Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Οκτ-2020 13:59

  Διευρύνονται τα κέρδη στο Χρηματιστήριο

  Με άλμα 4% πάνω από τις 660 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ώθηση από τον Ελλάκτωρ, αλλά και τον τραπεζικό κλάδο, δέχεται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσεγγίζοντας εκ νέου το επίπεδο των 650 μονάδων, χωρίς όμως, προς το παρόν, να δείχνει διαθέσεις αποφασιστικής μετάβασης προς το άνω άκρο της πολύμηνης συσσώρευσής του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,97% στις 648,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,92% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.540,66 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,32% στις 314,67 μονάδες.

  Κάτι κινείται την τελευταία ώρα στο Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος μαζί με τη μετοχή του Ελλάκτωρ, καταφέρνουν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη πιο κοντά στις 650 μονάδες. Βέβαια, τα βαρίδια δεν λείπουν, όσο και η αστάθεια που εμφανίζουν αρκετοί τίτλοι, με τη δοκιμασία του επόμενου επιπέδου να γίνεται με προσοχή.

  Σε κάθε περίπτωση, εάν ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να αναρριχηθεί σε επίπεδα που είχε πριν από τη διόρθωση του τελευταίου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου, θα επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό, από τους αναλυτές, ως "αγορά τίτλων". Πράγματι, η ανάκαμψη έχει στηριχθεί σε πολύ συγκεκριμένους τίτλους, ενώ μερίδα αυτών εναλλάσσεται καθημερινά προς εξασφάλιση της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας από τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται.

  Όπως συμφωνούν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, το Χρηματιστήριο χρειάζεται τη χείρα βοηθείας του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για να "αλλάξει επίπεδο", καθώς όπως φαίνεται όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας δεν φαίνονται αρκετές να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη. Μια εμπιστοσύνη που όμως αποτυπώνεται στην αγορά ομολόγων, η οποία έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σήμερα βρίσκεται στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,88%, ενώ σε ιστορικό χαμηλό κινούνται και τα spreads έναντι της Γερμανίας και στις 137 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με το Capital.gr, το ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα και οι "ιστορικές" επιδόσεις των ελληνικών τίτλων δείχνουν τον δρόμο προς μία νέα έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε η Ελλάδα να γεμίσει το ισχυρό της "οπλοστάσιο" που λέγεται ταμειακά διαθέσιμα ή cash buffer, για να καλύπτει τους πόρους που χρησιμοποιούνται για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αλλά και για τα πιθανά νέα μέτρα που μπορεί να χρειαστούν και το επόμενο έτος.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του Ελλάκτωρ σημειώνει κέρδη 5,09%, με την Εθνική να είναι στο +3,63% και τις Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, Eurobank, Titan και Φουρλή να ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%. Άνω του +1% κινούνται οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Jumbo και ΟΤΕ. Η Βιοχάλκο και η Motor Oil σημειώνουν απώλειες 1,03% και 1,84% αντίστοιχα, με την Aegean να σημειώνει πτώση 2,08%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ