Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Οκτ-2020 19:51

  Με μικτά πρόσημα αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι ευρωαγορές χάρη στα μάκρο

  «Άμυνα» παίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μικτά πρόσημα αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το μπαράζ στοιχείων για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και η επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ύφεση στο σύνολο του έτους, επισκίασαν σε έναν βαθμό τις επενδυτικές ανησυχίες που έχουν προκαλέσει τα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού που λαμβάνουν η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατέγραψε αλματώδη άνοδο 12,7% το γ' τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. 

  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Η τελευταία άνοδος σηματοδοτεί ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας από το β' τρίμηνο των μαζικών lockdowns, όταν το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 11,8%. 

  Ώθηση στο κλίμα έδωσαν και οι τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της κεντρικής τράπεζας, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί 7,8% φέτος, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για πτώση 8,3%. 

  Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe STOXX 600 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,18% στις 342,36 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας των 342,94 μονάδων, με τον κλάδο του πετρελαίου και αερίου να πρωταγωνιστή στην ανάκαμψη με κέρδη 1,9%. 

  Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX τερμάτισε την ημέρα στις 11.556,48 μονάδες, με απώλειες 0,36%, μακριά ωστόσο από το χαμηλό ημέρας των 11.450,08 μονάδων. Αντίθετα, στο Παρίσι, ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,54%, στις 4.594,24 μονάδες, ελαφρώς χαμηλότερα από τα υψηλά της συνεδρίασης.

  Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ολοκλήρωσε την ημέρα στις 5.577,27 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,08%, αρκετά υψηλότερα από το χαμηλό του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στις 5.534,08 μονάδες.

  Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να "κερδίζει” 0,40% και τον ισπανικό IBEX 35 να τερματίζει 0,63% υψηλότερα.

  Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 8,3% τον Σεπτέμβριο, σταθερός από τον Αύγουστο και σημαντικά ενισχυμένος από το 7,5% του Σεπτεμβρίου του 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

  Παράλληλα, στο -0,3% αναμένεται να παραμείνει ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, αμετάβλητος από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.
   
  Παρά το ενθαρρυντικό μήνυμα που εξέπεμψαν σήμερα τα μακροοικονομικά στοιχεία και κυρίως η εκτίμηση της ΕΚΤ, η επενδυτική ψυχολογία παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένη, καθώς η νέα έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία οι νέοι αυστηρότεροι περιορισμού που τίθενται σε ισχύ.

  Έξαρση που έχει οδηγήσει τη Γερμανία και τη Γαλλία σε μαζικά lockdowns σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τη διασπορά του κορονοϊού, ενώ η Ε.Ε. συνολικά σχεδιάζει να χρηματοδοτεί τη μεταφορά ασθενών με Covid-19 από χώρα σε χώρα προκειμένου να μην "γονατίσουν” τα εθνικά συστήματα υγείας, καθώς τα κρούσματα εκτοξεύονται σε ολόκληρη την ήπειρο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ