Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Οκτ-2020 17:24

  Άγγιξε... αλλά τελικά φοβήθηκε τις 650 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Ισχυρά στηρίγματα για τις 630 μονάδες βρίσκει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί το χρηματιστήριο Αθηνών ενδοσυνεδριακά να δοκίμασε την ανάκτηση των 650 μονάδων, αλλά τελικά στο κλείσιμο αναδιπλώθηκε ελαφρώς, περιορίζοντας τα κέρδη του τόσο όσο να μην πάρει το ρίσκο των επιπέδων σε μια αγορά με εμφανή τα σημάδια της επιφυλακτικότητας.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 648,56 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 643,22 μονάδων (+0,19%) και 652,03 μονάδες (+1,56%). Ο τζίρος ανήλθε στα 50,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,03%, στις 1.542,45 μονάδες, ενώ στο +1,28% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 915,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,15% στις 314,15 μονάδες.

  Ο Οκτώβριος έχει αρχίσει θετικά για το ΧΑ το οποίο έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος της διόρθωσης του τελευταίου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου, προσεγγίζοντας εκ νέου τις 650 μονάδες όπου θα δώσε τις πρώτες του "εξετάσεις" για το πόσο μπορεί να συντηρήσει την αντίδραση. Η επιλεκτικότητα, βέβαια, στους αγοραστές δεν λείπει, εντούτοις θετικά λειτουργεί μετά από καιρό ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος με μέσο όρο όγκου ημερησίως 15 εκατ. τεμάχια μπορεί να δώσει ρυθμό στην αντίδραση.

  Πάντως, μετά και τη σημερινή άνοδο η αγορά βρίσκεται και πάλι στο δίλημμα της παραμονής στα γνώριμα εδάφη της πλάγιας κίνησης, ή να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο κρίσιμο επίπεδο των 650-660 μονάδων που έχει βάλει πολλάκις στοπ στη διάσπαση της συσσώρευσης. Όμως για να επικρατήσει το δεύτερο σενάριο σαφώς θα πρέπει να κινητοποιηθούν κεφάλαια που παραμένουν στην αδράνεια, κάτι που όπως φαίνεται από τις συναλλαγές δεν έχει γίνει.

  Όπως συμφωνούν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, το ΧΑ χρειάζεται τη χείρα βοηθείας του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για να "αλλάξει επίπεδο", καθώς όπως φαίνεται όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας δεν φαίνονται αρκετές να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη. Μια εμπιστοσύνη που όμως αποτυπώνεται στην αγορά ομολόγων, η οποία έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σήμερα βρίσκεται στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,88%, ενώ σε ιστορικό χαμηλό κινούνται και τα spreads έναντι της Γερμανίας και στις 137 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με το Capital.gr, το ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα και οι "ιστορικές" επιδόσεις των ελληνικών τίτλων δείχνουν τον δρόμο προς μία νέα έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε η Ελλάδα να γεμίσει το ισχυρό της "οπλοστάσιο" που λέγεται ταμειακά διαθέσιμα ή cash buffer, για να καλύπτει τους πόρους που χρησιμοποιούνται για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αλλά και για τα πιθανά νέα μέτρα που μπορεί να χρειαστούν και το επόμενο έτος.

  Πάντως, αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η ρηχότητά της δεν αποκλείει το σενάριο μιας σπασμωδικής κίνησης που θα οδηγήσει και πάλι τον γενικό δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα. Άλλωστε αυτό μπορεί να γίνει με ελάχιστες εντολές, σε συνδυασμό με την απουσία διάθεσης "μαζέματος" από τους αγοραστές. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις της αγοράς λειτουργούν περισσότερο στα άκρα της συσσώρευσης, ειδικά στον γενικό δείκτη, ο οποίος ενεργοποιεί τα δύο στρατόπεδα μόνο όταν απειλούνται οι 600-610 μονάδες ή οι 650-660 μονάδες αντίστοιχα.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα ο Ελλάκτωρ σημείωσε κέρδη 5,09%, με τις Εθνική, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή να υποστηρίζουν την άνοδο με κέρδη που ξεπέρασαν το 3%. Άνω του +2% κινήθηκαν και οι Titan, ΔΕΗ και Πειραιώς, ενώ άνω του +1% οι ΟΛΠ, Φουρλής, Alpha Bank, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Λάμδα, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ στον αντίποδα ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα. ΕΥΔΑΠ, Aegean και Motor Oil συγκράτησαν την αγορά, καθώς σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ