Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Οκτ-2020 11:17

  Αναζητά στηρίγματα το Χρηματιστήριο

  Αναζητά στηρίγματα το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Νευρικότητα επικρατεί και σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βλέπει την κυριαρχία των πωλητών να παραμένει, παρά τις προσπάθειες να βρει και πάλι το δρόμο για τις 610 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,05% στις 609,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.436,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,30% στις 272,64 μονάδες.

  Η αγορά προσπαθεί να διαγνώσει την επίδραση που θα έχουν στην οικονομία τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, με τις αρνητικές εκτιμήσεις να δείχνουν ότι επιβεβαιώνονται. Άλλωστε, κάθε μέτρο περιορισμού των μετακινήσεων συνεπάγεται και την αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα, σε ένα περιβάλλον που ήδη νοσεί από τη συρρίκνωση του δευτέρου και τρίτου τριμήνου του έτους.

  Επίσης, σήμερα αναμένεται η έκθεση της Standard & Poor's για την ελληνική οικονομία. Αν και η εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή στην αξιολόγηση, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν οι παρατηρήσεις του οίκου για τις προοπτικές, όταν μάλιστα φέτος ο μεγάλος πυλώνας του τουρισμού στο ΑΕΠ ουσιαστικά έλειπε. Οι παρατηρήσεις θα εκτιμούν την επίδραση της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας στον τραπεζικό τομέα, η ορατότητα στον οποίο παραμένει χαμηλή, λόγω της αβεβαιότητας στην πορεία της πανδημίας.

  Φυσικά ο οίκος θα τονίσει και την κρισιμότητα του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, κάτι που τονίζει και η Citigroup, η οποία εκτιμά ότι η δημοσιονομική υποστήριξη θα παραμείνει άφθονη, παρά το υψηλό δημόσιο χρέος. Η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους "νικητές" του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, καθώς η ικανότητα απορρόφησης αυτών των τεράστιων πόρων είναι κάπως καλύτερη στην Ελλάδα (σε σύγκριση με την Ιταλία ή την Ισπανία, για παράδειγμα) επειδή i) έχει δείξει υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης κεφαλαίων της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, εν μέσω προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση και (ii) τα μικρότερα απόλυτα ποσά είναι ευκολότερα στην κατανομή / εκταμίευση.

  Τεχνικά πάντως, σύμφωνα με τον Απ. Μάνθο της Aenaon Markets, ο FTSE/Athex  Large Cap, ο δείκτης των 25 μεγαλύτερων εταιρειών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει απολέσει καθοδικά μετά από 100 συνεδριάσεις και το επίπεδο στήριξης των 1.475 μονάδων ανοίγοντας το διαγραμματικό πεδίο για ένα έντονο φλερτ με τις δύστροπες 1.400 μονάδες. Αρνητικές είναι οι ενδείξεις και από τους περισσότερους τεχνικούς ταλαντωτές, με πιο ενδεικτικό τον δείκτη Σχετικής Ισχύος (RSI), ο οποίος έχει διέλθει κάτω από την πολύ σημαντική περιοχή στήριξης των 37 μονάδων τεχνικού δείκτη. Επίπεδο που είχε να αποτυπώσει χαμηλότερες τιμές για πάνω από 130 συνεδριάσεις.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola προσπαθεί να κρατήσει την αγορά με το +1,45% που καταγράφει, ενώ οι ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Titan, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ ακολουθούν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης.

  Στον αντίποδα η Aegean υποχωρεί κατά 2,14%, με τις ΕΧΑΕ, Φουρλής, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ