Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Οκτ-2020 13:57

  Άμυνα στις στηρίξεις "παίζει" το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο ανοδικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Με τη βοήθεια πολύ συγκεκριμένων τίτλων το Χρηματιστήριο Αθηνών καταφέρνει να απορροφήσει μεγάλο μέρος, αλλά όχι όλο, των πιέσεων που δέχεται από την επιμονή των πωλητών, παραμένοντας πάνω στη στήριξη των 637 μονάδων, η οποία δοκιμάζεται και σήμερα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,02% στις 637,27 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.511,50 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,40% στις 298,20 μονάδες.

  Η αγορά αναζητά ένα στήριγμα για να μην επιτρέψει για ακόμη μία φορά την επαναφορά προς το κατώτατο εύρος της διακύμανσης του τελευταίου πενταμήνου, εντούτοις η αβεβαιότητα είναι τόσο μεγάλη που δύσκολα καταφέρνει να περιορίσει την επίδραση των πωλητών. Άλλωστε, το στρατόπεδο των απαισιόδοξων τρέφεται καθημερινά από εξελίξεις που δεν έχουν να κάνουν τόσο με τις επιμέρους προοπτικές των εισηγμένων, με τη στρατηγική της άμυνας να καθιστά μονόδρομο τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

  Έτσι, σταδιακά η εικόνα των λίγων χαρτοφυλακίων με τις μετρημένες κινήσεις γίνεται η κανονικότητα μιας αγοράς που διψά για νέα κεφάλαια, σε ένα περιβάλλον μάλιστα ιστορικά χαμηλού κόστους χρήματος. Η αδυναμία προσέλκυσης μάλιστα κεφαλαίων σε αποτιμήσεις που αποτελούν ευκαιρία (κατά γενική ομολογία των περισσοτέρων αναλυτών) αναδεικνύει και την έλλειψη στήριξης της οικονομίας από πηγές που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

  Για παράδειγμα, η στήριξη που έρχεται στην αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων, αποκόπτοντας τη σύνδεση των δύο αγορών, η οποία παραδοσιακά ήταν ισχυρή. Με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 0,767%, δεν θα μπορούσε το ΧΑ να μην ακολουθήσει αυτή την "τυφλή" επενδυτική εμπιστοσύνη σε ελληνικά assets. Κι όμως, η αποσύνδεση τελείται το τελευταίο πεντάμηνο με το ΧΑ να μην μπορεί να υλοποιήσει την πολυπόθητη διάσπαση της συσσώρευσης.

  Πάντως, ως game changer στο ΧΑ αναφέρεται ότι θα είναι η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και η σταδιακή εισροή των 32 δισ. ευρώ που αναμένεται για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι ξένοι οίκοι δίνουν τα εύσημά τους στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημικής κρίσης, σε συνδυασμό με το ότι παράλληλα επιτεύχθηκε αυτή να μην εκτροχιάσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ενώ κρίσιμο στη συνέχεια θα είναι η ελληνική κυβέρνηση να καταφέρει να αποδείξει πως θα κάνει σωστή χρήση των πόρων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Titan, Jumbo, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola και ΕΥΔΑΠ ασκούν πιέσεις στον γενικό δείκτη, καθώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Eurobank.

  Στον αντίποδα, οι στηρίξεις έρχονται από τα άνω του 1% κέρδη σε ΟΠΑΠ, Σαράντη, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Εθνική, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα και ΑΔΜΗΕ.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ