Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Οκτ-2020 14:06

  Διατηρεί το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο

  Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά με ένα μικρό προβάδισμα βρίσκονται οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δεν καταφέρνει να εκδηλώσει μια πειστική ανοδική αντίδραση, εντούτοις καταφέρνει το τελευταίο δίωρο να βρίσκεται σε θετικά εδάφη, λαμβάνοντας σημαντικές στηρίξεις από συγκεκριμένους τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,38% στις 620,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,54% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.465,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,83% στις 281,80 μονάδες.

  Μπορεί το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί (ελληνοτουρκικά, πανδημία) να έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό μείγμα για πολλά χαρτοφυλάκια, εντούτοις η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να επανεκδώσει το 15ετές ομόλογο που είχε εκδώσει τον Ιανουάριο, ώστε να πετύχει χαμηλότερο επιτόκιο (κόστος εξυπηρέτησης), δίνει ένα μήνυμα ότι οι στόχοι της χώρας παραμένουν σταθεροί. Σταθερή παραμένει και η ταμειακή επάρκεια της χώρας σε μία περίοδο που το φάσμα όλο και αυστηρότερων μέτρων λόγω κορονοϊού είναι όλο και πιο κοντά.

  Βέβαια, πολλά θα κριθούν, ιδιαίτερα για τους ξένους, και την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και αναμένεται η αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poor’s. Σύμφωνα με τους αναλυτές, με βάση το σκεπτικό της προηγούμενης αξιολόγησης δεν διαφαίνεται να έχει μεταβληθεί κάτι σημαντικά επί τα χείρω ώστε να δικαιολογεί μία υποβάθμιση στη βαθμίδα της χώρας. Η τελευταία αξιολόγηση από τη Standard and Poor’s έλαβε χώρα την Παρασκευή 24 Απριλίου, όπου αναθεώρησε τις προοπτικές σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος σε σταθερή από θετική.

  Τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν ότι οι πηγές αβεβαιότητας και ανησυχίας λείπουν από το επενδυτικό κάδρο. Άλλωστε, όπως σημειώνει η Oxford Economics σε νέα έκθεσή της, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα οδηγήσει σε απότομη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το 2020, εκτιμώντας ότι η ύφεση θα φτάσει το 8,3% (από 8,1% που έβλεπε τον προηγούμενο μήνα) πριν η οικονομία ανακάμψει πάνω από το 7% το 2021.

  Η δημοσιονομική ευελιξία που παρέχεται στην ελληνική κυβέρνηση από την ΕΕ έχει παράσχει κάποιο δημοσιονομικό χώρο και το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που χρηματοδοτούνται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ θα περιορίσουν κάπως το πλήγμα από την κρίση. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί λόγω της υποτονικής ανάκαμψης στον τουρισμό και της πρόσφατης αύξησης των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Βιοχάλκο, Εθνική, Coca Cola, Alpha Bank, Eurobank και Μυτιληναίος έχουν "επιστρατευτεί" για το θετικό πρόσημο του δείκτη, καθώς σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, με τις Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και Σαράντης να ακολουθούν με μικρή άνοδο.

  Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες πιέσεις έρχονται από τις άνω του 1% απώλειες σε Πειραιώς, Φουρλή, Λάμδα και Ελλάκτωρ, όπως και την ήπια πτώση των Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ και Aegean. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΑΔΜΗΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ