Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2020 14:18

  Χρηματιστήριο: Ασκήσεις ισορροπίας με το βλέμμα στις 650 μονάδες

  Δοκιμάζονται εκ νέου οι 660 μονάδες στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Επιλεκτικές κινήσεις που δεν διαταράσσουν την επαφή με τις 650 μονάδες καταγράφονται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στηρίζεται στην άνοδο πολύ συγκεκριμένων τίτλων, οι οποίοι και απορροφούν τις πιέσεις από την πλειονότητα του ταμπλό.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,17% στις 649,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.544,35 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,09% στις 313,84 μονάδες.

  Εάν η σημερινή εικόνα συνοδευόταν από αυξημένο τζίρο τότε το μήνυμα που θα μπορούσε να δώσει η αγορά είναι αυτό της συγκέντρωσης δυνάμεων για την ανοδική ανάκτηση των 650 μονάδων. Όμως το μήνυμα που δίνει το ταμπλό σήμερα είναι αυτό της αμηχανίας και του trading σε περιορισμένους τίτλους, αλλά και αυτό της αναμονής έως ότου υπάρξουν εξελίξεις στα κρίσιμα μέτωπα που καθηλώνουν τις αγοραστικές κινήσεις.

  Πάντως, για μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να διαπεράσει τις αντιστάσεις των 648 με 652 μονάδων, χρειάζεται καλύτερης ποιότητας καύσιμο από τον τζίρο συναλλαγών. Επίσης, θα χρειαστεί και τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος θα πρέπει να κρατήσει σε πρώτο στάδιο τις 312 μονάδες, ώστε μετά να αναμετρηθεί με το δύσκολο επίπεδο των 346 με 355 μονάδων. Βέβαια, για να γίνει αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί η ορατότητα στις κρίσιμες ζυμώσεις που συμβαίνουν στον κλάδο, καθώς εξετάζεται το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank, αλλά και το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που σχετίζεται με το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

  Η επενδυτική ψυχολογία είναι ευμετάβλητη, σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ο οποίος τονίζει ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία θα έχουν συνέχεια, αλλά και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα, αυξάνοντας την μεταβλητότητα. Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι 610 μονάδες του Γενικού Δείκτη και οι 1.465 του FTSE25 πρέπει να διαφυλαχθούν ως "κόρη οφθαλμού", για να αποφύγουμε χαμηλότερα επίπεδα.

  Ειδικά μετά την ολοκλήρωση δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του 2020, η επιλογή εταιρειών με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τοποθέτησης, μπορεί να δώσει σημαντικές αποδόσεις. Επομένως ο κ. Παπαϊωάννου συστήνει στόχευση εταιρειών με καλά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, το +3,43% των Ελληνικών Πετρελαίων δρα καταλυτικά στην αγορά, με τον Σαράντη να ακολουθεί με το δικό του +1,04%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Eurobank, Coca Cola και Motor Oil.

  Στον αντίποδα, ο Φουρλής χάνει 1,56%, με τις Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Titan, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Εθνική, Alpha Bank και Βιοχάλκο. Χωρίς μεταβολή οι Aegean, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ