Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2020 11:16

  Επιλεκτικές πιέσεις και επιφυλακτικότητα στο Χρηματιστήριο

  Επιλεκτικές πιέσεις και επιφυλακτικότητα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Τις δυνάμεις του πέριξ των 650 μονάδων δοκιμάζει σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να ισορροπήσει εν μέσω μοιρασμένων προσήμων αλλά και επιφυλακτικότητας, όπως αποτυπώνεται και στις χαμηλές συναλλαγές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,13% στις 647,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.539,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,71% στις 311,91 μονάδες.

  Η προσέγγιση των 650 μονάδων έχει επαναφέρει τους φόβους της αγοράς για το ρίσκο που έχει η υπέρβαση των επιπέδων, αλλά και της "κανονικότητας" που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες με τη σταθερή παλίνδρομη κίνηση μεταξύ 600-660 μονάδων. Και μπορεί το trading τίτλων να έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη κοντά στο άνω εύρος της συσσώρευσης, όμως η απουσία θετικών καταλυτών είναι εμφανής, με τη δυστοκία των αγοραστών να στερεί την ώθηση που τόσο χρειάζεται η αγορά.

  Έτσι, το δίλημμα της παραμονής στα γνώριμα εδάφη της πλάγιας κίνησης, ή της δοκιμής του κρίσιμου επιπέδου των 650-660 μονάδων που έχει βάλει πολλάκις στοπ στη διάσπαση της συσσώρευσης επανέρχεται στο προσκήνιο σήμερα, με το δεύτερο σενάριο να μην έχει τις πιθανότητες υπέρ του, καθώς θα πρέπει να κινητοποιηθούν κεφάλαια που παραμένουν στην αδράνεια, κάτι που όπως φαίνεται από τις συναλλαγές δεν έχει γίνει.

  Πάντως, αυτό που θα πρέπει να ληφθεί ως θετικό είναι η κινητικότητα που υπάρχει στον τραπεζικό κλάδο, τόσο στο μέτωπο της σύστασης μιας bad bank για τα μη εξυπηρετούμενα χρέη, όσο και του νέου πτωχευτικού που θα ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το σχέδιο για την bad bank θα παρουσιαστεί από τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, στους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών, με στόχο μέσα στον Οκτώβριο να τεθεί στην κρίση των ευρωπαϊκών Αρχών.

  Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους αναμένεται να υποβληθεί προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, εξέλιξη που έχει συνδεθεί με την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, το νέο δίκαιο για τη ρύθμιση οφειλών και την πτώχευση ιδιωτών και επιχειρήσεων θα λειτουργήσει καταλυτικά, θέτοντας τις βάσεις για την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας που αποτελούν την πρώτη προϋπόθεση για τους επενδυτές, μεγάλους ή μικρούς.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Φουρλής, Εθνική και ΟΠΑΠ ασκούν πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

  Στον αντίποδα, στηρίξεις βρίσκει η αγορά από τον Σαράντη, τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Aegean, την ΕΥΔΑΠ και τον Titan, οι οποίες σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola και Jumbo. Χωρίς μεταβολή η ΓΕΚ Τέρνα και ο ΟΤΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ