Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Οκτ-2020 17:24

  Συνεχίστηκε το σφυροκόπημα της αβεβαιότητας στο Χρηματιστήριο

  Προσπάθεια αντίδρασης εκδηλώνεται στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Νέο πλήγμα δέχτηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών εξ… Ανατολών, με την τουρκική προκλητικότητα να υποχρεώνει σε ένα νέο κύμα τους πωλητές και σε μια νέα βουτιά τον γενικό δείκτη, καθώς και τα στηρίγματα από τις διεθνείς αγορές απουσίαζαν, επιδεινώνοντας το ήδη αρνητικό κλίμα.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,14% στις 619,26 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 617,13 μονάδων (-2,48%) και 627,54 μονάδες (-0,83%). Ο τζίρος ανήλθε στα 52 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,31%, στις 1.462,73 μονάδες, ενώ στο -0,92% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 898,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,18% στις 280,66 μονάδες.

  Τουρκία, αμερικανικές εκλογές, κορονοϊός. Το τρίπτυχο της μεγάλης αβεβαιότητας που πλήττει για μία ακόμη εβδομάδα το ΧΑ και έχει φέρει τον τραπεζικό κλάδο όλο και πιο κοντά στα χαμηλά της εποχής του γενικού lockdown. Και το αρνητικότερο όλων είναι ότι αυτό το μείγμα θα συνεχίσει να επικρέμεται πάνω στη Λ. Αθηνών για τις επόμενες εβδομάδες, με τις αντοχές του ΧΑ να δοκιμάζονται σοβαρά.

  Η τεχνική εικόνα της αγοράς έχει πάψει να εκπέμπει τυχόν θετικά σήματα, έστω και σε επίπεδο τίτλων, εδώ και μία εβδομάδα περίπου, αποδεικνύοντας στην πράξη πόσο αρνητικό ήταν το γεγονός ότι μέσα στο πεντάμηνο που προηγήθηκε, όταν οι διεθνείς αγορές ανακτούσαν τα χαμένα εδάφη του καθολικού lockdown, το ΧΑ πελαγοδρομούσε μεταξύ στενού εύρους και χαμηλών συναλλαγών. Έτσι, οι αντοχές σε μια αγορά που δίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σήματα εξόδου, είναι ελάχιστες, την ώρα που οι κυβερνώντες ένθεν και ένθεν προσπαθούν να λύσουν το γόρδιο δεσμό μεταξύ της μη εφαρμογής καθολικών lockdown και του ελέγχου της πανδημίας.

  Άλλωστε, το επενδυτικό κλίμα είναι βαρύ και εκτός της Αθήνας, καθώς κυριαρχούν οι ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας, με τα νέα κρούσματα να εμφανίζουν και πάλι ραγδαία άνοδο σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, η Γερμανία βρίσκεται επίσης σε διαδικασία νέων μέτρων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ενώ η κατάσταση και στην Ελλάδα δεν είναι διαφορετική, με το σύστημα υγείας να πλησιάζει στα χαμηλά όριά του.

  Προφανώς η αγορά βλέπει τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας σε δεύτερο χρόνο, που τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, την περίοδο του Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2020, παρουσιάζουν έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 11,265 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 1,544 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020 και ελλείμματος 119 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 7,008 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,568 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4,474 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 5,50%, με την Eurobank και τον Μυτιληναίο να κλείνουν στο -4,78% και -4,44% αντίστοιχα. Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Motor Oil, Aegean, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 2% σε Φουρλή, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Βιοχάλκο, Σαράντης και ΟΠΑΠ.

  Οι απώλειες σε ΕΧΑΕ, Jumbo, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Πειραιώς ξεπέρασαν το 1%, ενώ κάτω του -1% κινήθηκαν οι Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Titan και ΟΛΠ. Χωρίς μεταβολή έκλεισε τελικά η Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ