Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Οκτ-2020 21:19

  ΔΝΤ: Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υπό πίεση και το 2021

  ΔΝΤ: Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υπό πίεση και το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για τον ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας προέβη στην τελευταία έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέποντας ότι συνολικά η περιοχή θα εμφανίσει συρρίκνωση κατά 4,1% - εκτίμηση κατά 1,3% χαμηλότερη της προηγούμενης πρόβλεψής του τον Απρίλιο.

  Το Ταμείο προέβλεψε ακόμη ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν αναμένεται να ανακάμψουν σημαντικά σύντομα, εκτιμώντας ότι θα παραμείνουν υπό πίεση μεταξύ των 40 και 50 δολαρίων το βαρέλι και το επόμενο έτος.

  Ο Jihad Azour, επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ για την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, επεσήμανε τη μεγάλη ανομοιομορφία που καταγράφουν τα οικονομικά μεγέθη των χωρών εισαγωγής πετρελαίου από αυτά των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και τις πτώσεις των τιμών του "μαύρου χρυσού”.

  "Συνδυαστικά, αυτά τα δύο σοκ οδήγησε σε απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, το μέγεθος της οποίας διαφέρει μεταξύ των εξαγωγέων πετρελαίου και των χωρών που εισάγουν”, ανέφερε στο CNBC ο Azour. "Κατά μέσο όρο, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο αναμένουμε ότι θα είναι αρνητικός κατά 6,6%, ενώ για τις χώρες που εισάγουν η υποχώρηση θα είναι της τάξης του 1%”.

  Όπως εξήγησε, ο Jihad Azour καταλυτικός παράγοντας για τον ρυθμό ανάκαμψης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα είναι η πορεία των τιμών του πετρελαίου, ιδιαίτερα για χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ που εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από το πετρέλαιο.

  Σύμφωνα με το ΔΝΤ, παρότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει από το ιστορικό χαμηλό όπου βρέθηκαν τον Μάρτιο, το brent, διεθνές σημείο αναφοράς, παραμένει σχεδόν 40% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Τη Δευτέρα η τιμή του brent διαμορφωνόταν στα 42,87 δολάρια το βαρέλι.

  Το Ταμείο, μάλιστα, δεν βλέπει σύντομα σημαντική ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών, προβλέποντας ότι αυτές θα διαμορφωθούν μεταξύ 40 και 50 δολαρίων το 2021, τιμή που κινείται σχεδόν στο ήμισυ των 80 δολαρίων το βαρέλι που χρειάζεται η Σαουδική Αραβία για να εμφανίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

  "Οι προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου στις αρχές του επόμενου έτους κινούνται στο εύρος των 40-45 δολαρίων, ενώ για το σύνολο της χρονιά μεταξύ 40 και 50 δολαρίων”, ανέφερε ο Azour. "Νομίζω ότι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για την ανάκαμψη θα είναι η διαμόρφωση της ζήτησης. Αποδείχθηκε σημαντικός παράγοντας της εικόνας που είδαμε φέτος, σε συνδυασμό με την προσφορά που θα μπορούσε να προέλθει από εναλλακτικές πηγές ενέργειας”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ