Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Οκτ-2020 12:56

  Goldman Sachs: Έρχεται η "μεγάλη στροφή" στις αγορές – 51+52 μετοχές που θα υπεραποδώσουν

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της περιόδου μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ήταν η σημαντική υπεραπόδοση των μετοχών "ανάπτυξης" έναντι των μετοχών "αξίας", όπως σημειώνει η Goldman Sachs. Αν και υπήρχαν εναλλαγές των επενδυτικών θέσεων μεταξύ των δύο κατηγοριών σε αυτό το διάστημα, ωστόσο ήταν βραχύβιες. 

  Οι "οδηγοί" αυτής της μακροχρόνιας τάσης, είναι κατανοητοί και σαφείς, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα: τα πολύ χαμηλά επιτόκια, ο χαμηλός πληθωρισμός και η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη. Αυτοί οι παράγοντες παραμένουν και οι τρέχουσες διεθνείς τάσεις συνεχίζουν να ευνοούν τις μετοχές "ανάπτυξης"" ή τις "αμυντικές" μετοχές, όπως GRANOLAS όπως τις έχει ονομάσει η αμερικάνικη τράπεζα, δηλαδή τις GlaxoSmithKline, Roche Holding, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, L'Oréal, LVMH, AstraZeneca, SAP και Sanofi.

  Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, στους επόμενους μήνες αναμένονται σημαντικές αλλαγές πολιτικής καθώς και στην οικονομία οι οποίες θα ευνοήσουν τη στροφή μακριά από την "ανάπτυξη" και προς την "αξία". Και αυτή η επενδυτική στροφή αναμένεται να είναι τεράστια, όπως επισημαίνει.

  Από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, υπήρξαν 15 "στροφές" των επενδυτών προς τις κυκλικές μετοχές και μακριά από τις αμυντικές, οι οποίες διήρκησαν σε μέσο όρο τέσσερις μήνες και έδωσαν αποδόσεις της τάξης του 15% στις κυκλικές μετοχές. Οι μετοχές "αξίας" επίσης τείνουν να υπεραποδίδουν κατά τη διάρκεια αυτών των "στροφών" αλλά με χαμηλότερα ποσοστά. 

  Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται και όταν η οικονομική ανάπτυξη βελτιώνεται, κάτι που η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα συμβεί στη συνέχεια. Αν και παραμένει ακόμη εξαιρετικά αβέβαιο, οι οικονομολόγοι της εκτιμούν ότι θα εγκριθεί φέτος τουλάχιστον ένα εμβόλιο και ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα εμβολιαστεί έως το τέλος του β’ τριμήνου του 2021 και του γ’ τριμήνου του 2021 αντίστοιχα.

  Ένα αποτέλεσμα "μπλε κύματος" στις αμερικάνικες εκλογές με καθαρή νίκη Μπάιντεν και μία αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, θα είναι επίσης υποστηρικτικό σε αυτή τη νέα τάση που προβλέπει η Goldman Sachs.

  Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα υπογραμμίζει πως ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι αυτή τη στιγμή οι μετοχές "αξίας" διαπραγματεύονται με σημαντικό discount έναντι των μετοχών "ανάπτυξης".

  Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και τη μεγάλη στροφή που αναμένεται να συμβεί στις αγορές προσεχώς, η Goldman Sachs προχωρά στην αναβάθμιση του ευρωπαϊκού κλάδου των τραπεζών καθώς και του κλάδου των αυτοκίνητων σε overweight στάση, υποβαθμίζει τον τεχνολογικό κλάδο σε ουδέτερη στάση και σε underweight στάση υποβαθμίζει τον κλάδο των τροφίμων, καπνών και ποτών.  

  ΄ξκ΄λ

  Επίσης, συστήνει long θέσεις σε ένα καλάθι μετοχών ανάκαμψης, οι οποίες θα επωφεληθούν από την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και από την έγκριση εμβολίου, το οποίο περιλαμβάνει 51 τίτλους, τους εξής:

  γδφ

  Παράλληλα διατηρεί τη σύσταση για long θέσεις σε ένα καλάθι 52 μετοχών "δημοσιονομικών υποδομών" όπως το ονομάζει, το οποίο αποτελείται από μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών που σημειώνουν πάνω από το 30% των εσόδων τους στην Ευρώπη και ανήκουν σε κλάδους οι οποίοι αφορούν επενδυτικά έργα που προωθούν οι κυβερνήσεις, που είναι οι εξής:

  ξκ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ