Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Οκτ-2020 14:08

  Μάχη γύρω από τις 620 μονάδες δίνει το Χρηματιστήριο

  Μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο εν μέσω rebalancing και παραγώγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί το χρηματιστήριο Αθηνών να δυσκολεύεται ανά διαστήματα, αλλά μέχρι τώρα καταφέρνει να κρατά το θετικό του πρόσημο, στηρίζοντας την αντίδρασή του στον κατασκευαστικό, αλλά και στον τραπεζικό κλάδο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,26% στις 620,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,16% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.465,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,66% στις 285,32 μονάδες.

  Προσπάθεια να παραμείνει πέριξ των 620 μονάδων με αρκετές αναταράξεις κάνει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Λ. Παπαϊωάννου της Fast Finance να υπενθυμίζει ότι τα διάφορα προβλήματα του τελευταίου εξαμήνου είναι όλα εδώ. Η πιθανότητα νέων lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο, η ασυμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το Stimulus Program, η ανησυχία για την έκβαση των Αμερικανικών εκλογών, αλλά και τα μακροοικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται ανά την υφήλιο, πλήττοντας κυρίως τις αναπτυσσόμενες αγορές, δημιουργούν ξανά το υπόστρωμα για αυξημένη ανησυχία.

  Η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημαντικά προβλήματα και αδυναμία ανάκαμψης, σε μακροοικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Όμως και σε μικροοικονομικό επίπεδο τα αποτελέσματα είναι αποθαρρυντικά για την συνέχεια, αφού η βαριά βιομηχανία μας, ο τουριστικός τομέας επλήγει σημαντικά, προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου. Επιπλέον τα γνωστά ελληνοτουρκικά προβλήματα, επανήλθαν στο προσκήνιο δριμύτερα, επιβαρύνοντας ξανά την επενδυτική ψυχολογία.

  Έτσι το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ δεν ακολούθησε το πρόσφατο ράλι αντίδρασης των ξένων αγορών, πλην ελαχίστων μετοχών, ενσωμάτωσε αμέσως τις αρνητικές ειδήσεις, παρουσιάζοντας συστηματική κώφωση, εν μέρει δικαιολογημένη, με την ρηχότητα που το διακρίνει. Σε αντίθεση η ελληνική ομολογιακή αγορά συνεχίζει να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους να καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη από την αρχή του 2020, σε σχέση με τους υπόλοιπους κρατικούς τίτλους της Ευρωζώνης.

  Τεχνικά, ο γενικός δείκτης παλεύει να διακρατήσει την ζώνη των 620-618 μονάδων, με την έγκυρη διάσπαση της μας προϊδεάζει για συνέχιση της πτωτικής κίνησης. Επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 612, 605 και 585 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη 625-630 μονάδων, ενώ τα επόμενα τεχνικά εμπόδια οριοθετούνται στις 635-636 μονάδων (ΚΜΟ expo 25 και 50 ημερών). Ο FTSE25 διέσπασε καθοδικά τις 1.467 μονάδες, με τις επόμενες στηρίξεις του να εντοπίζονται στις 1.434, 1.410 και 1.390 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1500, 1510 και 1530 μονάδων.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το +7,35% του Ελλάκτωρ, αλλά και το +2,12% της Εθνικής δρουν θετικά στην αγορά, όπως και τα άνω του 1% κέρδη σε Σαράντη, Eurobank, Coca Cola, Alpha bank και Πειραιώς. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, ΟΛΠ και Μυτιληναίος.

  Στον αντίποδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και ΟΤΕ κινούνται με απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, Titan, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, Aegean, Motor Oil και ΔΕΗ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ