Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Οκτ-2020 17:26

  Ήπια πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μοιρασμένο το ταμπλό

  Ήπια πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μοιρασμένο το ταμπλό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Έντονη νευρικότητα και αρκετές εναλλαγές στα πρόσημα των περισσοτέρων τίτλων εμφάνισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τις προσεκτικές συναλλαγές με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα να κυριαρχούν σε μία ακόμη ημέρα γεωπολιτικής και πανδημικής αβεβαιότητας.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 636,32 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 633,70 μονάδων (-0,58%) και 640,83 μονάδεων (+0,54%). Ο τζίρος ανήλθε στα 35,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 517 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,20%, στις 1.508,63 μονάδες, ενώ στο +0,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 907,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 296,22 μονάδες.

  Η αγορά δεν μπορεί να απεμπλακεί από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από τις τουρκικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι ανησυχίες δεν άπτονται μόνο στις πιθανότητες ενός "ατυχήματος" που μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή στην περιοχή, αλλά και στις προτεραιότητες που θα βάλει η κυβέρνηση όταν δέχεται εξωτερικές απειλές. Την ώρα δηλαδή που οι ενέργειες της Ελλάδας κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής (κοιτάσματα, επενδύσεις κλπ), οποιαδήποτε ενέργεια έχει ανασταλεί εξαιτίας της προκλητικής παρουσίας των γειτόνων στα ελληνικά συμφέροντα.

  Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήδη η αγορά γνωρίζει ότι σημαντικοί πόροι του προϋπολογισμού που θα μπορούσαν να διοχετευτούν στην υποστήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας, τελικά θα δαπανηθούν για τις "μη παραγωγικές" αμυντικές δαπάνες. Με άλλα λόγια, την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τοποθετεί την ύφεση της οικονομίας της χώρας στο 9,5% φέτος, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέσει κεφάλαια τόσο για την "παρακολούθηση" των τουρκικών ερευνητικών σκαφών όσο και για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

  Η εικόνα αυτή ανακόπτει και την προσέλκυση κεφαλαίων στο ΧΑ, σε αποτιμήσεις μάλιστα που αποτελούν ευκαιρία (κατά γενική ομολογία των περισσοτέρων αναλυτών) αλλά και σε περιβάλλον ιστορικά χαμηλού κόστους χρήματος. Ένα περιβάλλον που φαίνεται, για παράδειγμα στη στήριξη που αποτυπώνεται στην αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων, αποκόπτοντας τη σύνδεση των δύο αγορών, η οποία παραδοσιακά ήταν ισχυρή. Με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου 0,767%, δεν θα μπορούσε το ΧΑ να μην ακολουθήσει αυτή την "τυφλή" επενδυτική εμπιστοσύνη σε ελληνικά assets. Κι όμως, η αποσύνδεση τελείται το τελευταίο πεντάμηνο με το ΧΑ να μην μπορεί να υλοποιήσει την πολυπόθητη διάσπαση της συσσώρευσης.

  Όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές εγχωρίως, λαμβάνεται πλέον ως δεδομένο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να στηρίζει σημαντικά την οικονομία, όμως έχει περιορισμένες δυνατότητες. Έτσι, ως game changer θα είναι η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και η σταδιακή εισροή των 32 δισ. ευρώ που αναμένεται για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι ξένοι οίκοι δίνουν τα εύσημά τους στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημικής κρίσης, σε συνδυασμό με το ότι παράλληλα επιτεύχθηκε αυτή να μην εκτροχιάσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ενώ κρίσιμο στη συνέχεια θα είναι η ελληνική κυβέρνηση να καταφέρει να αποδείξει πως θα κάνει σωστή χρήση των πόρων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το -3,33% της Motor Oil και το -2,36% του ΟΛΠ ήταν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της αγοράς, όπως και η άνω του 1% πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Titan, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και Coca Cola. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Ελλάκτωρ, Eurobank και Alpha Bank.

  Στον αντίποδα, ο Μυτιληναίος σημείωσε άλμα 2,44%, με τις ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Aegean, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή ο Φουρλής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ