Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 14:09

  Συνεχίζονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Συνεχίζονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Χάνει σταδιακά τα στηρίγματά του το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει και πάλι τις 640 μονάδες, υπό το βάρος της διόρθωσης της πλειονότητας των τίτλων, ειδικά εκείνων που υπεραπέδωσαν στο διήμερο της ανόδου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,63% στις 640,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,73% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.523,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,39% στις 306,52 μονάδες.

  Μόλις δύο ημέρες μετά από μια ικανοποιητική ανοδική αντίδραση, η αγορά αναδιπλώνεται, δεχόμενη μάλιστα πιέσεις από τίτλους που είχαν υπεραποδώσει το προηγούμενο διάστημα, όπως η Βιοχάλκο, ή εκείνους που έχουν καθηλώσει την όποια αντίδραση επί μακρόν, όπως οι τράπεζες. Ιδιαίτερα, ο τραπεζικός δείκτης όμως, εκεί που κατάφερε να "ξεκολλήσει" από τα επίπεδα των 295 με 290 μονάδων και να αναδυθεί προς την περιοχή των 307 με 312 μονάδων, επανέρχεται στα γνώριμα εδάφη σήμερα.

  Για να καταφέρει να αλλάξει, τεχνικά τουλάχιστον, αυτήν την εικόνα ο τραπεζικός κλάδος θα πρέπει να ξεπεράσει σε πρώτο στάδιο τις 312 μονάδες, ώστε μετά να αναμετρηθεί με το δύσκολο επίπεδο των 346 με 355 μονάδων, όπου κατά πολλούς έχει χαρακτηριστεί και ως σημαντικό πεδίο μάχης μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών. Αλλά μέχρι να αλλάξει η ορατότητα στον κλάδο και στην οικονομία εν γένει, ένα τέτοιο σενάριο έχει πολύ περιορισμένες πιθανότητες.

  Παράλληλα, η αγορά γνωρίζει ότι οι ζυμώσεις στον κλάδο είναι μεγάλες, καθώς εξετάζεται το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank, αλλά και το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που σχετίζεται με το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Τα τέλη Οκτωβρίου σηματοδοτούν την υποβολή στην Κομισιόν προτάσεων για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε αυτός να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της οικονομίας και των αγορών. 

  Στο μεταξύ, όλα αυτά θα γίνουν υπό το βάρος του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, ειδικά στην Αττική, ο οποίος δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, και ενώ διανύουμε ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, η ανησυχία των λοιμωξιολόγων εντείνεται. Εκφράστηκε άλλωστε ανοικτά κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, καθώς όσο προχωράμε προς τον χειμώνα, πέφτει η θερμοκρασία και μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους, η διασπορά αναμένεται πως θα είναι μεγαλύτερη. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την έναρξη της περιόδου γρίπης από τα μέσα του μήνα.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο σημειώνει απώλειες 3,67%, με τη Eurobank να ακολουθεί με -2,63%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Εθνική, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, Motor Oil και Σαράντης.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Aegean, Alpha Bank, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Coca Cola, ενώ η Λάμδα δεν έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημειώνουν οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς, ενώ ο Μυτιληναίος σημειώνει άνοδο της τάξεως του 1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ