Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Οκτ-2020 15:09

  Β. Λαζαράκου: Προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου της κεφαλαιαγοράς

  Β. Λαζαράκου: Προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου της κεφαλαιαγοράς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός, θωράκιση και αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ελληνικής κεφαλαιαγοράς θα συνεχίσει να αποτελεί την κυριότερη προτεραιότητα της εποπτικής Αρχής, τόνισε η κα Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.  

  Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο έργο και τις νέες πρωτοβουλίες της Αρχής, στο εγχείρημα τροποποίησης του νόμου εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και τις επόμενες κινήσεις σε επίπεδο προληπτικής εποπτείας και εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου της αγοράς αλλά και προσαρμογής σε νέες κοινοτικές οδηγίες. Όπως σημειώθηκε, εξαρχής η Επιτροπή επεδίωξε την τεχνολογική αναβάθμιση της Αρχής, ενώ αναφέρθηκε πως βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τις εισηγμένες εταιρείες προκειμένου να εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του 2021 οι νέες διατάξεις για την Εταιρική Διακυβέρνηση.

  Παράλληλα, έγινε αναφορά στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) το οποίο, σύμφωνα με την επικεφαλής της εποπτικής Αρχής, πιστοποιεί και θωρακίζει τις σχέσεις των δύο πλευρών.

  Στη συνέντευξη στην οποία συμμετείχαν, εκτός της κας Λαζαράκου ο Ά Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Κονταρούδης, και η Β’ Αντιπρόεδρος, κα Στάμου, σημειώθηκε πως η Επιτροπή έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της κεφαλαιαγοράς, ενώ έγινε αναφορά για την υιοθέτηση διάταξης που επιτρέπει την αλλαγή διοίκησης σε εισηγμένες, διάταξη που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Folli Follie. "Θέλουμε να τονίσουμε πως βρισκόμαστε σε διαδικασία αναμόρφωσης του γενικότερου θεσμικού πλαισίου, σε συνεννόηση με όλους τους φορείς της αγοράς και τις εισηγμένες, ώστε να βελτιωθούν τα σημεία εκείνα που θεωρούνται ως αντιπαραγωγικά ή δυσλειτουργικά", ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα Λαζαράκου, συμπληρώνοντας πως σκοπός της Αρχής είναι η επεξεργασία περαιτέρω νομοθετικών παρεμβάσεων.

  Στο πλαίσιο της ενημέρωσης προς τους εκπροσώπους του Τύπου, οι επικεφαλής της Επ. Κεφαλαιαγοράς  ανέφεραν πως την περίοδο αυτή σχεδιάζονται νέα εργαλεία και πλατφόρμες για την καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων που λαμβάνει η Κεφαλαιαγορά. Επισημάνθηκε επίσης πως η Αρχή έχει αναλάβει ως νέα αρμοδιότητα το ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων και γι’ αυτό δρομολογείται σύσταση μητρώου σε όσους παρέχουν υπηρεσίες για σχετικά περιουσιακά στοιχεία (cryproassets).

  Ακόμη, για το μείζον θέμα των εταιρειών που παραμένουν επί μακρόν σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης, η κα Στάμου τόνισε ότι για τις περιπτώσεις που έχει παρέλθει ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει συζήτηση με το Χρηματιστήριο ώστε να διαπιστωθεί ποιες εταιρείες θα διαγραφούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το φαινόμενο να ανακοινώνονται διοικητικές κυρώσεις σε εταιρείες ή πρόσωπα που αφορούν σε παρελθούσες υποθέσεις παραβάσεων, η κα Λαζαράκου σημείωσε πως αποτελεί συχνό φαινόμενο να φθάνουν στην Ε.Κ. καταγγελίες πολύ αργότερα από την περίοδο που καταγράφηκαν οι παραβάσεις αυτές. Για το λόγο αυτό πολλές αποφάσεις καθυστερούν, ενώ άλλες είναι πραγματικά τεράστιες και απαιτούν μεγάλη προσπάθεια για να επιλυθούν.

  Αναφορικά με το ζήτημα της MLs Που παραμένει ανοικτό, η Πρόεδρος της Ε.Κ. σημείωσε πως η εποπτική Αρχή έδρασε άμεσα με στόχο να υπάρξει έγκαιρη πληροφόρηση στο επενδυτικό κοινό. Στόχος είναι η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας και πρπς αυτή την κατεύθυνση υπήρξαν συγκεκριμένες ενέργειες, μεταξύ των οποίων η τοποθέτηση εγνωσμένου κύρους ελεγκτικής εταιρείας για να αξιολογήσει τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Ευρύτερα για το θέμα των άϋλων περιουσιακών στοιχείων των εισηγμένων, η κα Λαζαράκου ανέφερε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί την εποπτική αρχή και αναμένεται να αναληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες.

  Επιπρόσθετα, για την υπόθεση της Folli Follie η επικεφαλής της Ε.Κ σημείωσε πως έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως η νέα διοίκηση που τοποθετήθηκε στην εταιρεία ανέλαβε την αποστολή να προχωρήσει στην εξυγίανση της FF και αυτό είναι μια διαδικασία που παραμένει σε εξέλιξη. Σε ερώτηση του Capital.gr., για τις κυρώσεις που επιβάλλονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε εισηγμένες και φυσικά πρόσωπα για παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει την αγορά, μεταξύ των οποίων και αυτές που επεβλήθησαν στη Folli Follie και στην πρώην διοίκηση και τους βασικούς μετόχους της εταιρείας, η κα Λαζαράκου ανέφερε πως η Επιτροπή δεν έχει γνώση πόσα από αυτά τελικώς εισπράττονται, καθώς υπεύθυνο για την είσπραξή τους είναι οι φορολογικές αρχές.

  Τέλος, αναφορικά με την πρόθεση μετεγκατάστασης της Επ. Κεφαλαιαγοράς, αναφέρθηκε πως πρόθεση είναι η εξεύρεση ενός από τα ακίνητα του δημοσίου που να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές ώστε να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό.

  Νίκος Χρυσικόπουλος  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ