Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Οκτ-2020 16:38

  Νέα "επίθεση" πωλητών στο Χρηματιστήριο

  Νέα "επίθεση" πωλητών στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διευρύνονται αυτήν την ώρα οι απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τις πιέσεις στον τραπεζικό τομέα να έχουν επανέλθει, ενώ πολύ μικρή μερίδα τίτλων να προσπαθεί να απορροφήσει την πτώση, ώστε να μην ανατροφοδοτηθεί η διολίσθηση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,67% στις 609,63 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 36,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,74% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.437,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,02% στις 272,02 μονάδες.

  Η αγορά δυσκολεύεται να βάλει στοπ στην πολιορκία των πωλητών. Οι αντοχές που έδειχνε νωρίτερα στη ζώνη των 610-615 μονάδων έχουν καμφθεί, καθώς αναδιπλώθηκαν οι αγοραστές που προσπαθούσαν για τη διαφύλαξη των επιπέδων, ώστε η αγορά να μη δοκιμάσει κρίσιμα ψυχολογικά επίπεδα.

  Βέβαια, αυτό δεν σήμαινε ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί. Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι επιλεκτικές και σε δεικτοβαρείς τίτλους και σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν κάποια αλλαγή της κατεύθυνσης, έστω και βραχυπρόθεσμα. Άλλωστε και οι βοήθειες που λαμβάνει το ΧΑ από το εξωτερικό είναι απούσες, αν και από εκεί μπορεί να δοθεί κάποια λύση στην πολυήμερη πολιορκία των πωλητών και των χαρτοφυλακίων που αποστρέφονται τον κίνδυνο.

  Την ίδια ώρα, το βάρος των νέων μέτρων που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού επικρέμεται σε κάθε απόφαση αγοραστή. Και αυτό δεν είναι διόλου αμελητέος κίνδυνος, την ώρα που αναμένεται σήμερα νέο διάγγελμα από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να εξηγήσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση καθώς και τις περαιτέρω παρεμβάσεις που πρέπει να ληφθούν και θα έχουν ως στόχο τον περιορισμό του ιού στην κοινότητα.

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο πλέον δεν αποκλείεται η τάση συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας να συνεχιστεί και το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά σε κάθε περίπτωση το σενάριο της ισχυρούς ανάκαμψης έχει απομακρυνθεί από τα "μπλοκάκια" των επενδυτών. Οι κινήσεις προσδίδουν είτε αναδίπλωση σε αμυντικούς τίτλους, είτε σε μείωση εν γένει της έκθεσης, προκειμένου τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι εισηγμένες από τη βαθιά ύφεση να μην εγγραφούν στα χαρτοφυλάκια, ενόψει μάλιστα και του κλεισίματος του έτους.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Alpha Bank σημειώνουν απώλειες 5,77% και 5,15%, με τις Βιοχάλκο και Εθνική να ακολουθούν με -4,44% και -4,25% αντίστοιχα. Στο -3,70% ο Φουρλής, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε Eurobank, Aegean, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil.

  Άνω του 1% είναι η πτώση σε Jumbo, Titan, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΔΕΗ, με τη Λάμδα και τον ΑΔΜΗΕ να προσπαθούν να ελέγξουν την πτώση. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης, ενώ η Coca Cola είναι στο +0,80%. Κέρδη 1% για την Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ο Ελλάκτωρ είναι στο +1,64%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ