών κινήτρων στις ΗΠΑ. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν σε περιπτώσεις που η αντιληπτή πιθανότητα νίκης των Δημοκρατικών αυξανόταν και το αντίστροφο. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί προτιμούν περισσότερες δαπάνες από τους Ρεπουμπλικάνους, οπότε μια νίκη για τον υποψήφιο για πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με καθαρή νίκη του "Μπλε κύματος" όπου οι Δημοκρατικοί κερδίζουν πλειοψηφίες τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, θεωρείται ως το αποτέλεσμα που θα προσέφερε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ώθηση και, ως εκ τούτου, τη μεγαλύτερη ώθηση για τα risk assets.

  Αυτό φαίνεται να ξεπέρασε τους κινδύνους για τις αμερικανικές μετοχές από την πρόθεση των Δημοκρατών να αυξήσουν τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στις ΗΠΑ, καθώς και την επιθυμία τους να μεταρρυθμίσουν το αμερικανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και να ακολουθήσουν μια αυστηρότερη προσέγγιση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος σε τομείς όπως η  περιβαλλοντική πολιτική και η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. 

  Κατά την άποψη της Capital Economics, οι επενδυτές μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για το πόση δημοσιονομική τόνωση θα μπορούσε να προσφέρει μια κυβέρνηση Μπάιντεν και πόσο γρήγορα θα μπορούσε να περάσει μέσω του Κογκρέσου ακόμη και με τους Δημοκρατικούς να έχουν την πλειοψηφία. Εκτιμά επίσης ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ εάν υπάρξει ένα μεγάλο φορολογικό πακέτο δεν θα διατηρηθεί. Αναμένει ότι η Fed θα συνεχίσει να διατηρεί τις αποδόσεις χαμηλές ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, επειδή θέλει οι οικονομικές συνθήκες να παραμείνουν υποστηρικτικές, ενώ η οικονομία ανακάμπτει από το σοκ του COVID-19.

  Και, σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικάνους το 2016, οι Δημοκρατικοί είναι φαβορί για να κερδίσουν αυτές τις εκλογές (ακόμα κι αν οι πιθανότητες έχουν μειωθεί λίγο την τελευταία εβδομάδα), έτσι οι επενδυτές πιθανότατα έχουν ήδη τουλάχιστον εν μέρει αποτιμήσει αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει μικρότερος αντίκτυπος στις αγορές εάν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές αυτή τη φορά.

  Κάπως παράδοξα, μια νίκη-έκπληξη για τους Ρεπουμπλικάνους (που φαίνεται πολύ απίθανη, ειδικά δεδομένου του πόσο πίσω βρίσκονται στη μάχη της Βουλής των Αντιπροσώπων) θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε μια ευρέως παρόμοια αντίδραση στην αγορά με αυτήν που θα είχε η νίκη των Δημοκρατικών. Και οι Ρεπουμπλικάνοι πιθανώς θα περάσουν ένα νέο πακέτο τόνωσης, αν και μικρότερο, και θα συνεχίσουν με τις γενικά φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές των τελευταίων τεσσάρων ετών. Έτσι, μια δεύτερη θητεία για τον Πρόεδρο Τραμπ θα ήταν πιθανότατα άσχημα νέα για ορισμένα νομίσματα αναδυόμενων αγορών - ιδίως για τον νόμισμα της Κίνας - λόγω του κινδύνου ότι μπορεί να αυξήσει ξανά τις εμπορικές εντάσεις.

  Αν, αντίθετα, οι εκλογές καταλήξουν σε διχασμένη κυβέρνηση, αυτό μπορεί να επηρεάσει τις αμερικανικές μετοχές και τις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς οι επενδυτές πιθανότατα θα μειώσουν τις προσδοκίες τους για περαιτέρω δημοσιονομική ώθηση. Όπως δείχνει η εμπειρία του τρέχοντος έτους, οι διαιρέσεις πιθανόν να οδηγήσουν σε συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κογκρέσο.

  Το χειρότερο αποτέλεσμα για τους επενδυτές πάντως, σύμφωνα με την Capital Economics, θα ήταν εάν αμφότερες οι πλευρές αμφισβητούσαν το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό θα μειώσει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για μια δημοσιονομική συμφωνία και θα αυξήσει την αβεβαιότητα γενικότερα. Θα μπορούσε εύκολα να προκαλέσει μια βαθύτερη διόρθωση για τα risk assets και ένα ράλι στα ασφαλή καταφύγια, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου ΗΠΑ.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ