Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Οκτ-2020 11:11

  Θετικά, χωρίς ρίσκο, το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Θετικά, χωρίς ρίσκο, το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ένα βήμα πιο κοντά στις 650 μονάδες κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας ήπια κέρδη με επιλεκτικές κινήσεις, καθώς κινητοποιούνται τίτλοι που διόρθωσαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,53% στις 645,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,54% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.534,71 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,60% στις 309,40 μονάδες.

  Η επιφυλακτικότητα είναι εμφανής σήμερα στο ταμπλό, αν και υπάρχουν κάποιες κινήσεις που ωθούν τον γενικό δείκτη προς τις 650 μονάδες. Η αγορά βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο δίλημμα της παραμονής στα γνώριμα εδάφη της πλάγιας κίνησης, ή να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο κρίσιμο επίπεδο που έχει βάλει πολλάκις στοπ στη διάσπαση της συσσώρευσης. Όμως για να επικρατήσει το δεύτερο σενάριο σαφώς θα πρέπει να κινητοποιηθούν κεφάλαια που παραμένουν στην αδράνεια, κάτι που όπως φαίνεται από τις συναλλαγές δεν έχει γίνει.

  Βέβαια, η μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας στη χθεσινή πτωτική συνεδρίαση έδειξε ότι η πλειονότητα της αγοράς τελεί σε αναμονή, μέχρις ότου διαγνώσει στο που θα γείρει η πλάστιγγα των ισχυρών κινήσεων. Εντούτοις, αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η ρηχότητά της δεν αποκλείει το σενάριο μιας σπασμωδικής κίνησης που θα οδηγήσει και πάλι τον γενικό δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα. Άλλωστε αυτό μπορεί να γίνει με ελάχιστες εντολές, σε συνδυασμό με την απουσία διάθεσης "μαζέματος" από τους αγοραστές.

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις της αγοράς λειτουργούν περισσότερο στα άκρα της συσσώρευσης, ειδικά στον γενικό δείκτη, ο οποίος ενεργοποιεί τα δύο στρατόπεδα μόνο όταν απειλούνται οι 600-610 μονάδες ή οι 650-660 μονάδες αντίστοιχα. Βέβαια, η χθεσινή διατήρηση των 300 μονάδων του τραπεζικού δείκτη, αν και με μεγάλη δυσκολία, αφήνει κάποια θετική επίγευση, εντούτοις, το έδαφος είναι σαθρό και απαιτεί άλματα καταλυτών για να μπορέσει η αγορά να ξεφύγει από αυτό.

  Αυτά τα άλματα καταλυτών πάντως αναμένονται κυρίως από δύο μέτωπα: το ένα είναι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί στις αβεβαιότητες μίας ακόμη κρίσης, και το άλλο είναι η στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από αυτό. Αυτά τα δύο μέτωπα θα δώσουν θετικούς μοχλούς στην αγορά και μπορούν να αναμετρηθούν με τους αρνητικούς, όπως η ύφεση, η πανδημία και τα γεωπολιτικά.

  Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης ενισχύεται κατά 2,05%, με τις Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Φουρλής, Πειραιώς και Εθνική να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Jumbo, Aegean, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

  Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο χάνει 1,37%, με τις Motor Oil, Titan, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίο να σημειώνουν ελεγχόμενες πιέσεις. ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank δεν έχουν μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ