Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2020 17:28

  Χρηματιστήριο: Χωρίς κόστος η άνοδος στις 650 μονάδες

  Χρηματιστήριο: Χωρίς κόστος η άνοδος στις 650 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις από μεγάλη μερίδα των τίτλων και να βελτιώσει τις προοπτικές του στο επίπεδο των 650 μονάδων, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να ενεργοποιήσει τις ισχυρές αγοραστικές δυνάμεις που μπορούν να ανεβάσουν και τις συναλλαγές του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,45% στις 651,47 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 647,03 μονάδων (-0,24%) και 652,92 μονάδων (+0,67%). Ο τζίρος ανήλθε στα 36,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 598 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,35%, στις 1.547,89 μονάδες, ενώ στο +0,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 918,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 313,98 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,12%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 4,04%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 6,66%.

  Το επιλεκτικό ενδιαφέρον απέκτησε περισσότερους οπαδούς και έσωσε μια αίσθηση αλλαγής του κλίματος στην εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities στο εβδομαδιαίο του σχόλιο. Η μείωση των αποδόσεων στις εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου και ειδικά στην δεκαετία έβγαλε ενδιαφέρον και για τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος είναι απαραίτητη συνθήκη για την αλλαγή των επιπέδων διαπραγμάτευσης της ελληνικής αγοράς.

  Τα καλά νέα συνεχίστηκαν με την ανακοίνωση της οικονομικής προσφοράς για το καζίνο του Ελληνικού, ενώ στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν έντονες ζυμώσεις ενόψει της οριστικοποίησης του μοντέλου λειτουργίας της Αγοράς που δημιούργησαν θετικό κλίμα σε όλες σχεδόν τις εταιρείες του κλάδου.

  Μπορεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να μην έχει ακόμα αποτυπωθεί με εισροές στην εγχώρια αγορά, καταγράφοντας τον Σεπτέμβριο τον δέκατο σερί μήνα εκροών στο Χρηματιστήριο, η επιχειρηματική τους παρουσία ωστόσο φαίνεται να εντείνεται: Microsoft, Mohegan, Reggenborg, CVC έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επαφών για να αυξήσουν την παρουσία τους σε διαφορετικά πεδία δραστηριοποίησης.

  Το γεγονός αυτό είναι ίσως σημαντικότερο από την παρουσία τους στην αγορά μετοχών, καθώς η αναγνώριση μελλοντικής προστιθέμενης αξίας στην οικονομία θα έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για το σύνολο της οικονομίας. Ενδεχομένως η συγκυρία της συνύπαρξης τόσων πολλών και σημαντικών ονομάτων στο προσκήνιο των επιχειρηματικών εξελίξεων να οδήγησε και στην αφύπνιση της Αγοράς από κάποια κεφάλαια που δείχνουν πάντα ταχύτερα αντανακλαστικά αντίδρασης.

  H τεχνική εικόνα γύρισε πλέον και επίσημα ανοδική και η αισιοδοξία έχει πλέον τις πιθανότητες με το μέρος της. Παρά το γεγονός ότι η εβδομάδα δεν ήταν ομοιόμορφα θετική, είχε αυξανόμενη δυναμική ως προς την ανοδική της ορμή με αποκορύφωμα την συνεδρίαση της Πέμπτης όπου ο καθαρός τζίρος προσέγγισε τα 50 εκατ. ευρώ.

  Οι ταλαντωτές δείχνουν ακόμα άνετοι ως προς τα περιθώρια ανέλιξης της τάσης και τα δύσκολα θα ξεκινήσουν από τις 660 μονάδες και έως τις 680 μονάδες όπου συναντώνται συνεχόμενες αντιστάσεις από τις ανοδικές κορυφές της καλοκαιρινής συσσώρευσης του Γενικού Δείκτη.

  Δεν θα δημιουργήσει έκπληξη αν και αύτη η προσπάθεια εξαντληθεί λίγο υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο αν επιτευχθεί καταγραφή υψηλότερης τιμής σε κλείσιμο άνω των 686 μονάδων τότε θα μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή σελίδας στην τεχνική εικόνα και τέλος της πολύμηνης αναμονής με ένα αρκετά σεβαστό δυνητικό περιθώριο. Λίγο υψηλότερα από τις 680 μονάδες κινείται και ο κινητός μέσος των 200 ημερών αυξάνοντας έτσι την σημασία της διάσπασης και την τεχνική ένταση που ενδεχομένως να συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης έκλεισε με άλμα 4,72%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια και τον Titan να ακολουθούν με +2,89% και +2,11% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Βιοχάλκο, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Alpha Bank, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Aegean και Coca Cola.

  Στον αντίποδα, Φουρλής και Ελλάκτωρ δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς έκλεισαν με απώλειες 1,68% και 1,23% αντίστοιχα, με τις Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Motor Oil, Eurobank, Jumbo, ΟΠΑΠ, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν με πτώση μικρότερη του 1%. Χωρίς μεταβολή οι ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ