Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 14:44

  Σε νέα ιστορικά χαμηλά η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

  Η νέα “έκδοση” χρέους και ο στόχος επαναφοράς του “μαξιλαριού”  στα 36-37 δισ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Υπεραποδίδουν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, ξεχωρίζοντας για μία ακόμη φορά στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς η απόδοση του 10ετούς αγγίζει νέο ιστορικό χαμηλό επιστρέφοντας με… άνεση στα επίπεδα προ-πανδημίας και μάλιστα χαμηλότερα από αυτά, τη στιγμή που οι υπόλοιποι τίτλοι της περιοχής παρουσιάζουν μικτές τάσεις, με εξαίρεση τη 10ετία της Ιταλίας η οποία φλερτάρει με τα ιστορικά χαμηλά της.

  Το ράλι σε όλη την ελληνική καμπύλη έρχεται την ίδια στιγμή που ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε σε άλλη μία επιτυχημένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, με το Ελληνικό Δημόσιο να δανείζεται και πάλι με αρνητικά επιτόκια και στο -0,16%.

  Πιο αναλυτικά η απόδοση στο 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 0,94% ενώ νωρίτερα έφτασε και κάτω του 0,9% με το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να αγγίζει τα χαμηλά έτους και τις 142 μονάδες βάσης. Σε ιστορικά χαμηλά και στο 1,079% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 15ετούς ομολόγου, ενώ σταθερά κοντά στα χαμηλά της κινείται και η απόδοση του 5ετούς και στο 0,25%.

  Με τον τζίρο στην ΗΔΑΤ να έχει σημειώσει έκρηξη το τελευταίο διάστημα, οι επενδυτές συνεχώς επιβεβαιώνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στις προοπτικές της Ελλάδας και στα ελληνικά ομόλογα.

  Βλέπουν πως η ελληνική οικονομία εμφανίζεται ανθεκτική σε αυτήν την κρίση, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο, ενώ εκτιμούν πως ο όποιος αντίκτυπος λόγω Covid θα είναι παροδικός. Επιπλέον η ισχυρή στήριξη της ΕΚΤ, η οποία έχει αγοράσει 13 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα από τις 18 Μαρτίου που ενεργοποιήθηκε το PEPP, διασφαλίζει ότι οι ελληνικές αποδόσεις και τα spread θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Σε περίπτωση μάλιστα που υπάρξει χρονική επέκταση της διάρκειας η αύξηση του μεγέθους του PEPP, όπως και αναμένουν οι αναλυτές, θα ωφελήσει ακόμη περισσότερο τους ελληνικούς τίτλους.

  Όπως σημείωσε και πρόσφατα σε έκθεσή της η DZ Bank, το δίχτυ ασφαλείας που προσφέρει η ΕΚΤ μέσω του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης σε συνδυασμό με την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσουν τα ελληνικά spreads σε χαμηλά επίπεδα.

  Τα παραπάνω, μαζί με το ηχηρό σήμα ασφάλειας που στέλνει στους επενδυτές η διατήρηση του υψηλού αποθέματος ρευστότητας των 37 δισ. ευρώ περίπου του Ελληνικού Δημοσίου, σημαίνουν πως το κυνήγι των ελληνικών αποδόσεων αναμένεται να συνεχιστεί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ