Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 11:17

  Διορθώνει το Χρηματιστήριο

  Trading σε στενό εύρος για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διορθωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, επιστρέφοντας στην προσφιλή τακτική του "μπρος - πίσω" που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η αναμέτρηση με τα δύσκολα τεχνικά σημεία στερείται νέων κεφαλαίων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,40% στις 641,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,55% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.526,43 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,53% στις 309,19 μονάδες.

  Η αγορά δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από τα επίπεδα στα οποία έχει βαλτώσει επί σχεδόν έξι μήνες, με την καθημερινή της εικόνα να περιορίζεται στις ελάχιστες κινήσεις που κάνουν οι βραχυπρόθεσμοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα λιγοστά κέρδη που δίδουν επιλεγμένοι τίτλοι. Ο εγκλωβισμός μάλιστα μεγάλων κεφαλαίων σε τίτλους, όπως οι τραπεζικοί, οι οποίοι καταγράφουν σημαντικές απώλειες από την αρχή του έτους, δεν βοηθά στο να ανέβουν οι συναλλακτικοί ρυθμοί, αλλά και τα περιθώρια ευελιξίας των θεσμικών.

  Και πως μπορεί να γίνει άλλωστε αυτό όταν οι πληγές της οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού είναι ακόμη ανοιχτές και χαίνουσες, καθώς το σενάριο των νέων μέτρων κατά του περιορισμού της εξάπλωσης έχει πολύ σημαντικές πιθανότητες, που καθημερινά αυξάνονται. Ακόμη και στα σενάρια των επίσημων φορέων μάλιστα, οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας είναι τόσο επισφαλείς και συνδεόμενες με την πορεία της υγειονομικής κρίσης, που κάθε επενδυτική επιλογή συγκεντρώνει μεγάλο βαθμό ρίσκου.

  Την ίδια ώρα, η Τουρκία δείχνει να δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα με την Ελλάδα, θέτοντας μείζονα ερωτηματικά πέριξ της πορείας των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Όπως έχει τονιστεί, το ζήτημα του γεωπολιτικού κινδύνου δεν περνά απαρατήρητο από την αγορά, η οποία βλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια για την αμυντική θωράκιση της χώρας, την ώρα που οι ανάγκες στήριξης της οικονομίας γιγαντώνονται.

  Πάντως, τεχνικά, σύμφωνα με τον Απ. Μάνθο, της Aenaon Markets, ο Γενικός Δείκτης έχει τμήσει ανοδικά το βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι "C” στις 640,50 μονάδες περίπου. Η ανοδική διάτρηση του εν λόγω σχηματισμού εάν επιβεβαιωθεί και στη σημερινή συνεδρίαση μπορεί να ωθήσει τον δείκτη πάνω στις δύο σαθρές αντιστάσεις των 648 με 652 μονάδων. Από εκεί και πάνω όμως ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί καλύτερης ποιότητας καύσιμο από τον τζίρο συναλλαγών καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει το επίπεδο των 660 με 670 μονάδων που ως γνωστόν είναι αρκετά δύσβατο. Ανοδικό περιθώριο δείχνει και ο τεχνικός δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) μετά και το πέρασμά του πάνω από το μέσο των 50 μονάδων του.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο συνεχίζει τη διόρθωσή της με το -3,17% που σημειώνει, με τη Eurobank να είναι στο -2,24%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Titan και ΕΧΑΕ.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Motor Oil, Aegean, Σαράντης, Εθνική, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Coca Cola, ΟΤΕ και Μυτιληναίος, ενώ Φουρλής, Λάμδα και ΑΔΜΗΕ είναι χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ