Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 17:26

  Βρήκε στηρίγματα στη διόρθωση το Χρηματιστήριο

  Προσπάθεια αντίδρασης εκδηλώνεται στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια πτωτικά κινήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών του διημέρου ανέκοψαν τον ρυθμό της αντίδρασης, αν και η αγορά κατάφερε να βγάλει κάποιες σημαντικές στηρίξεις από τίτλους που έχουν δώσει σημαντικά σημάδια αντοχής εν μέσω της κρίσης.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 641,99 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 639,95 μονάδων (-0,68%) και 647,38 μονάδων (+0,47%). Ο τζίρος ανήλθε στα 31 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,54%, στις 1.526,65 μονάδες, ενώ στο +0,77% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 903,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,06% στις 307,55 μονάδες.

  Το ΧΑ έδειξε κάποιες αντοχές στα επίπεδα των 640 μονάδων, αν και απειλήθηκαν ενδοσυνεδριακά, με αρκετούς τίτλους (Aegean, Μυτιληναίος) να λειτουργούν ως ανάχωμα στις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών του προηγούμενου διημέρου. Η διορθωτική συνεδρίαση, η οποία κατά πολλούς χρειαζόταν μετά το διήμερο κέρδος των 20 μονάδων (σε επίπεδο ΓΔ), πέρασε επομένως ελαφρώς ανώδυνα για έναν δείκτη που προσπαθεί να κρατήσει το μαξιλάρι ασφαλείας από κρίσιμα επίπεδα στήριξης.

  Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η αγορά εμφανίζει δείγματα που να υποδηλώνουν κινήσεις απεγκλωβισμού από τα επίπεδα στα οποία έχει βαλτώσει επί σχεδόν έξι μήνες, με την καθημερινή της εικόνα να περιορίζεται στις ελάχιστες κινήσεις που κάνουν οι βραχυπρόθεσμοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα λιγοστά κέρδη που δίδουν επιλεγμένοι τίτλοι. Ο εγκλωβισμός μάλιστα μεγάλων κεφαλαίων σε τίτλους, όπως οι τραπεζικοί, οι οποίοι καταγράφουν σημαντικές απώλειες από την αρχή του έτους, δεν βοηθά στο να ανέβουν οι συναλλακτικοί ρυθμοί, αλλά και τα περιθώρια ευελιξίας των θεσμικών.

  Και πώς μπορεί να γίνει άλλωστε αυτό όταν οι πληγές της οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού είναι ακόμη ανοιχτές και χαίνουσες, καθώς το σενάριο των νέων μέτρων κατά του περιορισμού της εξάπλωσης έχει πολύ σημαντικές πιθανότητες, που καθημερινά αυξάνονται. Ακόμη και στα σενάρια των επίσημων φορέων μάλιστα, οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας είναι τόσο επισφαλείς και συνδεόμενες με την πορεία της υγειονομικής κρίσης, που κάθε επενδυτική επιλογή συγκεντρώνει μεγάλο βαθμό ρίσκου.

  Πάντως, τεχνικά, σύμφωνα με τον Απ. Μάνθο, της Aenaon Markets, ο Γενικός Δείκτης έχει τμήσει ανοδικά το βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι "C” στις 640,50 μονάδες περίπου. Η ανοδική διάτρηση του εν λόγω σχηματισμού επιβεβαιώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση μπορεί να ωθήσει τον δείκτη πάνω στις δύο σαθρές αντιστάσεις των 648 με 652 μονάδων. Από εκεί και πάνω όμως ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί καλύτερης ποιότητας καύσιμο από τον τζίρο συναλλαγών.

  Επίσης, θα χρειαστεί και τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος θα πρέπει να ξεπεράσει σε πρώτο στάδιο τις 312 μονάδες, ώστε μετά να αναμετρηθεί με το δύσκολο επίπεδο των 346 με 355 μονάδων. Βέβαια, για να γίνει αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί η ορατότητα στις κρίσιμες ζυμώσεις που συμβαίνουν στον κλάδο, καθώς εξετάζεται το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank, αλλά και το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που σχετίζεται με το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Βιοχάλκο, Φουρλής και Eurobank ήταν τα μεγαλύτερα βαρίδια της αγοράς, καθώς έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του -1% ήταν η πτώση σε Σαράντη, Εθνική, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Jumbo και Titan.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Πειραιώς και ΑΔΜΗΕ, με τις ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Alpha Bank να κλείνουν, στον αντίποδα, με ήπια άνοδο. Λάμδα και Aegean σημείωσαν άνοδο 1,26% και 1,95% αντίστοιχα, με τον Μυτιληναίο να ξεχωρίζει με το +3,35% που κατέγραψε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ