Πέμπτη, 29-Οκτ-2020 10:25

Διατηρούν το αρνητικό πρόσημο οι ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Με άλμα 4% πάνω από τις 660 μονάδες το Χρηματιστήριο

Με αρνητικό πρόσημο συνεχίζουν στις συναλλαγές της Πέμπτης οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενώ η ξέφρενη εξάπλωση του κορονοϊού σε κάθε γωνιά της Ευρώπης πλήττει και σήμερα την επενδυτική ψυχολογία.

Οι δείκτες ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο τις συναλλαγές, σε μια ανοδική αντίδραση μετά την χθεσινή κατρακύλα. Η απαισιοδοξία ωστόσο για τις προοπτικές της οικονομίας εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας επανέφερε του δείκτες σε αρνητική τροχιά.

Ήδη, οι δύο χώρες της Ευρωζώνης με το μεγαλύτερο ΑΕΠ, Γαλλία και Γερμανία, ανακοίνωσαν νέα μέτρα "κλειδώματος" σε μια νέα προσπάθεια να περιορίσουν την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο τις τελευταίες ημέρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος ότι προχωρά σε πανεθνικό lockdown, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε μερικό "lockdown" σε όλη τη χώρα, έπειτα από συμφωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων.

Η βρετανική κυβέρνηση, στο μεταξύ, βρίσκεται επίσης υπό πίεση για νέα μέτρα, με τα νέα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Imperial College London.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημειώνει πτώση 0,3% στις 341,05 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,15% στις 11.544,19 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 καταγράφει πτώση 0,5% στις 4.545,18 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει μικρές απώλειες 0,1% στις 5.578,85 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει βουτιά 1,4%.

Με την οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη να πλήττεται εκ νέου από την έξαρση της πανδημίας οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στις σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της, αφήνοντας στα ιστορικά τους χαμηλά τα επιτόκια της και το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων για την πανδημία στα 1,35 τρισ. ευρώ.

Η τράπεζα πάντως προαναγγέλλει νέες παρεμβάσεις  τους επόμενους μήνες καθώς η ξέφρενη εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη πλήττει πλέον καίρια την οικονομική δραστηριότητα.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, "στο σημερινό περιβάλλον όπου οι κίνδυνοι είναι σαφώς περισσότερο καθοδικοί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες."

Αναφέρει ακόμα ότι "ο νέος γύρος μακροοικονομικών προβολών των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος τον Δεκέμβριο θα επιτρέψει τη διεξοδική επαναξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών και του ισοζυγίου των κινδύνων. Με βάση αυτή την επικαιροποιημένη αξιολόγηση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αναπροσαρμόσει καταλλήλως τα μέσα που διαθέτει".

Στο μεταξύ, στο ραντάρ των επενδυτών παραμένουν και οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Credit Suisse ανακοίνωσε σήμερα πτώση 38% στα καθαρά της κέρδη για το τρίτο τρίμηνο, καθώς η πανδημία και οι αντιξοότητες στην αγορά συναλλάγματος επιβάρυναν τα αποτελέσματα της.

Μεγάλη πτώση κερδών ανακοίνωσε και η Royal Dutch Shell PLC για το τελευταίο τρίμηνο. Ειδικότερα, ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 489 εκατ. δολ. για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 5,88 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα καθώς η υποχώρηση των τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και η αδύναμη ζήτηση συνεχίζουν να πλήττουν τα αποτελέσματα του.

Διαβάστε ακόμα για: