Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Οκτ-2020 13:59

  Αναχώματα στην πτώση αναζητά το Χρηματιστήριο

  Αναχώματα στην πτώση αναζητά το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά πτωτικά, αλλά με διαθέσεις να υπερασπιστεί τις στηρίξεις του, κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με πολύ μικρή μερίδα τίτλων να προσπαθεί να απορροφήσει τις πιέσεις, ώστε να μην ανατροφοδοτηθεί η διολίσθηση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,84% στις 614,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,83% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.450,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,38% στις 282,33 μονάδες.

  Η αγορά φαίνεται ότι βάζει στοπ στην πολιορκία των πωλητών, αν και δεν καταφέρνει να απορροφήσει τις πιέσεις και να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα. Οι αντοχές που δείχνει στη ζώνη των 610-615 μονάδων μάλιστα έχουν αναπτερώσει το ηθικό ορισμένων long χαρτοφυλακίων, που έχουν ενεργοποιηθεί για τη διαφύλαξη των επιπέδων, ώστε η αγορά να μη δοκιμάσει κρίσιμα ψυχολογικά επίπεδα.

  Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί. Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι επιλεκτικές και σε δεικτοβαρείς τίτλους και σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν κάποια αλλαγή της κατεύθυνσης, έστω και βραχυπρόθεσμα. Άλλωστε και οι βοήθειες που λαμβάνει το Χρηματιστήριο από το εξωτερικό είναι απούσες, αν και από εκεί μπορεί να δοθεί κάποια λύση στην πολυήμερη πολιορκία των πωλητών και των χαρτοφυλακίων που αποστρέφονται τον κίνδυνο.

  Την ίδια ώρα, το βάρος των νέων μέτρων που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού επικρέμαται σε κάθε απόφαση αγοραστή. Και αυτό δεν είναι διόλου αμελητέος κίνδυνος, την ώρα που αναμένεται σήμερα νέο διάγγελμα από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να εξηγήσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση καθώς και τις περαιτέρω παρεμβάσεις που πρέπει να ληφθούν και θα έχουν ως στόχο τον περιορισμό του ιού στην κοινότητα.

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο πλέον δεν αποκλείεται η τάση συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας να συνεχιστεί και το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά σε κάθε περίπτωση το σενάριο της ισχυρούς ανάκαμψης έχει απομακρυνθεί από τα "μπλοκάκια" των επενδυτών. Οι κινήσεις προσδίδουν είτε αναδίπλωση σε αμυντικούς τίτλους, είτε σε μείωση εν γένει της έκθεσης, προκειμένου τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι εισηγμένες από τη βαθιά ύφεση να μην εγγραφούν στα χαρτοφυλάκια, ενόψει μάλιστα και του κλεισίματος του έτους.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής σημειώνει απώλειες 3,44%, με τη Βιοχάλκο και τα Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με -2,66% και -2,42% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Aegean, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Εθνική και Λάμδα.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Titan, Coca Cola, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή, με την Alpha Bank να παλεύει να κινηθεί σε θετικά εδάφη. Στον αντίποδα, ο Σαράντης έχει περιορίσει στο +0,11%, από +2,73% στην έναρξη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ