Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Οκτ-2020 11:02

  Προσπάθεια για τις 620 μονάδες στο Χρηματιστήριο

  Υπέκυψε στους πωλητές το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.18

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Χωρίς να έχει αποβάλει τη νευρικότητα και τις συνεχείς εναλλαγές προσήμου σε αρκετούς τίτλους το χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να κινηθεί πλησίον των 620 μονάδων, ώστε αφενός να κρατήσει τις στηρίξεις του και αφετέρου να διαχειριστεί τις πυκνές εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,18% στις 619,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.461,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,25% στις 280,16 μονάδες.

  Το ένα μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών είναι η παραμονή πάνω από τα επίπεδα της στήριξης των 611-615 μονάδων, τα οποία δοκιμάστηκαν και χτες. Μάλιστα, ο FTSE 25 επίσης έχει προσεγγίσει τη ζώνη των 1.450 μονάδων, με τον τραπεζικό δείκτη να παραμένει εκτός της προσπάθειας αναχαίτησης της πτωτικής πορείας. Μιας πορείας που έχει ενταθεί μόλις η Τουρκία αποφάσισε να κινηθεί εκ νέου με προκλητικό τρόπο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα ζήτησε σήμερα αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, ωστόσο ένα τέτοιο σενάριο είναι νομικά ανέφικτο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

  Έτσι, το δεύτερο μέτωπο που καλείται να διαχειριστεί η αγορά είναι η απορρόφηση της προσφοράς των χαρτοφυλακίων που αποστρέφονται τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Η κατάσταση με τις ενέργειες της Τουρκίας δείχνει να είναι κρίσιμη, με την Ελλάδα να προσπαθεί να εντείνει τις διπλωματικές της ενέργειες προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους που απορρέουν από μια προκλητική συμπεριφορά. Βέβαια, αυτό το πλέγμα των ενεργειών δεν φέρει άμεσα αποτελέσματα, με την αγορά να αποστρέφεται την συντήρηση των ωρών της αβεβαιότητας.

  Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η αγορά δεν μπορεί να υλοποιήσει τις εξελίξεις που τρέχουν τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και σε επίπεδο τραπεζών. Την Πέμπτη ψηφίζονται οι νομοθετικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2021. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας εκτιμάται από την αγορά ότι θα βοηθήσει τον τραπεζικό κλάδο να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια, ένα μείζον θέμα που έχει αποτρέψει πολλά χαρτοφυλάκια να παραμείνουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές στις τραπεζικές μετοχές.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Βιοχάλκο και Jumbo σημειώνουν κέρδη 1,44% και 1,14% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Coca Cola, Eurobank, ΟΤΕ, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Titan, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, η Λάμδα υποχωρεί κατά 1,47%, με τις Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή η Aegean>

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ