Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Οκτ-2020 11:53

  Capital Economics: Περισσότερος "πόνος" για τις μετοχές της ευρωζώνης έως τα τέλη του έτους, καλύτερες μέρες το 2021

  Σε μεγάλη τραπεζική δοκιμασία το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με τη Γαλλία και τη Γερμανία να προχωρούν σε lockdown των οικονομιών τους  –πλήρη ή μερικά– δεν αποτελεί έκπληξη εάν οι ευρωπαϊκές αγορές και ειδικά οι αγορές της ευρωζώνης βιώσουν έναν γύρο ισχυρών πιέσεων, οι οποίες χθες Τετάρτη ήταν πολύ πιο έντονες από αυτές των ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με την Capital Economics, αν και οι μετοχές της ζώνης του ευρώ αναμένεται να βιώσουν περισσότερο "πόνο" έως τα τέλη του 2020 (για ό,τι και αν σημαίνει αυτό για το ήδη έντονα σφυροκοπημένο Χρηματιστήριο Αθηνών), το επόμενο έτος αναμένεται να υπεραποδώσουν των μετοχών των ΗΠΑ, αν και εφόσον η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο.

  Όπως επισημαίνει η Capital Economics, οι μετοχές της ευρωζώνης τον τελευταίο μήνα έχουν υποαποδώσει σημαντικά σε σχέση με τις μετοχές των ΗΠΑ. Ο δείκτης συνολικής απόδοση της MSCI  για τη ζώνη του ευρώ έναντι των ΗΠΑ βρίσκεται στα χαμηλά έτους. Οι διαφορές στην κλαδική σύνθεση των δύο δεικτών δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτό το μοτίβο. Ο δείκτης MSCI της Ευρωζώνης έχει χαμηλή απόδοση έναντι του MSCI ΗΠΑ σε κάθε κλάδο από τις 10 Σεπτεμβρίου όπου ο λόγος (ratio) μεταξύ των δύο δεικτών έφτασε στα υψηλά του.

  Η Capital Economics εκτιμά ότι η χαμηλή απόδοση του δείκτη MSCI EMU είναι το αποτέλεσμα μιας μετατόπισης των σχετικών προσδοκιών των επενδυτών σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη. Ένα σημάδι αυτού είναι ότι το χάσμα απόδοσης μεταξύ των μετοχών της ευρωζώνης και των ΗΠΑ ήταν μεγαλύτερο για τα small caps, τα οποία τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από τις προοπτικές για την εγχώρια οικονομία σε σχέση με τα large caps.

  Κατά την άποψη της C.E., δύο είναι οι βασικοί λόγοι πίσω από αυτήν την επανεκτίμηση των επενδυτικών προσδοκιών. Πρώτον, η ενίσχυση των περιορισμών στη δραστηριότητα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, μετά από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού (η οποία και οδήγησε σε επιβολή lockdowns). Αντίθετα, οι περιορισμοί δεν έχουν γίνει πιο αυστηροί στις ΗΠΑ, παρόλο που η χώρα βιώνει επίσης ένα νέο κύμα σημαντικής έξαρσης της πανδημίας. Βεβαίως, η έξαρση στις ΗΠΑ μπορεί να βρίσκεται σε προγενέστερο στάδιο από αυτό στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, οι επενδυτές μπορεί επίσης να ανακουφίζονται από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πέρασαν το δεύτερο κύμα της πανδημίας τον Ιούνιο χωρίς την ανάγκη να επιβάλουν αυστηρά μέτρα.

  Δεύτερον, οι ελπίδες για ένα μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί καθώς οι πιθανότητες μιας καθαρής νίκης των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές έχουν ενισχυθεί (αν και η κίνηση έχει εν μέρει αποτιμηθεί αυτή την εβδομάδα). Αντίθετα, ενώ ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, η τελευταία είναι η Ιταλία, ανακοίνωσαν περισσότερη δημοσιονομική στήριξη, τα συνδυασμένα πακέτα είναι μικρότερα από αυτά που αναμένονται στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση άρχισε να μιλά για αύξηση φόρων και έχει εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τη χρήση των δανείων του Ταμείου Ανάκτησης.

  Η Capital Economics αναμένει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης θα συνεχίσει να υστερεί σε σχέση με αυτήν στις ΗΠΑ το επόμενο έτος. Ωστόσο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο δείκτης MSCI Ευρωζώνης θα ξεπεράσει σε αποδόσεις τον δείκτη MSCI ΗΠΑ το 2021, υπό τον όρο ότι ο κορονοϊός θα τεθεί υπό έλεγχο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, πιθανώς με τη βοήθεια της παρασκευής ενός αποτελεσματικού εμβολίου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη MSCI Ευρωζώνης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, οπότε θα επωφεληθούν από την επέκταση της ανάκαμψης σε άλλες οικονομίες.

  Επιπλέον, ο χρηματιστηριακός δείκτης της Ευρωζώνης έχει πολύ υψηλότερη στάθμιση από τον δείκτη των ΗΠΑ σε τομείς ευάλωτους στον κορονοϊό, οι οποίοι θα πρέπει να ωφεληθούν περισσότερο εάν ο ιός εξασθενίσει. Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει περισσότερο περιθώριο για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι κινείται ακόμη 15% χαμηλότερα από το επίπεδο πριν από την πανδημία, ενώ ο αμερικάνικος δείκτης είναι 3% υψηλότερα από τον Φεβρουάριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ