Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Οκτ-2020 14:10

  Με το βλέμμα στο Αιγαίο η πτώση στο Χρηματιστήριο

  Με το βλέμμα στο Αιγαίο η πτώση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Ο γεωπολιτικός κίνδυνος αυξάνεται εκ νέου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να αναδιπλώνεται εκ νέου, την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει το τεχνικό άλμα για τη διάσπαση της συσσώρευσης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,48% στις 641,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 19,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,59% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.523,33 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,93% στις 301,95 μονάδες.

  Ούτε αυτή τη φορά η αποφασιστική διάσπαση των 650 μονάδων στέφεται με επιτυχία, με την αγορά να επανέρχεται στη ζώνη των 640 μονάδων, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να δοκιμάζουν τις στηρίξεις του. Και εκεί που ζύγιζε την Παρασκευή την άνοδο προς τις 660 μονάδες, πλέον έχει αναιρέσει σημαντικό έδαφος από τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχει επανέλθει στο προσκήνιο.

  Αυτή είναι η εικόνα που εμφανίζει το Χρηματιστήριο σήμερα, με ελάχιστους τίτλους να καταφέρνουν να μην μπουν στο στόχαστρο των πωλητών και των χαρτοφυλακίων που αποστρέφονται τις προεκτάσεις των γεωπολιτικών εξελίξεις. Άλλωστε, είναι ένα από τα πολλά μέτωπα που καθηλώνουν την ελληνική αγορά από τις αρχές του καλοκαιριού και ίσως είναι ένας από τους λόγους που το Χρηματιστήριο έχασε το ράλι ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών.

  Βέβαια, ο λόγος της καθήλωσης δεν είναι μόνο αυτός, δεδομένου ότι η αβεβαιότητα στο μέτωπο της πανδημίας είναι τεράστια ακόμη. Και όπως επισημαίνει ο οίκος Scope, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας λόγω της εξάρτησής της από τον τουριστικό τομέα και του υψηλού ποσοστού του ελληνικού εργατικού δυναμικού που αποτελείται από αυτοαπασχολούμενος. Επιπλέον, η χαμηλή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, η οποία επιβαρύνεται από τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιορίζει την ικανότητα του κλάδου να στηρίξει την οικονομία.

  Έτσι, βλέπει την ύφεση στο 7,8% φέτος καθώς εκτιμά πως η πολιτική απάντηση στην κρίση της πανδημίας θα στηρίξει την ελληνική οικονομία το 2020 και θα συμβάλει στην ανάκαμψη του 2021. Και μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με αυξημένο μάλιστα τον βαθμό αβεβαιότητας για επί τα χείρω αναθεώρηση δεν μπορεί η αγορά να ξεφύγει από τα βαλτώδη ύδατα των 600-660 μονάδων, στα οποία βρίσκεται από τις αρχές καλοκαιριού, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλο τώρα, η Eurobank σημειώνει απώλειες 4,40%, με τις Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Alpha bank, Aegean, Βιοχάλκο και Πειριαώς να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 3%. Άνω του -2% κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Φουρλής.

  Η πτώση σε Μυτιληναίο, Λάμδα, ΟΛΠ, Titan, Jumbo και ΟΠΑΠ ξεπερνά το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια προσπαθούν να κρατηθούν σε θετικά εδάφη, με τον Σαράντη να είναι στο +1,65%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ