Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Οκτ-2020 17:27

  Με άλμα και πάλι σε επαφή με τις 650 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Συντηρεί την ανοδική κίνηση το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με τον τραπεζικό κλάδο να "ξυπνά" από τον λήθαργο, αλλά και με ισχυρά στηρίγματα από τίτλους που είχαν "μείνει πίσω", το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να συνεχίσει την αντίδρασή του και να κλείσει πάνω από τις 640 μονάδες, αφήνοντας πίσω την πρωινή του ραθυμία.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,72% στις 644,35 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 633,51 μονάδων (+0,01%) και 644,54 μονάδων (+1,75%). Ο τζίρος ανήλθε στα 46,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 387 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,83%, στις 1.534,89 μονάδες, ενώ στο +1,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 896,92 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,44% στις 310,84 μονάδες.

  Άλλο πρόσωπο έδειξε το ΧΑ λίγο μετά τις 15:00, με τους αγοραστές να κινητοποιούνται σε τίτλους που είχαν μείνει πίσω, όπως η Aegean και οι τραπεζικές μετοχές και να επαναφέρουν μέσω της έντονης ανόδου σε αυτές τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 640 μονάδες. Και αυτό έγινε με τη συνοδεία βελτιωμένου ρυθμού συναλλαγών, αν και ακόμη οι όγκοι που διακινούνται είναι σε χαμηλά επίπεδα.

  Πάντως, με τον τραγικό απολογισμό των κρουσμάτων του κορονοϊού να ανεβαίνει και με τον κίνδυνο νέων μέτρων να επικρέμεται στην οικονομία, θετικά λειτούργησαν οι πληροφορίες του Capital.gr, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν αποκλείει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας φέτος, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης οφειλών. Αυτό θα κριθεί από την πορεία της υγειονομικής κρίσης και από το αν η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Προς το παρόν προβλέπεται ύφεση 8,2% φέτος.

  Την ίδια ώρα, θετικά λειτούργησε και η νέα ανάλυση της Euler Hermes, η οποία θεωρεί μεταξύ των μεγάλων "όπλων" της Ελλάδας τη στήριξη της ΕΚΤ, το υψηλό "μαξιλάρι" ρευστότητας, το μεγάλο κέρδος από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται φέτος να έχει πολύ καλύτερη πορεία από ό,τι αρχικά αναμενόταν και να μην σημειώσει τις χειρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη όπως είχαν σπεύσει πολλοί να εκτιμήσουν. Επιπλέον, παρά την αύξηση του χρέους, η βιωσιμότητά του καθώς και η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν κινδυνεύουν, προειδοποιώντας όμως πως η δημοσιονομική στήριξη δεν πρέπει να αποσυρθεί πρόωρα καθώς θα "χτυπήσει" την ανάκαμψη, αφού ο αντίκτυπος στην οικονομία των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φανεί σταδιακά.

  Στο μεταξύ η αγορά "διαβάζει" τα ψιλά γράμματα του προϋπολογισμού, πέραν από τα σενάρια για την ανάκαμψη του 2021, η αξιοπιστία των οποίων θα κριθεί από την πορεία της υγειονομικής κρίσης. Το κεφάλαιο που απασχολεί ιδιαίτερα, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, είναι το ποσό που θα δαπανηθεί για επενδύσεις, με την εικόνα μέχρι τώρα είναι αυτή της αύξησης στα 10 δισ. ευρώ περίπου από 6,75 δισ. ευρώ σήμερα (μία κίνηση που στηρίζει και το στόχο για αύξηση των επενδύσεων κατά 30%). Νέα μέτρα στήριξης μπορούν να ληφθούν και στη συνέχεια, όπως γίνεται φανερό από ένα ευέλικτο και ενισχυμένο αποθεματικό 3,2 δισ. ευρώ πού προβλέπεται για το 2021.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean έκλεισε με κέρδη 9,45%, με την Εθνική να ακολουθεί με +8,24%, την Πειραιώς με +7,69%, τον Φουρλή με +6,19% και τη Eurobank με +4,97%. ΔΕΗ και ΟΛΠ, πιο σταθερές σε όλη τη συνεδρίαση, έκλεισαν με κέρδη 3,28% και 3,19% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΕΧΑΕ, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και ΟΠΑΠ.

  Τα κέρδη σε Motor Oil, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και Ελλάκτωρ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Coca Cola και Βιοχάλκο, αλλά καμία δεν ξεπέρασε το -1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ