Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 11:19

  Goldman Sachs: Το "μπλε κύμα", η ήττα Τραμπ και οι επιπτώσεις σε οικονομία και αγορές

  Goldman Sachs: Το "μπλε κύμα", η ήττα Τραμπ και οι επιπτώσεις σε οικονομία και αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί πώς το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσβλήθηκε από κορονοϊό μπορεί να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία σε αυτόν τον τελευταίο μήνα πριν τις κάλπες,  ωστόσο το σίγουρο είναι πως το πρόσφατο προεκλογικό ντιμπέιτ σαφώς δεν τον βοήθησε στις εκλογές, σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της για τις επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, σε ΑΕΠ, μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα.

  Ο Μπάιντεν, όπως επισημαίνει, βρίσκεται σήμερα μπροστά στις εθνικές δημοσκοπήσεις, αλλά και στην Πενσυλβανία, τη Φλόριντα και την Αριζόνα, δύο σχεδόν must-win πολιτείες για τον Trump, στις οποίες και αναμένεται να τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων γύρω στα μεσάνυχτα και επομένως θα μπορούσαν να επιλύσουν την αβεβαιότητα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί ηγούνται τώρα των δημοσκοπήσεων σε αρκετές πολιτείες όπου φαίνεται ότι κερδίζουν τουλάχιστον 50 έδρες. Έτσι, οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι ένα "μπλε κύμα" στο οποίο οι Δημοκρατικοί αποκτούν πλήρη έλεγχο της Ουάσιγκτον, είναι πιο πιθανό.

  Το παραπάνω αποτέλεσμα θα οδηγήσει την Goldman Sachs να αναβαθμίσει τις ήδη πιο αισιόδοξες προβλέψεις της για την οικονομία σε σχέση με τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών. Αυτή τη στιγμή εκτιμά πως η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας θα κινηθεί στο 3,9% του ΑΕΠ φέτος και το 2021 η ανάπτυξη στο +6,6%, η ύφεση στις ΗΠΑ θα φτάσει το 3,5% φέτος και η ανάπτυξη στο 5,8% το 2021, ενώ η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2020 τοποθετείται στο 7,9% με ανάπτυξη 6,7% αν ακολουθεί το 2021.

  Ο λόγος για την αναβάθμιση, όπως εξηγεί, θα είναι ότι θα αυξήσει απότομα την πιθανότητα ενός πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης τουλάχιστον 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων λίγο μετά την αρχή της θητείας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, ακολουθούμενη από μακροπρόθεσμες αυξήσεις δαπανών για υποδομές, κλίμα, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση που θα ισοφάριζαν πιθανότατα τις μακροπρόθεσμες αυξήσει φόρων στις εταιρείες και τα υψηλότερα εισοδήματα. 

  Υποθέτοντας ότι η Fed αποφεύγει τις αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός μόλις πάνω από 2%, η G.S εκτιμά ότι η καθαρή επίδραση του πακέτου θα ήταν μια εμπροσθοβαρής αύξηση της παραγωγής καθώς και μια πιο οπισθοβαρής ώθηση στον πληθωρισμό. 

  Επίσης είναι πιθανό πως θα αυξηθεί και το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της Fed νωρίτερα από το αναμενόμενο με ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα, αν και προς το παρόν το βασικό σενάριο της G.S παραμένει πως η επόμενη αύξηση επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο στις αρχές του 2025.

  Αντίθετα, η Goldman Sachs έχει μία πιο dovish (ήπια) άποψη για την προοπτική της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Έχουμε γίνει πιο αισιόδοξοι στη νομισματική πολιτική της ζώνης του ευρώ. Μετά την υποβάθμιση της πορείας του ΑΕΠ της περιοχής για το δ’ τρίμηνο και την περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού μετά και το ιστορικό χαμηλό του 0,2% που βρέθηκε, η G.S εκτιμά πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση του μεγέθους του έκτακτου προγράμματος PEPP  κατά 400 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Παρά την αλλαγή των προβλέψεών της ωστόσο, εξακολουθεί να αναμένει ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της αγοράς το 2021-2022.

  Σε ό,τι αφορά ην στάση της Goldman Sachs απέναντι στις αγορές, παραμένει σε γενικές γραμμές υπέρ των κυκλικών κλάδων και μετοχών, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της για την πορεία της παγκόσμιας.

  Ενώ ένα "μπλε κύμα" (πλήρης κυριαρχία των Δημοκρατικών) θα είχε μικτές επιπτώσεις για τους δείκτες μετοχών των ΗΠΑ - το πρόγραμμα του Μπάιντεν περιλαμβάνει μια σημαντική αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος εταιρειών έως και 7 ποσοστιαίες μονάδες - πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα ουσιαστικά πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ, μειωμένο κίνδυνο ανανέωσης του εμπορικού πολέμου και πιο ισχυρές προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτές οι εξελίξεις θα είναι σαφώς θετικές για τους κυκλικούς κλάδους καθώς και για τις επιχειρήσεις που πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των φόρων τους εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

  Επιπλέον, θα υπάρξει σημαντική στήριξη στις αποδόσεις μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων καθώς και στις τιμές εμπορευμάτων, ενώ θα υπάρξουν πιέσεις στο δολάριο ΗΠΑ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ