Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Οκτ-2020 08:21

  A - quant: Επανήλθε η διάθεση για ρίσκο στις αγορές

  A - quant: Επανήλθε η διάθεση για ρίσκο στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τον πρόεδρο Trump να εμφανίζεται αναρρωμένος μετά την πρόσφατη νόσηση από COVID-19 και με δηλώσεις αισιοδοξίας για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του δολαρίου και την επαναφορά της διάθεσης για ρίσκο στις αγορές. Το ευρώ και η στερλίνα ενισχύθηκαν ενώ το ιαπωνικό γιεν είχε απώλειες αφού έχει περισσότερα χαρακτηριστικά ασφαλούς επιλογής.

  Οι αγορές μετοχών σημείωσαν σημαντικά κέρδη σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενώ ανοδικά κινήθηκαν χρυσός και πετρέλαιο.

  Η παρούσα εβδομάδα ξεκινάει με αργία στις ΗΠΑ (Ημέρα του Κολόμβου) αλλά ξεχωρίζουν η ομιλία της Lagarde, οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό σε Γερμανία, ΗΠΑ και Κίνα και στο τέλος της εβδομάδας, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, η συνάντηση του ευρωπαϊκού συμβουλίου και το προεδρικό debate στις ΗΠΑ

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ισχυρή άνοδο σημείωσε το EURUSD την εβδομάδα που μας πέρασε, ανοίγοντας στο 1.1711 και κλείνοντας στο 1.1830. Το επερχόμενο νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας αποδυνάμωσε το δολάρια και ενίσχυσε νομίσματα όπως το ευρώ που προκαλούν ενδιαφέρον σε διάθεση ρίσκου των επενδυτών. Με αρκετές ανακοινώσεις θεμελιωδών, με την ομιλία της Lagarde την Τετάρτη αλλά κυρίως με το συνάντηση του ευρωπαϊκού συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή, αναμένεται μια εβδομάδα με υψηλή μεταβλητότητα. Η ισοτιμία έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά ανόδου και τυχόν διάσπαση του 1.19 θα ανοίξει το δρόμο για την περιοχή τιμών του 1.20, που είδαμε ξανά στις αρχές Σεπτεμβρίου στο EURUSD.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Παρότι δε σημειώθηκε σοβαρή εξέλιξη στο θέμα του Brexit και παρότι δηλώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν λόγο για διαφορές σε σοβαρά θέματα, το GBPUSD ανέβηκε αισθητά, ξεκινώντας από το 1.2933 για να κλείσει την Παρασκευή στο 1.3045. Το δολάριο εμφανίστηκε αδύναμο ενώ τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Αγγλία κρίθηκαν μάλλον ουδέτερα. Αυτήν την εβδομάδα ξεχωρίζει η ομιλία του Bailey τη Δευτέρα και η ανακοίνωση της ανεργίας την Τρίτη και φυσικά τυχόν εξελίξεις στη συμφωνία για το Brexit, θα έχουν επίσης καταλυτικό ρόλο. Η ανοδική διάσπαση του 1.30 πάντως ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας για ακόμα υψηλότερες τιμές, με την επόμενη ισχυρή αντίσταση να βρίσκεται στην περιοχή του 1.3270.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ελαφρώς ανοδικά έκλεισε η εβδομάδα για το USDJPY (άνοιγμα στο 105.28 – κλείσιμο στο 105.59) αφού μπορεί το δολάριο να ήταν αδύναμο, εξίσου αδύναμο όμως ήταν και το ιαπωνικό νόμισμα. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς συνεχίζει να κινείται ανοδικά και επί του παρόντος είναι στο 0.78%. Η ισοτιμία παρότι διέσπασε παροδικά την ισχυρή αντίσταση του 105.80, δεν μπόρεσε να συνεχίσει με περαιτέρω άνοδο και έτσι δεν αποκλείεται να συνεχίσει να κινείται μέσα στο γνωστό στενό κανάλι που κινήθηκε τον τελευταίο καιρό. 

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Με σημαντική άνοδο έκλεισε η εβδομάδα για το EURJPY, το οποίο άνοιξε στο 123.34 και έκλεισε στο 124.92. Το ευρώ παραδοσιακά αποτελεί επιλογή ρίσκου, σε αντίθεση με το ιαπωνικό νόμισμα που θεωρείται ασφαλέστερο. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου η ισοτιμία βρίσκεται σε ανοδική τάση, η οποία αν συνεχιστεί, μπορεί να την οδηγήσει προς την περιοχή 126 – 127 και πάλι. 

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Σταθεροποιητικές τάσεις είδαμε στο EURGBP την περασμένη εβδομάδα αφού και το ευρώ και η στερλίνα εμφανίστηκαν ενισχυμένα. Η τιμή ανοίγματος ήταν στο 0.9053 και η τιμή κλεισίματος στο 0.9066 αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι μεσοβδόμαδα είδαμε τιμές μέχρι το 0.9160. Η εβδομάδα μέσω τυχόν εξελίξεων στο θέμα το Brexit αλλά και λόγω της συνάντησης του ευρωπαϊκού συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας, ίσως έχει αυξημένη μεταβλητότητα αλλά η επιμονή της ισοτιμίας πάνω από το 0.90 δεν αφήνει πολλές πιθανότητες για ισχυρή πτώση.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ισχυρές απώλειες για την ισοτιμία USDCAD είδαμε την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 1.3295 και κλείσιμο στο 1.3117. Το αδύναμο αμερικανικό δολάριο σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο των τιμών του πετρελαίου επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα ενώ η οικονομία του Καναδά δείχνει σημάδια βελτίωσης, με την ανεργία να υποχωρεί στο 9%. Η αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος είναι δεδομένη αλλά όσο η ισοτιμία πλησιάζει προς το ψυχολογικό όριο του 1.30, τόσο αυξάνει η πιθανότητα ανοδικής αντίδρασης.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ακόμα μια πτωτική εβδομάδα είδαμε για το USDCHF το οποίο είχε τιμή ανοίγματος εβδομάδας στο 0.9193 και κλεισίματος στο 0.9094 (απώλεια 100 pips περίπου). Η καθοδική πορεία ίσως συναντήσει εμπόδια στη στήριξη του 0.9050 και ακόμα περισσότερο στο 0.90 αλλά μιας και το ελβετικό φράγκο θεωρείται επίσης ασφαλής επιλογή, δε θα απορήσουμε αν δούμε ανοδική αντίδραση προς την περιοχή τιμών του 0.92.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Δεύτερη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα για το AUDUSD που άνοιξε στο 0.7165 και έκλεισε στο 0.7240. Οι απώλειες του αμερικανικού δολαρίου σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων (ειδικά του χρυσού) ώθησαν ανοδικά την ισοτιμία. Τα "εμπόδια" για τη συνέχιση της ανόδου είναι οι αντιστάσεις στο 0.7280 και 0.7350 αλλά ας έχουμε το νου μας και στην ανακοίνωση της ανεργίας στην Αυστραλία την προσεχή Πέμπτη αλλά και στην ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Κίνα, την ίδια μέρα.

  SP500

  Εκρηκτική η άνοδος για τον αμερικανικό δείκτη SP500 την προηγούμενη εβδομάδα, αφού έκλεισε στις 3,477 μονάδες με κέρδη που άγγιξαν το 4%. Το νέο οικονομικό πακέτο βοήθειας στις ΗΠΑ πλησίασε ακόμα περισσότερο μέσω δηλώσεων Trump και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων αλλά όσο πλησιάζουμε προς τις αμερικανικές εκλογές τα πράγματα μπορεί να γίνουν απρόβλεπτα. Οι ρεπουμπλικάνοι παραδοσιακά θεωρούνται φιλικότεροι προς τις αγορές αλλά πολλές φορές έχουμε δει άνοδο και με προσδοκία δημοκρατικού προέδρου γιατί τέτοιες κυβερνήσεις μπορεί να υπόσχονται υψηλούς φόρους αλλά συνήθως αυτό συνοδεύεται από υψηλές κρατικές δαπάνες. Πλέον οι επενδυτές βλέπουν ακόμα ψηλότερα και τα υψηλά όλων των εποχών στα τέλη Αυγούστου αρχίζουν και γίνονται ορατά. Δεν αποκλείονται βέβαια και τυχόν διορθώσεις αφού το κλίμα παραμένει εύθραυστο.

  DAX30

  Ανοδική η εβδομάδα για τον γερμανικό δείκτη DAX30, ο οποίος έκλεισε στις 13,039, σημειώνοντας κέρδη 2.75% περίπου. Υπάρχει μια γενικότερη ευφορία και μια διάθεση για ρίσκο στις αγορές αλλά και η ανοδική διάσπαση των 13,000 μονάδων δημιουργεί περαιτέρω αισιοδοξία και πλέον αρχίζουν και μπαίνουν στο στόχαστρο των επενδυτών τα πολύμηνα υψηλά του περασμένου Αυγούστου, λίγο κάτω από τις 13,500 μονάδες.

  FTSE100

  Δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα ανοδικής αντίδρασης για τον βρετανικό δείκτης FTSE100, που έκλεισε στις 5,976 μονάδες και κέρδη 1.7% περίπου. Υπάρχει γενικά μια αισιοδοξία αλλά προβληματίζει αφενός η υπο-απόδοση του δείκτη σε σχέση με τους άλλους δείκτες μετοχών αλλά και η αδυναμία διάσπασης των 6,000 μονάδων. Τεχνικά επίσης, ο δείκτης έχει μια ελαφριά καθοδική κλίση από τις αρχές Ιουνίου.

  Χρυσός

  Με κέρδη συνέχισε ο χρυσός για δεύτερη σερί εβδομάδα, κλείνοντας στα $1,935 περίπου, ενισχυμένος κατά 1.7%. Το αδύναμο δολάρια και το επερχόμενο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στις ΗΠΑ βοήθησαν τον χρυσό να ανέβει. Οι εξελίξεις γύρω από αυτό το πακέτο αλλά και οι τυχόν εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ θα είναι οι ισχυρότεροι παράγοντες για τις τιμές του χρυσού το επόμενο διάστημα. Αντίβαρο θα αποτελέσει ίσως η επιλογή των επενδυτών σε επενδυτικά προϊόντα υψηλότερου ρίσκου αλλά δεν αποκλείεται ο χρυσός να αρχίσει να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τα $2,000.

  Πετρέλαιο

  Σημαντική άνοδο για τιμές του πετρελαίου την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο μαύρος χρυσός (futures) έκλεισε στα $40.51, με κέρδη πάνω από 9.5%. Υπήρξε σαφής βελτίωση του συναισθήματος των επενδυτών αλλά και μια κάποια ανακούφιση μετά τον πρόσφατο τυφώνα Δέλτα στις ΗΠΑ. Επίσης, σημαντική εξέλιξη κρίνεται και η απεργία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Νορβηγία η οποία απείλησε την παραγωγή αλλά ήδη έχει λήξει. Την Τρίτη υπάρχει το World Energy Outlook και την Τετάρτη το μηνιαίο Oil Market Report που θα δώσουν σαφώς έναν τόνο στην αγορά πετρελαίου αλλά κάποιοι λόγοι που ώθησαν τις τιμές ανοδικά (απεργία στη Νορβηγία, τυφώνας), παύουν να υφίστανται και έτσι είναι αμφίβολο αν θα συνεχιστεί η άνοδος. Έτσι δεν αποκλείεται να δούμε μια σταθεροποίηση των τιμών κοντά στα $40 ή ακόμα και ελαφρές πτωτικές τάσεις.

  Bitcoin

  Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η εβδομάδα για το Bitcoin, που κατάφερε να κλείσει στα $11,373, περίπου 6.5% ψηλότερα. H εταιρεία Square Inc. εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ελέγχεται από την Twitter, αγόρασε $50 εκ. σε Bitcoin και αυτό χαροποίησε τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων. Επιπλέον, το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στις ΗΠΑ ευνοεί επενδυτικά προϊόντα που δεν πληθωρίζονται, όπως το Bitcoin. Υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία για συνέχιση της ανόδου και πλέον τα $12,000 είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για το επόμενο διάστημα.

   

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
   
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report.

   
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων